13 Mart 2011 13:33

Ankara Film Festivali başlamaya hazır

Dünya Kitle İletişimi Vakfı tarafından düzenlenen 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde, dünyanın birçok festivalinde adından söz ettirmiş ve Türkiye’de de merakla beklenen onlarca film 10 gün boyunca Ankaralı seyircilerin karşısına çıkacak. Söyleşiler, atölye çalışmalarıyla dünyanın tanınmış

Ankara Film Festivali başlamaya hazır
Paylaş
Şiar Can Şener

17 Mart Perşembe günü saat 19.30’da gerçekleştirilecek olan festival açılış töreninde her sene olduğu gibi bu seferde Festival Özel Ödülleri sunulacak. Bu sene Kitle İletişim Ödülü, “Halk Müziği’nden Klasik Türk Müziği’ne, protest müzikten, pop, rock, caza ve tabii ki film müziklerine, popülizmden uzak ve her zaman yeniliğe açık albümler çıkaran bir müzik firması olması, yapıtlarının müzik kültürümüz açısından arşivlik değer taşıması, kuruluşundan günümüze çıkarılan albümler ve değerli araştırmaları ile sanata adanmış, kaliteden ödün vermeyen tutumları nedeniyle” Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’a verilecek.

Daha önce Kerim Afşar, Cüneyt Gökçer, Sevda Şener ve Gülten Akın gibi birçok isimi de verilen “Sanat Çınarı” ödülü ise, 9 yaşında çıktığı ilk konserinden bu yana sahneden inmeyen ve dünyanın dört bir yanında resitaller vermiş, sayısız keman sanatçısına yol gösterici olmuş kemancı Suna Kan’a sunulacak.

EMEK ÖDÜLÜ KİTAPLA TAÇLANACAK

Festivalin 22 yıl önce kurulmasında önemli emeği olan yazar Aziz Nesin’in adını taşıyan “Aziz Nesin Emek Ödülü” ise “1944 yılında ‘Hürriyet Apartmanı’ filmiyle başladığı sinema kariyeri boyunca oynadığı filmlerdeki başarısı ve profesyonelliği, oyunculuğu, dansçılığı ile 1950’lerin ve 60’ların en önemli yıldızlarından biri olması, yalnız oyuncu olarak değil, pek çok önemli yapımcı şirketin kurucusu olarak da Türk Sineması’na yadsınmaz katkısı nedeniyle” Sezin Sezer’e verilecek. Ayrıca bu ödül kapsamında Burçak Evren’in hazırladığı, Sezer Sezin’in hayat öyküsünü anlatan kitap da okurla buluşacak.

FESTİVALDE NELER VAR

Festivalin “Doğaya Karşı İnsan” bölümünde, kapitalizmin son 30 yılda yarattığı çevre tahribatının hangi boyutlara ulaştığı filmlerle irdelenecek. Küresel ısınma, hızla kuruyan içme suyu kaynakları, verimsizleşen tarım alanları, iklim değişikliğinin tetiklediği sel, kuraklık, salgın hastalıklar, genetiği değiştirilmiş besinler, atmosferde hızla artan karbon salınımı... Bütün bunlar yetmiyormuş gibi doğal kaynakların aşırı tüketimi ve doğal enerji kaynakları yerine doğayı yıkıma uğratan enerji kaynaklarında ısrar edilmesi ve yakın gelecekte insanlığı bekleyen daha büyük tehditlerin tartışılacağı filmler dünyanın dört bir yanından “çevre” manzaraları sunacak.

Festivalin ustalara adanmış bölümü olan “Toplu Gösterim”de bu yıl Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowki’nin filmleri seyircilerle buluşacak. Kariyerine 25 yılda 40 film sığdırmış, Jean Luc Godard ile de daha önce çalışmış olan Skolimowski, 17 yıl ara verdiği mesleğine, 2008’de çektiği “Anna İle Dört Gece” filmiyle dönmüştü.

