11 Aralık 2009 00:00

Japon fotoğrafçıdan İpek Yolu

National Geographic’in usta Fotoğrafçısı Michael Yamashita’nın, “İpek Yolu” sergisiyle 11-26 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da.

Paylaş

National Geographic’in usta Fotoğrafçısı Michael Yamashita’nın, “İpek Yolu” sergisiyle 11-26 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da. Fotoğrafçının İpek Yolu rotası üzerinde tam üç yıl süren seyahatinden çarpıcı kareler sergilenecek.
Michael Yamashita “İpek Yolu’nun gerçek başlangıç noktası” diye tanımladığı İstanbul’daki bu sergiyle yolculuğunun gerçek anlamıyla son bulacağını söylüyor. 25 yıldır elinde fotoğraf makinesiyle dünyayı keşfe devam eden Yamashita’nın İpek Yolu serüveni aslında iki ayrı projenin birleşmesinden oluşuyor.
13. yüzyılın Venedikli Gezgin Taciri Marco Polo’nun izinde kara yolunu arşınlayan usta fotoğrafçı, 15. yüzyılın Çinli büyük Denizcisi Zheng He’nin peşinde “Deniz İpek Yolu” olarak bilinen rotanın peşine düşüyor.
Toplamda üç yıl süren bu çarpıcı serüven dergide de iki ayrı dosya halinde yayınlandı. Marco Polo yolculuğundan arda kalan karelerin yer aldığı “Marco Polo: Bir Fotoğrafçının Seyahati” isimli kitap 13 dile çevrildi ve 240 bin sattı.
Zheng He yolculuğu ise üç dile çevrilen bir başka kitabın yanı sıra ödüllü bir belgeseli de ortaya çıkardı. Bu yolculuğun öyküsü, 2006’da New York Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Tarihi Film ödülünü kazandı.
Yamashita yolculukları boyunca ziyaret ettiği 11 ülke arasında en çok Afganistan’dan etkilendiğini söylüyor. 11 Eylül saldırısından önce barış içindeki bir Afganistan’a tanıklık etmiş olmasını “en duygusal anı” olarak tanımlıyor. Tecrübeli fotoğrafçı Afganistan’ı kendisi için özel yapan bir isme vurgu yapıyor: “2000 yılı sonbaharında Ahmet Şah Mesut ve güçlerinin kontrolü altındaki bölgeden Mesut’un kendi yazdığı bir not eşliğinde geçtim. Tıpkı Marco Polo’nun yüzyıllar önce tehlikeli topraklardan Kubilay Han’ın verdiği altın bir pusula sayesinde geçmesi gibi... “
Michael Yamashita için İstanbul sergisinin ayrı bir anlamı var: “Marco Polo yolculuğu sırasında favori şehirlerimden biri olan İstanbul’da bütçe sorunları nedeniyle maalesef fotoğraf çekme şansı bulamamıştım. Şimdi İstanbul’a geldim. Ve burada çekeceğim fotoğrafları İpek Yolu çalışmasına eklemeyi planlıyorum. Yolculuk asıl şimdi son bulmuş olacak” diyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ÖRGÜTLÜ BASIN

SONRAKİ HABER

‘Evlerimize dokunmayın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...