10 Aralık 2009 00:00

POLİS, HER YERDE AYNI POLİS

Benzer bir rapor da Nijerya polisi hakkında, Uluslararası Af Örgütü (AI) tarafından hazırlandı.

Paylaş

Benzer bir rapor da Nijerya polisi hakkında, Uluslararası Af Örgütü (AI) tarafından hazırlandı. Üç yıl süren bir araştırma sonrasında yayınlanan raporda, Nijerya'da her yıl yüzlerce kişinin polis tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Kuruluş, sert şekilde eleştirdiği Nijerya polisini yargısız infaz yapıp dehşet verici düzeyde çok sayıda kişiyi yasadışı şekilde öldürmekle suçladı. Raporda, Nijerya'da insanların polisin kontrol noktalarında, gözetim merkezlerinde ya da kaçmaya çalışırken öldürüldükleri belirtildi.
Nijerya'da yargısız infazların soruşturulmadığının ve suçlu polislerin yargılanmadıklarının vurgulandığı raporda, ülkede bu kültürün son bulması istendi.
Nijerya'da polisin, yedi yıl hapis cezası öngören bir suç işlediği gerekçesiyle gözaltına alınmak isterken kaçan sivillere ateş açma yetkisi var. Ancak bu noktada, gözaltına alınmak isterken kaçmanın cezasının da yedi yıl hapis olabileceği belirtiliyor.
Nijerya'da polisin öldürdüğü sivil sayısına yönelik güvenilir bir veri yok. Yetkililerin iki yıl önce 90 gün içinde silahlı 785 hırsızın vurularak öldürüldüklerini duyurmaları, büyük tepki çekmişti. Avukatlar ve öldürülenlerin yakınları, ülkede vurulan sivillerin kamuoyuna silahlı hırsız olarak tanıtıldıklarını söylüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Polis, yaşama hakkı tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...