11 Aralık 2009 00:00

Taş atanlar hapiste, DTP’ye kurşun sıkanlar serbest

POLİS araçlarına taş atan çocuklar, örgüt üyeliğinden tutuklanıp 8 ila 26 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılırken, DTP’ye silahlı saldırı düzenleyenler serbest bırakılıyor.

Paylaş

POLİS araçlarına taş atan çocuklar, örgüt üyeliğinden tutuklanıp 8 ila 26 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılırken, DTP’ye silahlı saldırı düzenleyenler serbest bırakılıyor.
Ankara’da Keçiören DTP İlçe Başkanlığı’nın kurşunlanmasının ardından gözaltına alınan 4 saldırgan serbest bırakılırken, son günlerde yaşanan gösterilere katıldıkları ve polise taş attıkları iddia edilen çoğu çocuk onlarca kişi onlarca yıl hapis cezalarına çarptırıldı.
DTP’YE KURŞUN SIKMAK SERBEST Mİ?
Ankara Adliyesi’ndeki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen saldırganlar Olcay A., Hakkı Y.’nin. ve Ali D. ile Serkan T., daha sonra Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdi. Savcı, saldırganlardan üçünü serbest bırakırken Hakkı Y’yi, tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, Hakkı Y’yi de adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Bugüne kadar DTP’ye yönelik linç girişimleri ve DTP binalarına saldırılarda çoğu zaman kimsenin gözaltına dahi alınmaması, alınanların ise serbest bırakılması her seferinde yeni saldırıların önünü açtı. Oldukça kritik bir dönemden geçilirken DTP’ye yönelik gelişebilecek saldırıları cesaretlendiren bu durum önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yeni saldırıların da önünü açar nitelikte. Yaşananlar, ‘Yasalara göre DTP’ye kurşun sıkmak serbest mi?’ sorusunu akıllara getiriyor.
ÇOCUKLARA YİNE TUTUKLAMA
DTP’ye kurşun sıkanlar serbest bırakılırken Batman’da Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto yürüyüşlerinde gözaltına alından 35 çocuktan 12’si tutuklandı. Dün Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilen ve gece geç saatlere kadar ifadeleri alınan 23 çocuk serbest bırakılırken, 12’si tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme heyeti R.B., A.K., O.B., N.K., R.T., Y.B., D.D., İ.Ö., İ.Ö., R.K., R.K., M.A. adlı çocukların, “2911 sayılı yasaya muhalefet etmek”, “Örgüt adına suç işlemek”, “Eylem organize etmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Kamu malına zarar vermek” iddialarıyla tutuklanmalarına karar verdi.
VAN, AĞRI VE SİİRT’TE 15 KİŞİ TUTUKLANDI
Van’ın Erciş ilçesinde 3 Kasım’da yapılan yürüyüşe polisin yaptığı müdahale sonucu meydana gelen olayların ardından 9 Aralık günü, ev, iş yeri ve kahvehanelere yapılan baskın sonucu gözaltına alınan 15 kişiden 6’sı tutuklanarak, cezaevine gönderildi.
Ağrı’nın Patnos ilçesinde de Barış Grubu üyelerinin karşılanmasının ardından yapılan yürüyüşe polisin yaptığı müdahale sonucu çıkan olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan Necmi Kaldırımcı da tutuklanarak, Erzurum H Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Siirt’te 6 Aralık’ta yapılan gösteriler nedeniyle gözaltına alınan 46 kişiden de 7 kişi tutuklanarak Siirt E Tipi Cezaevi’ne gönderdi. Ağrı’da ayrıca 29 Mart 2009 yerel seçimleri sonuçlarına yapılan itirazın ardından çıkan olaylarda gözaltına alınarak tutuklanan eski İl Başkanı Murat Öztürk’e de 14 yıl hapis cezası verildi.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE 11 YIL HAPİS
Urfa’nın Halfeti İlçesine bağlı Ömerli köyünde 4 Nisan günü Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamalarına katıldığı ve askerin saldırısı sonucu yaşanan gerginlikte ‘taş attığı’ iddiasıyla yargılanan Dicle Üniversitesi Öğrencisi U.S.K 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
(HABER MERKEZİ)

VAN’DA POLİS MÜDAHALESİ

ABDULLAH Öcalan’ın cezaevi koşullarına ilişkin eylemler dün de sürdü. Van’da bir araya gelen binlerce kişiye polisin gaz bombalı müdahalesinin ardından çatışmalar yaşandı.
Hakkari-Van yolu üzerinde bulunan sebze halinin yanında bir araya gelerek yürüyüşe geçen binlerce kişiye, polis Mavi Plaza önünde gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından sokaklar savaş alanına döndü. Olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alınırken, onlarca gösterici de yaralandı. Olaylar sırasında panzerin çarptığı Felemaz Taşkıner adındaki vatandaş, ağır yaralandı. (VAN)

PKK Tokat’ı üstlendi

FIRAT Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre, Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Sazak alanında 7 Aralık’ta 7 askerin yaşamını yitirdiği eylemi PKK üstlendi. Yapılan açıklamada, eylemin verilen bir talimat doğrultusunda yapılmadığı, bölgedeki birimin kendi inisiyatifi ile yaptığı belirtildi. Açıklamada “Ana Karargah Komutanlığımız tarafından herhangi bir talimat verilmemesine rağmen, Dersim eyaletimize bağlı bir birimimiz kendi inisiyatifiyle 7 Aralık günü Tokat ilinde bir misilleme eylemi gerçekleştirmiştir” denildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Aydın Erdem’in ölümü Meclis’e taşındı

SONRAKİ HABER

‘Barış Güvercinleri’ne BM’den ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...