GİDENLERİN TÜRKÜSÜ

Festivalin “Gidenlerin Türküsü” bölümünde Ahmet Kaya’nın yaşamöyküsünü ve ülkesinden neden sürgün edildiğini anlatan Ümit Kıvanç’ın “Uçurtmam Tellere Takıldı” isimli belgeseli, 12 Eylül 1980 darbesine giden süreci üç devrimcinin (Erdal Eren, Ercan Koca ve Sinan Suner) öldürülmesi hikayesiyle dile getiren “Oğlunuz Erdal” ve son günlerde gazetecilerin de tutuklanmasıyla sıkça tartışılan Ergenekon ve Hrant Dink davaları arasındaki ilişkiyi irdeleyen “Hrant Dink Cinayet Dosyası” da izlenebilecek.

“Engel Ne” bölümünde ise, fiziksel engellerine rağmen hayata sıkıca tutunmayı başarmış insanların öyküleri sinemayla dile gelecek. “Beni Nasıl Görüyorsun”, “Fondip” ve “Özgürlük” filmleriyle engelleri aşmanın hikayeleri sinemaseverler tarafından takip edilebilecek.

VE DAHASI

Daha nice bölümlerle; uzun metraj ve kısa film dalında yarışmalarıyla Ankaralıları sinemaya davet eden festival filmleri, Batı Sinemaları, Büyülü Fener Kızılay, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezi’nde izlenecek. Festival’de, 12:00 seansları 2.5 TL, 14:30 ve 17:00 seansları 5 TL, 19:15 ve 21:30 seansları ise 10 TL olacak. En Kısa Gece, Beyaz Gece ve Geceyarısı Sineması’nın da biletleri 10 TL’den satışa sunulacak.

Kısa ve Belgesel gösterimlerinin bilet bedeli tüm seanslarda 2,50 TL olacak. Festival biletleri sinema gişelerinden temin edilebilecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek tüm etkinlikler ücretsiz olacak. (Ankara/EVRENSEL)


DÜNYANIN HER KÖŞESİNDEN

Dünyanın en önemli festivallerinde gösterilmiş filmlerin seyirciyle buluşturulması hedeflenen “Dünyanın Her Köşesinden” bölümünde ise, ödül almış ya da eleştirmen ve izleyiciler tarafından beğenilmiş eserler takip edilebilecek. Koen Mortier’in “22 Mayıs”ı, Daniel Monzon’un “Hücre 211”i, 10 genç Meksikalı yönetmen tarafından Meksika devrimini 2000’li yılların penceresinden anlatan “Devrim”i ve 7 film daha Ankaralılarla buluşacak. “Yeni Bir Pencere: Kazakistan” bölümünde ise, son yıllarda adını festivallerde sıkça duyurmaya başlamış Kazak sinemasından örnekler sunulacak. Emek Tursunov’un “Gelin”i, Gulshat Omarova’nın “Şaman”ı ve Sergei Dvortsevoy’un “Tulpan”ı bu kapsamda gösterilecek.


PANAHİ VE RASOULOF’A ÖZGÜRLÜK

2010 yılında çektikleri filmler nedeniyle 6 yıl hapis ve 20 yıl film çekmeme cezasına çarptırılan İranlı sinemacılar Cafer Panahi ve Muhammed Rasoulof da, festival kapsamında unutulmayacak. Dayanışma amacıyla yönetmenlerin gösterilecek filmleri ise, 2003 yapımı “Kanlı Altın” (Panahi) ve 2009 yapımı “Beyaz Çayırlar” (Rasoulof).
Festivalin hem süresi hem de konusuyla ilgi çekeceğe benzeyen filmlerinden birisi ise Peter Watkins’in “Paris Komünü” isimli eseri. Toplam 345 dakika sürmesiyle seyircilerin sabrını da zorlayacağa benzeyen film, 76 gün boyunca Fransız komünarların verdiği mücadeleyi ve tartışmaları aktarıyor. Tarihin ilk proleter devrimini yapan Fransız emekçileri 140 yıl sonra bu sefer kurgusal da olsa izlemek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir film.

ÖNCEKİ HABER

Barış grubu davası bugün görülecek

SONRAKİ HABER

Nazım, Çaycuma’da ‘Hasret’le anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...