10 Aralık 2009 00:00

25 Kasım’ı aşan grevler örgütlenmeli

KAMU emekçilerinin mücadele tarihinde kilometre taşlarından birisi olarak yerini alan 25 Kasım grevi, değişik platformlarda değerlendiriliyor.

Paylaş

KAMU emekçilerinin mücadele tarihinde kilometre taşlarından birisi olarak yerini alan 25 Kasım grevi, değişik platformlarda değerlendiriliyor. İzmir’de bulunan sendikaların şube başkanları da, greve ilişkin değerlendirmelerde, bundan sonra 25 Kasım’ı da aşan grevler örgütlenmesi gerektiği noktasında birleşiyorlar.
Çoğu işkolunda yetkili sendika olmamasına rağmen grevin ana gövdesini oluşturan KESK’e bağlı sendikalar ve üyelerinin özgüven tazeledikleri, ortaklaşılan bir başka nokta. Bundan sonra yapılması gerekenler konusunda ise görüş şöyle: İşyerlerinde örgütlenme çalışmalarına hız verilmeli, saldırı yasalarına karşı işyerlerinden başlayarak mücadele hattı örülmeli. Şube başkanları ayrıca, mücadele sürecinin diğer işçi ve emekçi örgütleriyle paylaşılarak toplumun tüm kesimlerine yayılması ve tam anlamıyla hayatı durduracak bir grev örgütlenmesi gerektiğini belirttiler.
Grev kararının işçi sendikaları ve diğer emek örgütleriyle ortak alınmaması nedeniyle eksik olduğuna dikkat çeken BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, “Bütün eksikliklerine rağmen KESK ve Kamu-Sen güzel bir eylem gerçekleştirdi” dedi.
BEKLENTİ VAR
Üye sayılarını aşan bir kitlenin greve katıldığına dikkat çeken Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyerlerimize gittiğimizde bundan sonra ne yapılacağını soruyorlar. Talepler yerine getirilmezse, diğer işçi ve emekçi örgütlerini de içine alacak bir grevin devam etmesi beklentisi var” dedi.
SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir de 25 Kasım’ın önemli bir eylem olduğunu, ancak eksikliklerinin de görülmesi gerektiğini söyledi. Demir, “Eksiği sadece Kamu-Sen ve KESK olarak iş bırakılmasıdır. Diğer işçi sendikaları ve emek, meslek örgütleri desteklerini açıklamışlardır. Ama tüm sendikaların katılacağı, hayatı durduracak bir grev daha anlamlı olacaktır” diye konuştu. 25 Kasım’da halkın da zorunlu haller dışında hastaneye gelmeyerek destek verdiğine dikkat çeken Demir, bundan sonra işyerlerinde örgütlenmeye önem verilmesini istedi. İşyerlerinden merkeze giden bir tartışma süreci ile mücadele programının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Demir, “Her işkolunun kendi özel sorunlarına karşı bir mücadele hattı örülürken, diğer taraftan bu yasa tasarılarına karşı mücadele hattının örülmesi gerekiyor” diye konuştu.
KARAR YANLIŞ ALINDI
Grev kararının işyerlerine, şubelere, hatta genel merkezlere bile danışılmadan alındığı eleştirisini yönelten Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Önümüzdeki günlerde bu eylemi ve son dönemlerdeki KESK MYK’sının örgüte danışmadan almış olduğu benzeri kararları enine boyuna tartışacağız” dedi. Çetin, grev kararının TMMOB, TTB, DİSK ve Türk-İş’le yeterince paylaşılmadığını de dile getirdi. Grev için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Çetin, “Bu kadar yoğun emek karşısında alınan sonuç bana göre başarılı değildir. Bu eylemin alınış biçiminin yanlışlığının yanında, 1 Aralık 2000’de İzmir’de katıldığımız eylem sonrası alınan cezaların da etkisi büyük olmuştur” dedi. Çetin, 25 Kasım’ı aşan bir eylemi örgütleyebilmek için tüm emek ve demokrasi güçleriyle birleşilmesi gerektiğini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)

GEREKENİ YAPMALIYIZ
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı: Tamamen desteklediğimiz bir eylemdi. Örgütümüzün bu eylemi fiilen desteklemesi gerektiğini yazı ile bildirdik. Şube başkanı yönetici ve bazı işçilerimizle birlikte hem Kamu-Sen’in hem de KESK’in eylemine katıldık. Keşke birlikte olabilseydi. Şube başkanlarımızı toplayacağız. Toplantı, gösteri, miting, gerekeni yapmalıyız.

OLUMLU BİR HAVADA GEÇTİ
Kamu-Sen İzmir Temsilcisi Nebi Yay: Çok olumlu bir havada geçti. Çoğu yerde Kamu-Sen ve KESK birlikte açıklama yaptı. Ayrı yapılsa bile bütün kamu çalışanlarının özlemlerini had safhaya ulaştırdı bu eylem. Bundan sonra da benzer eylemlerin daha etkin bir şekilde devam etmesi talepleri oldu bize. Bütün illerden gelen düşünceler aynı. Bu bir başlangıçtır. Kurullarımız detaylı bir değerlendirmeden sonra tabanın sesine kulak verecektir. Birkaç günlük iş bırakmaya yönelik bir süreç hazırlanabilir. Ne yapılması gerekiyorsa yapılacaktır.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

ÖĞRENCİLERE GREV CEZASI

SONRAKİ HABER

ULAŞIM EMEKÇİLERİNE SUS PANTE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...