10 Aralık 2009 00:00

AB’den ‘iki Kudüs’ önerisi

AVRUPA Birliği (AB) dışişleri bakanları, Doğu Kudüs’ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti olmasını istedi.

Paylaş

AVRUPA Birliği (AB) dışişleri bakanları, Doğu Kudüs’ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti olmasını istedi. Beklendiği üzere bu çağrı İsrail’den tepki görürken, Filistin tarafı ise AB’nin kararını ilerideki Filistin devletinin uluslararası tanınma arayışı doğrultusunda bir zafer olarak değerlendirdi.
AB dışişleri bakanlarının çağrısında, Doğu Kudüs’ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti olması istenerek, “Eğer samimi bir barış olacaksa, iki devletin başkenti olacak şekilde Kudüs’ün statüsünü müzakereler yoluyla çözecek bir yol bulunmalıdır” denilmişti.
Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, Kudüs’ün bölünmesine destek veren AB kararını bütünüyle reddetti. Nir Barkat, AB’nin benimsediği kararı, Kudüs’ün geleceğine yönelik “gerçek bir tehlike” olarak nitelendirerek, kararın asla gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Kudüs belediye başkanı, Berlin’in birleşmesinin 20. yıl dönümü kutlamalarına atıfta bulunarak, “Bu kutlamalar, tarihte hiçbir bölünmüş kentin düzgün olarak işlevini göremediğini bize hatırlatıyor” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, benimsenen kararın İsrail ve Filistinliler arasında çözüme erişme yolundaki asıl engeli görmezden geldiğini öne sürdü. İki taraf arasındaki bir barış anlaşmasını engelleyen yegane unsurun, Filistinlilerin müzakere masasına dönmeyi reddetmeleri olduğunun iddia edildiği açıklamada, “İsrail hükümetinin müzakereleri yeniden başlatma çabaları göz önüne alındığında, yeni bir şey içermemesine rağmen, AB’nin böyle bir metni benimsemesinden İsrail’in duyduğu üzüntü” dile getirildi. İsrail dışişleri açıklamasında, bunun müzakerelerin başlamasına da herhangi bir katkıda bulunmadığı ifade edildi.
İsveç’in, bu konuyla ilgili taslak bir metin hazırladığı ve bu metinde, AB dışişleri bakanlarının Kudüs’ün bölünüp Doğu Kudüs’ün ilerideki Filistin devletinin başkenti olarak tanınmasının öngörüldüğü daha önce basına sızmıştı. İsrail dışişleri yetkilisi, AB’nin bugünkü açıklamasının, İsveç’in hazırladığı metne göre daha yumuşak olduğunu, bunun da dönem başkanı İsveç’in bir kez daha başarısız olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
FİLİSTİN YÖNETİMİ KARARDAN MEMNUN
Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ise AB’nin kararını memnunlukla karşılayarak, ilerideki Filistin devletinin uluslararası tanınma arayışı doğrultusunda bir zafer olarak değerlendirdi.
Feyyad açıklamasında, bunun Kudüs dahil 1967’de ele geçirilen topraklardaki işgalin sona erdirilmesi, Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan kendi bağımsız devletini kurması ve bu konuda uluslararası toplumun doğrudan sorumluluk yüklendiğine yönelik, önemli bir adım olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Polis, yaşama hakkı tanımıyor

SONRAKİ HABER

Zenginlerin planı açığa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...