10 Aralık 2009 00:00

Sevgili Ülkü Tamer’in eşsiz pulu

Sevgili Ülkü, Dün bir mektup aldım, üstündeki pulun bir kenarı kopuktu.

Paylaş

Sevgili Ülkü,
Dün bir mektup aldım, üstündeki pulun bir kenarı kopuktu. Gözlerim ister istemez altındaki yazıyı aradı. Hani normal insanların okuyamayacakları kadar küçük yazıları. Pullar Savaşı’nda yırtılan pulunun altında yazılı olanlar gibi, bir övgü ya da sakatlanma nedenini açıklayan bir yazıt. Yoktu. Gerçi bana “O Gaziantep pulu savaşta saldırganları yok etmek için kendini feda etmişti, o yüzden bir yazıtı hak etmişti” diyebilirsin. Ama saldırganları yok edenler kadar saygı görmeliler, özürlüler de.
Pullar Savaşı, Çınar Yayınları’nca basılmış bu kez. Yaklaşık 35 yıl önce basılmıştı ilk kez. Ama hâlâ heyecanlandırıyor beni. Şöyle bir bakayım da anımsayayım demeye kalmadı, bütününü okudum yeniden. Daha doğrusu yepyeni . Biliyorum gözlerin doluyor, Hitler pulu zorbalığa devam ediyor hâlâ diye. Ama Pullar Savaşı, Hitler’i yenmenin yolunu göstermiyor mu?
Çocuklara dünyayı anlatmak kolay değil ama sen kolayca başarırsın bunu . Çünkü dünyadaki bütün çocukları kendi çocuğun gibi, bağışla, arkadaşın gibi görürsün. Bu yüzden onlara yazdıkların büyüklerin de sevinçle doldurur yüreğini.
Bir insanın insan olmasa pul olarak dünyaya gelebileceğini yalnızca çocuklar anlayabilir. Sen de onlar biraz sevinsinler diye Gaziantep pulunun bir başka deftere misafir gittiğinde tepsilerle baklava götürdüğünü yazarsın.
Bunu yazman senin Gaziantepli olduğunu anlatır okuyanlara bir kez daha. Narlı Antep’in yazarı bir başka şehirde doğabilir mi? Üstelik babası elmadan başka bir şeye nişan almayan çocuk, yani Giyom Tell’in oğlu babası düşmanlara ok atsın diye elmayı yerse, bu ne demektir? O çocuk iyi bir Ülkü Tamer okurudur ve şiiri tanımlayabilir:
“Şiir ölümün gölgesidir,
yaşamanın örtüsü.
Çocuğun savunmasıdır şiir.”
Ayrıca yiğitlik nedir iyi bilir. Çünkü Virgül’ün Maceraları’nı okumuştur:
“Sana aferin virgül, silgi sansarı sildi,
Bütün düşmanlar öldü, silgi de öldü;”
Gaziantep’te doğmasa bile, Gaziantep’te büyümüştür.
Özgürlükçülük nedir, saldırganlık ne? öğrensinler diye çocuklara anlatılmasına gerek yok pek çok insana göre. Ama bence çocuklar televizyondan önce bu kitaptan öğrenmeli demokrasiyi. Bir defterdeki pulların hangisinin en güzel olduğuna kararı verse verse o defterdeki pullar verebilir. Güçlü olmak, haklı olmayı gerektirmez öyle değil mi?
Sevgili Ülkü Tamer, bize şiirin en çocuk yürekli, en cesur ve benzersiz örneklerini verdin. Sağol! Ama asıl önemlisi çocuklara seslendiğin kitaplar. Çünkü güzel bir dünyayı bir şairin yol göstermesiyle kurabilirler.
İçine çektiğin gökyüzünün hep mavi ve bulutsuz olmasını diliyorum.
Sennur Sezer
ÖNCEKİ HABER

Rakı reklamda serbest kaldı

SONRAKİ HABER

Unutturulmak istenen tarih; 1921 Koçgiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...