10 Aralık 2009 00:00

İş de istiyorlar asgari ücret de

ASGARİ ücretle çalışan işçiler ve aileleri toplantıdan çıkacak kararı dört gözle beklerken, biz de...

Paylaş

ASGARİ ücretle çalışan işçiler ve aileleri toplantıdan çıkacak kararı dört gözle beklerken, biz de Güzeltepe Mahallesi’nde oturan emekçilerle asgari ücretin kaç lira olması gerektiği konusunu görüştük. Ama yaşanan krizle beraber sorunun asgari ücretten büyük olduğuna, aile bütçelerinin darmadağın olduğuna, ailelerin geçim derdinden fazla bir arada durma derdine düştüğüne tanık olduk.
17 kişilik Özdem ailesi, kriz döneminde işsizlikten kaynaklı pek çok sorunla boğuşuyor. Yetiş Özdem yıllardır tekstilde çalışıyor. Şu an Buca’da kurulu olan Tekstil Organizesi Sanayi Bölgesi BEGOS’ta ütücülük yapıyor. Parça başı çalışmayı tercih ettiğini dile getiren Özdem, işin zorluğuna göre parça başı fiyatlarının 20 ila 40 kuruş arası değiştiğini belirtiyor. İş çok olmadığı takdirde sabah 08.00 akşam 18.00 olan çalışma süresi, iş çoğalınca sabaha kadar sürüyor. “Artık asgari ücreti geçtik, evimizi bir arada tutmaya çalışıyoruz. 17 kişilik ailede sadece 3 kişi çalışıyoruz, evde kalan diğerleri ise sürekli iş arıyor ama bulamıyor” diyen Özdem, bu ay ödemek zorunda oldukları 4 milyar lira borç olduğunu dile getiriyor. “Düşünün, 17 kişilik aile ve 3 aydır bakkalın borcunu ödeyemiyoruz. Şimdi asgari ücret ne kadar olmalı insanca yaşamak için diyorsunuz. Bir rakam vereceğim ama ben bile inanmıyorum. Kira, elektrik, su, eğitim, yakacak gibi şeyleri karşılamak için 1800 lira olmalı” diyor.
‘ATI YILDIR KENDİME BİR ŞEY ALAMIYORUM’
Yetiş’in ağabeyi Himmet Özdem, birkaç ay işsizlikten sonra şimdi Çiğli AOSB’de bulunan ÜNİTEKS’te işbaşı yapmış. İlk girişinde asgari ücret alan Himmet Özdem, 6 yıldır kendisi için alışverişe çıkmadığını anlatıyor: “Asgari ücret şu kadar olsun bu kadar olsun bunları geçtim. Benim artık tek beklentim, işim düzenli olsun, sağlıklı bir ortamda çalışayım.”
İstem Özdem ise evli olduğunu ve kendi ailesinin 7 kişi olduğunu anlatıyor. Kardeşleri ile birlikte birbirlerine destek olarak geçinmeye çalıştıklarını belirten İstem Özdem, “Ama nereye kadar bilmiyorum. Eşim ve 5 çocuğumun 4’ü hepatit B ve hastalık kronik. Yeşil kart kullanıyoruz. 6 aylık heyet raporu aldık ama bitmesine de az kaldı, şimdi ne yapacağız bilemiyorum” diyor. Hasta olan çocukları ile hasta olmayan akrabalarının çaresizlikten bir arada yaşadığını belirten İstem Özdem, “Bir kez ABD maşası olmaktan kurtulmamız lazım. Ülkemiz kendi kendine yeter; olanaklarımız, zenginliklerimiz buna yeter” diyor.
(İzmir/EVRENSEL)
Koray Yetiş
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da Sanayi Kongresi toplanıyor

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri AKP’den topluca istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa