11 Aralık 2009 00:00

‘Cumhuriyetin kadına bakışı sınıfsal’

11. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nde konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Makal, cumhuriyetin erken yıllarında kadın işçilerin...

Paylaş

11. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nde konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Makal, cumhuriyetin erken yıllarında kadın işçilerin çalışma koşullarının imparatorluk döneminden farklı olmadığına dikkat çekerek, “Cumhuriyetin kadına bakışı sınıfsaldı. Cumhuriyetin kadın imajı çalışan değil, eğitimli kadındı” dedi.
11. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nin önceki gün gerçekleştirilen ilk oturumunda Türkiye emek tarihinden kesitler sunuldu. Prof. Dr. Ahmet Makal, 1920-1950 döneminde Türkiye’de ücretli kadın emeği üzerine sunduğu tebliğde, Türkiye’de emek tarihine ilişkin çalışmalarda kadın ve çocuk emeğine yönelik ilginin yetersiz olduğunu vurguladı. Osmanlı’da kadınların ağır ve kuralsız koşullarda çalıştırıldığını aktaran Makal, cumhuriyetin erken döneminde bu mirasın sürdürüldüğünü ifade etti. Çalışma hayatında kadınları koruyucu düzenlemelerin geç yasalaştığını, ancak bunların da denetim yetersizliği nedeniyle hayata geçirilmediğini kaydeden Makal, 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1940’da uygulamaya konulan Milli Korunma Kanunu’nun kadın emeği üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını söyledi. Makal, kadın haklarındaki bu geriye gidişin etkilerinin 1960’lara kadar sürdüğüne dikkat çekti.
Cumhuriyetin kadın imajının öğretmen, profesör, avukat eğitimli kesimlerle şekillendiğini vurgulayan Makal, cumhuriyetin kadına bakışının sınıfsal olduğunu, bu nedenle tarla ve fabrikalarda çalışan kadınların hep 2. planda tutulduğunu dile getirdi. Makal, günümüzde de devletin emeğe ve kadın işçiliğine bakışının aynı yönde olduğuna dikkat çekti.
VESAYET MEKTUPLARI
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Aziz Çelik de, 1950 ve 1960’lı yıllarda Türkiye ve ABD sendikaları arasındaki yazışmaları inceleyen bir tebliğ sundu. Mektupların bir vesayet ilişkisini ortaya koyduğunu belirten Çelik, mektuplarda eşit sendikalar arası bir ilişkiden öte alt-üst sendika ilişkisi görüldüğünü belirterek, bunu bir tür “sendikal emperyalizm” olarak yorumladı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Evlerimize dokunmayın’

SONRAKİ HABER

Verilen sözler tutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...