10 Aralık 2009 00:00

TEB: Bundan sonra olacaklardan sorumlu değiliz

TÜRK Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, TEB Merkez Heyeti ile dün bir basın toplantısı yaptı.

Paylaş

TÜRK Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, TEB Merkez Heyeti ile dün bir basın toplantısı yaptı. 4 Aralıkta yaptıkları kepenk kapatma eylemini değerlendiren Çolak bugün başlayacak olan büyük kongreye de çağrı yaptı.
Eylem günü, kepenk kapatan eczacıların, nöbetçi eczanelere gitmesinin, önemli bir dayanışma örneği olduğunu söyleyen Çolak, ilaç fiyat düşüşlerine karşı olmadıklarının altını çizdi. Çolak, eylemden bugüne kadar geçen sürede, iktidar ve bürokrasinin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, eczacılar ve eczacı örgütlerini tehdit ettiğini belirtti.
‘KATILIM YÜZDE YÜZE YAKIN’
Eylemden bir gün önce çalışma ve maliye bakanları ile yaptıkları görüşmede ‘Eylemi yapmayın’ uyarısı aldıklarını tekrarlayan Çolak, ‘Eylem yapan eczanelerin sözleşmelerini gözden geçiririz’ gibi tehditlerle durdurulmaya çalışıldıklarını hatırlattı. Tüm bunlara karşın eyleme, nöbetçi eczaneler ve bölgede nöbet olmadığı için TEB tarafından belirlenmiş eczaneler dışında tüm eczanelerin katıldığını belirten Çolak, “Tabii birkaç milletvekili eczanesi de eyleme kendi istekleri ile katılmadı” dedi. Eylem günü, SGK’nın provizyon sistemine giriş yapan tüm eczaneleri, “eyleme katılmamış” olarak göstermesini eleştiren Çolak, ay sonlandırma işlemi yapabilmek için eski tarihli reçetelerini düzelten eczacıların da “çalıştı” gösterilmesine tepki gösterdi. Çolak, 4 Aralık’ta sadece geçmiş tarihli reçete girişi yapan eczacıların, 8 Aralık’ta SGK’dan elektronik mesaj ile ‘tehdit’ edildiğini de söyledi.
‘MESLEK HAKKI İSTİYORUZ’
“Meslek hakkı”na sahip olmak istediklerini vurgulayan Çolak, ilaç sanayiine verilen 800 milyon TL’nin geri alınmasını, hastalardan alınan muayene ücretinin kaldırılmasını, denetimlerin artırılmasını, sağlık alanında dayatmaların yerini diyalog ve uzlaşının almasını talep ettiklerini tekrarladı. Kongrelerini bu talepler ve sorunlar üzerinden gerçekleştireceklerini ifade eden Çolak, “10 Aralık’ta başlayan kongremizde sorunlarımızı, çözümlerini ve ilerleyen süreçte gerçekleştireceğimiz eylem kararlarını tartışacağız. Bundan sonraki sürecin sorumlusu eczacılar olmayacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

PROVİZYON SİSTEMİ KAPATILMADI

SGK Başkanlığı Halkla ilişkiler Müşavirliği Gazetemizde 05-12-2009 tarihinde çıkan “Eczacı değil SGK mağdur etti” başlıklı haberle ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada SKG’nın provizyon sistemini kapattığı haberinin gerçekleri yansıtmadığı belirtilerek şöyle denildi; “Söz konusu tarihte Eczane Provizyon Sistemi’nde herhangi bir kesinti olmamıştır. Kurumumuzla sözleşme imzalayan 22.888 eczanenin kaydı birlikte tutulmakta, eczanelere sistem üzerinden eşit uygulama yapılmaktıdır. Eczane Provizyon Sistemi’nde eczanelerin nöbetçi ya da kapalı olduğuna dair bir tanımlama bulunmamamaktadır. SGK’nın eczaneler arasında ayırım yaptığı iddiası asılsızdır. Böyle bir idddianın gerçek olması programın işleyişi açısından da mümkün değildir. Kaldı ki vatandaşa ucuz ilaç temin etme gayreti içinde olan ve ilaç sektörüyle aylardır bu konuda müzakereleri yürüten bir kurumun vatandaşı bu şekilde cezalandırmaya ve mağdur etmeye yönelik bir eylem içerisinde olması akıl ve mantık dışıdır.
ÖNCEKİ HABER

Akdeniz Öğrenci Yurdu’nda boykot!

SONRAKİ HABER

TTB ‘salgın’ ilan edilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...