10 Aralık 2009 00:00

Endüstriyel Futbola Karşı Ortalar Solaçık’tan Geliyor

SOLAÇIK Dergisi ilk sayısında Bask ulusal kimlik mücadelesinde futbolun yeri, Livorno’nun Adana ziyaretini, Liverpool’un efsane sosyalist teknik direktörü ...

Paylaş

SOLAÇIK Dergisi ilk sayısında Bask ulusal kimlik mücadelesinde futbolun yeri, Livorno’nun Adana ziyaretini, Liverpool’un efsane sosyalist teknik direktörü Shankly’i konuk ediyor. Dergide ayrıca Marx, Goldman, Troçki ve Adorno’yla yapılan “hayali” bir söyleşi de var.
Üç yılı aşkın süredir ırkçılık, milliyetçilik ve faşizm karşıtı tezahüratlar yapan, futbol aşkını paraya tahvil etmeyenleri tribüne çağıran ForzaLivorno’nun artık bir de dergisi var: Solaçık.
İlk sayısını kitapçılardan edinebileceğiniz dergide amatör ligde mücadele eden Zonguldakspor’un hikayesi, Bask milliyetçiliği ve ulusal kimlik mücadelesinde futbolun yeri, Avrupa’nın büyük kulüplerinin milyarderlere satılmasına karşı çıkan taraftarların mücadeleleri, Kartalspor ve Adana Demirspor’la ilgili yazılar yer alıyor.
ForzaLivorno’nun ilham perisi İtalya’nın Livorno kulübünün Adana ziyaretine de ayrıntılı şekilde yer veren dergide Britanya’nın köklü kulüplerinden Liverpool’u 2. Lig’den alıp Avrupa şampiyonu yapan sosyalist teknik direktör Bill Shankly’nin de hayat hikayesi bulunuyor.
Türkiye’deki spor yazarları üstüne bir makalenin de yer aldığı dergide ayrıca Marx, Troçki, Emma Goldman ve Adorno’yla futbol üstüne yapılmış “hayali” bir söyleşi var.
Derginin sunuş yazısını diğer dergilerin aksine arka kapakta. Kaleme alan Tanıl Bora şöyle diyor:”Futbolun ebedi çocuk neşesini ebedi ergen saldırganlığıyla boğanların, soy sop davası güdenlerin farkındadır sol açık. Futbolda ırkçılığın, şovenizmin, militarizmin kötülükten önce aptallık olduğunun farkındadır. Öyle tezahürat yapılan köşeden korner atmaya bile gitmez. Solaçık dergisi, futbol ortamımızın sol açığı olsun.”
Yeşil sahalarda ve tribünlerde görmek istediğimiz hareketlerden Solaçık kitapçılarda.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

MOMMO- KIZ KARDEŞİM TRT1 19.55

SONRAKİ HABER

Rakı reklamda serbest kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa