10 Aralık 2009 00:00

Kapatma halkın iradesine kilit vurur

Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin Anayasa Mahkemesi’nde görülmeye başlayan kapatılma davasını değerlendiren ...

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin Anayasa Mahkemesi’nde görülmeye başlayan kapatılma davasını değerlendiren Diyarbakırlılar, davanın açılmasının bile demokrasiye zarar verdiğini söylediler. Hiçbir partinin kapatılmasına taraftar olmadıklarını belirten vatandaşlar, kapatılma kararının verilmesi durumunda Kürt halkının iradesinin hiçe sayılacağını ifade ettiler.
10 Kasım’da Meclis’te tartışılmaya başlayan “Kürt Açılımı”nı dikkatle izleyen Diyarbakırlıların gözleri bu kez 8 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’ne çevriliydi. Diyarbakırlılar, DTP kapatma davasını esastan görüşmeye başlayan anayasa mahkemesinden gelecek haberleri merakla beklediler.
Anayasa mahkemesinin ilk oturumundan bir karar çıkmadı. Görüşmelerinin sürdüğü ilk saatlerde birçok yerden davaya ilişkin tepki açıklamaları yapıldı. Davanın demokrasiye vereceği zararlara dikkat çekildi. Bu hafta içi bir kararın çıkmasının beklendiği dava Diyarbakır’da ise kentte 6 Aralık’ta başlayan gerginliğin sürdüğü bir atmosferde izlendi. Daha önce Kürt sorununun meclise taşınmasıyla demokratik bir çözüme yaklaşıldığı umudu taşıyan vatandaşlar, kapatma davasının ve son dönemdeki olumsuz yaklaşımların beklentilerini boşa çıkarttığını söylediler. Daha önce birçok parti kapatma kararının verildiğini belirten vatandaşlar, Kürt sorununun parti kapatmayla çözülemeyeceğini, aksine sorunları arttıracağı uyarısında bulundular. Davaya ilişkin gazetemize konuşan Diyarbakırlılar, demokratik siyasetin önünün tıkanmamasını umduklarını belirttiler.
DEMOKRASİYE OLAN İNANÇ ZEDELENMESİN
DTP’nin kapatılmasının Kürtlerin iradesine kilit vurulması anlamına geleceğini belirten Mevlüt Eren isimli esnaf, “Kapatılma yönünde bir karar verilirse gelişecek sürecin önünü de tıkayacaktır. Kendileri açılım süreci diyorlar, biz açılıma artık inanmıyoruz. Çünkü pratikte inandırıcı bir adım göremiyoruz”dedi. Demokratik siyasetin önünün tıkanması gerektiğini belirten Eren, “Meclis’teki temsilcilerimizin alacağı her kararın arkasındayız. Hükümetin açılım adımlarını durdurma tehdidi ya da mahkemenin kapatma dosyasını iki de bir tehdit unsuru haline getirmesi kabul edilemez. Tepkimiz öfkemiz çok büyük. Kürtleri hiçleştirme var, iradesizleştirme var. Empati kurmak yok.”dedi.
Üniversite Öğrencisi Serdar Şimşek, “Kapatma davası bile demokrasiye olan inancın olmamasıdır. DTP kapatılırsa demokrasiden korkuluyor anlamı çıkar. İnsanların demokrasiye olan inancı zedelenirse, çözümsüzlük egemen olur” ifadesini kulandı. Bir başka öğrenci Serhat Temel’de, “Biz hangi parti olursa olsun kapatılmasına karşıyız. Açılımdan bahsediliyor. Açılım Kürt sorunuyla ilgiliyse ve Kürt halkından ciddi bir destek alan parti kapatılıyorsa buna hayli hayli karşı çıkmak gerekir” şeklinde konuştu.
‘TOKAT OLAYI KUŞKULU’
Recep Yavuz isimli vatandaş geçmişte yaşanan parti kapatmalarına dikkat çekerek, “Kapatmayla sorun çözülseydi daha önce çözülürdü. Herkesin taşın altına elini koyması, herkesin bu ateşe bir damla su dökmesi gerekli. Biz kendimizi bildik bileli sıkı yöntemlerle, askeri yöntemlerle yönetildik. Özellikle CHP ve MHP’ye sesleniyorum. Kabul etmiyoruz demekle olmaz” diye konuştu. Tokat’ta 7 askerin hayatını kaybettiği olaya da değinen Yavuz, bu olaya kuşkuyla yaklaştıklarını, bazı iyileşmelerin olduğu dönemlerde böyle olayların yaşandığını belirtti. Seyfettin Müftüoğlu isimli vatandaş da, birlik, beraberlik istediklerini belirterek, “Hiçbir partinin kapatılmasına taraftar değiliz. Demokrasi hepimiz içindir. Türk, Kürt, Laz, Çerkez hepsi kardeştir. Onlar, Gelibolu’da, Çanakkale meydanında birlikte yatıyorlar”dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş - Ergin Tekin
ÖNCEKİ HABER

‘Annelerin gözyaşı dinmiyor’

SONRAKİ HABER

Ankara’da Sanayi Kongresi toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa