10 Aralık 2009 00:00

Açılımla tasfiye edecekmiş!

ABD’deki temaslarını tamamlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Meksika’ya hareket etmeden önce muhalefetin ‘Geziyi yarıda kesip Türkiye’ye dön’ çağrısına cevap verdi.

Paylaş

ABD’deki temaslarını tamamlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Meksika’ya hareket etmeden önce muhalefetin ‘Geziyi yarıda kesip Türkiye’ye dön’ çağrısına cevap verdi. Erdoğan, “Bu konu konu mu, bu hitap hitap mı? Bu kadar basitleşti bunlar” dedi. Erdoğan, konuşması boyunca ‘Demokratik Açılım’ın süreceğinden ve PKK’nin tasfiye edileceğinden söz etti.
‘MUHALEFET BASİTLEŞTİ’
Erdoğan, ABD temaslarının ikinci gününde, ABD Kongresi’nin bazı üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Günay Evinç ve beraberindeki heyeti kabul eden Erdoğan, görüşmelerinin ardından Washington’daki son durağı Marshall Fonu’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşmasından önce gazetecilerin, muhalefet partilerinin dün, “Tokat’ta verilen 7 şehit nedeniyle Başbakan ziyaretini yarıda kesip Türkiye’ye dönmeli” çağrısını hatırlatması üzerine Erdoğan, “Bu konu konu mu, bu hitap hitap mı? Bu kadar basitleşti bunlar” dedi.
Açılım çalışmalarının da devam edeceğini söyleyen Erdoğan, zaten oldukça tartışmalı hale gelen açılım sürecine ilişkin ‘Sil baştan yaparız’ söylemini tekrarladı.
AÇILIM VE TASFİYE
Açılım sürecinin Kürt hareketini tasfiye planı olduğuna ilişkin eleştirilerin sıklıkla dile getirildiği bir dönemde Erdoğan, ABD’den yaptığı açıklamada bu eleştirileri doğruladı. Erdoğan, “Hükümetimin son dönemde uygulamaya koyduğu milli birlik ve kardeşlik süreci çalışmalarının Irak’ın kuzeyindeki terör altyapısının tasfiyesi konusunda da çok önemli sonuçlar doğuracağına yönelik inancımızı, burada bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.
“Ülkemin on yıllardır terörünün bertaraf edilmesi yolunda sürdürdüğü kararlı mücadelesine ABD’nin verdiği desteği takdirle karşılıyoruz” diyen Başbakan Erdoğan, “Bu doğrultudaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesine büyük önem veriyoruz. Bununla birlikte, sırf güvenlik alanında alınan tedbirlerin terörle mücadele için yeterli olmayacağı bilinen bir gerçektir. Bu mücadelenin sosyal, psikolojik, diplomatik, kültürel ve ekonomik alanlarda da çok boyutlu olarak sürdürülmesi gerekiyor” dedi. Konuşmasının büyük bölümünde ‘PKK’nin yok edilmesi’, ‘mali kaynaklarının kurutulması’, ‘örgütün Irak’ın kuzeyindeki varlığının tasfiye edilmesi’ vurguları yapan Erdoğan, “Türkiye bu süreci tamamlamak, hem de başarıyla tamamlamak zorundadır; biz buna inanıyoruz. Partim ve hükümetim, bu süreci cesaretle nihayete erdirmek konusunda kararlıdır ve tüm engellemelere, tüm tahriklere rağmen yolumuzda yürüyoruz. Çünkü bunun neticeye varması şart” şeklinde konuştu.
BASIN, TARİHİNİN EN ÖZGÜR DÖNEMİNİ YAŞIYORMUŞ!
Konuşmasında basın özgürlüğü konusuna da değinen Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük demokratik açılımlarını bizim dönemimizde gerçekleştirmiş, ifade özgürlüğü en geniş anlamıyla bu dönemde hayata geçmiştir. Yasakların kalktığı bir dönemdir bizim dönemimiz. Basın, tarihinin en özgür dönemlerinden birini yaşamaktadır” dedi. Erdoğan konuşmasında, Ergenekon davası, nükleer enerji, İran ile ilişkiler, AB süreci konularına da değindi. Başbakan Erdoğan, Washington’daki temaslarının ardından gezisinin ikinci durağı olan Meksika’nın başkenti Mexico City’ye gitti. Erdoğan’ı, Meksika Uluslararası Havaalanı’nda Türkiye’nin Mexico City Büyükelçisi Alev Kılıç ve bazı yetkililer karşıladı.
(WASHINGTON)
ÖNCEKİ HABER

Bayramiç raporu açıklandı

SONRAKİ HABER

Dava da sürüyor saldırılar da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...