10 Aralık 2009 00:00

Zenginlerin planı açığa çıktı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta toplanan iklim zirvesi devam ediyor. Ancak zirvenin üçüncü gününde..

Paylaş

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta toplanan iklim zirvesi devam ediyor. Ancak zirvenin üçüncü gününde, İngiliz gazetesi The Guardian tarafından yayınlanan bildiri taslağı, zirveye katılan zengin ülkelerin niyetini ortaya çıkardı.
Zirevenin ev sahibi Danimarka tarafından hazırlanan plana göre, “fakir ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede zengin ülkelere daha fazla destek vermesi ve Birleşmiş Milletlerin gelişmelerin dışında kalması” isteniyor.
‘ALDATILDIK’
Planın basına sızmasından sonra gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri Danimarka’ya ateş püskürdü. En büyük küresel kirleticilerin zengin ülkeler olduğunun altını çizen temsilciler ev sahibi ülke tarafından aldatıldıklarını ifade etti.
Bazı gelişmekte olan ülke temsilcileri basına sızan planı muhtemel bir anlaşmaya vurulan anlamsız bir darbe olarak değerlendirdi. Planın özellikle gelişmekte olan ülkelerin çıkarları için çok tehlikeli olduğunu ifade eden temsilciler Danimarka’nın planının kabul edilemez olduğunu söylüyor.
GREENPEACE:BÜYÜK HATA
Greenpeace, Danimarka Başbakanı Rasmussen’i iklim zirvesi kontrol edememekle suçladı. Basına sızan planı, bu durumun en sağlam ispatı olarak değerlendiren Greenpeace yetkilileri, Danimarka Başbakanı’nın büyük bir hata yaptığını ifade etti.
Greenpeace yetkililerinden Martin Kaiser konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Basına sızan belge görüşmeleri baltalayacaktır. Rasmussen’in liderlik konusunda gösterdiği acizlik zirvede güvensizliğe yol açar.” dedi.
Öte yandan İtalya’daki Greenpeace üyeleri, iklim değişikliği konusunda Kopenhag toplantısında bir anlaşmaya varılmasını teşvik etmek için Roma’daki ünlü Kolezyum’a tırmandı.
Güneş doğarken 8 eylemci halatlarla Kolezyum’un ikinci katına tırmanırken, 50 kadar eylemci aşağıda yere yatarak vücutlarıyla, derhal harekete geçilmesi anlamına gelen “act now” yazdı. Turuncu renkli giysiler giyen eylemciler, “Kopenhag: Şimdi Tarih Yazın” yazılı pankart açtı. Örgüt sözcülerinden Francesco Tedesco, karbondioksit salınımlarının derhal azaltılmaması halinde kitlesel göçler ve açlığın kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.
ÇİN BİLE TATMİN OLMADI
Dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olan Çin; ABD, Avrupa Birliği ve Japonya’nın Kopenhag’daki İklim Zirvesinde yaptıkları önerileri yetersiz buldu.
Kopenhag’daki Çin heyetinin başkanı Su Wei, mevcut önerilerin, bilim insanlarının iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli gördükleri düzeyin altında olduklarını söyledi.
Su Wei, zengin ülkelerin, sera gazı salınımlarını azaltmalarına katkı sağlamak amacıyla gelişmekte olan ülkelere yıla 10 milyar dolar yardım yapılmasına yönelik teklifini de, “okyanusta bir damla” olarak nitelendirdi.
(DIŞ HABERLER)

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Kopenhag’daki iklim zirvesiyle eş zamanlı olarak protestolar da devam ediyor. İngiltere’nin Londra şehrinde yapılan eylemde, zirveye katılan liderlere “Bir anlaşmaya varın” çağrısında bulunan çevreci, Londra’nın merkezindeki ünlü Trafalgar meydanına kurdukları çadırda geceleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.
Soğuk ve yağışlı havaya rağmen, gün boyu çadırlarının ve meydana astıkları pankartların yanından ayrılmayan yaklaşık 50 çevreci, ilk etapta 48 saat yapmayı planladıkları protestolarını eğer engellenmezse, İklim Zirvesinin sona ereceği 18 Aralıka kadar sürdürmeyi planlıyor.
Kopenhag’daki iklim zirvesi öncesi geçen haftasonu da Londra’da yaklaşık 20 bin kişi yürüyüş yapmıştı.
Çoğunluğu çevreci örgütlerle yardım kuruluşlarından oluşan protestocular, dünya liderlerinden iklim değişikliğiyle mücadelede ortak hareket etmelerini talep etmiş ve bir anlaşmaya varılması çağrısında bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

AB’den ‘iki Kudüs’ önerisi

SONRAKİ HABER

Aydın’da ‘Dersim 38’ etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...