11 Aralık 2009 00:00

BASIN TURU

Başkan Barack Obama, Nobel Barış Ödülü’nü kazanan son kişi olarak açıklandığında, bazıları bu ödülün başkanı yönlendirebileceği umuduna (ya da korkusuna) kapılmıştı.

Paylaş

İronik bir Nobel ödülü
Başkan Barack Obama, Nobel Barış Ödülü’nü kazanan son kişi olarak açıklandığında, bazıları bu ödülün başkanı yönlendirebileceği umuduna (ya da korkusuna) kapılmıştı. Çünkü henüz barışla ilgili bir şey yapmış ya da barışı savunmak adına bir adım atmış değildi. Yarın ödülü kabul ettiğinde, bu olay, Afganistan Savaşı’nda gerilimi artıracağını açıklamasından sadece dokuz gün sonra yaşanacak.
Obama’nın Sözcüsü Robert Gibbs, “Başkanın Mandela ve Rahibe Teresa ile aynı kategoride olmadığını anladığını ve bunu kabul edeceğini” söyledi. Obama ayrıca, 30 bin ek asker gönderme kararıyla Nobel ödülü alması arasındaki uyumsuzluktan da bahsedecek.
Ancak bunu sessizce yapacak. Başkanın ödül törenine katılımı oldukça sınırlı tutuldu. Oslo’ya gece yarısı uçacak, ödül törenine ve sonrasındaki yemeğe katılacak; hepsi bu. Geleneksel olarak, ödül alanlar törenin ardından bir basın toplantısı düzenler ve kendileriyle röportaj yapılır. Beyaz Saray’a göre Başkan Obama ikisini de yapmayacak.
Belki de bu bir tür zaferdir, en azından küçük bir zafer. Afgan Savaşı’nın sonsuz yayılmasının lideri, kara mayınlarının yasaklanmasının muhalifi olarak kuşkusuz, ordulara karşı duran barış aktivistlerine göre bu ödülü en az hak eden kişi o. Ancak en azından yeterince utanmış olmalı ki bu noktada durdu.
Bu ani özbilinç, hoş karşılanabilecek bir değişim ancak arsız savaş politikalarını yumuşatmadığı sürece, bu durumun daha fazla devam etmeyeceği aşikar.
Devasa etkinliklerin iptal edilmesi ise Norveç için can sıkıcı bir durum oldu. Ancak sonunda, bir Nobel Ödülü bir insanın doğasını değiştiremez ve bir Barış Ödülü şahini güvercine dönüştüremez. Tıpkı hiçbir matematik eğitimi almamış bir insana verilecek Nobel Matematik Ödülü’nün onu bir matematik dahisi yapmayacağı gibi. Bu belki de, ödül komitesi için bir ders olur ve bundan sonra ödülleri gerçekten hak edenlere verirler, umut dağıtanlara değil.
Jason Ditz, 9 Aralık, 2009
ÖNCEKİ HABER

Unutulmuş mahallenin gençleri

SONRAKİ HABER

Pakistan’da hak ihlalleri arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...