11 Aralık 2009 00:00

Demiryolcular ayakta


25 Kasım uyarı grevine katıldıkları için aralarında şube başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu 16 demiryolcunun görevden el çektirilmesi, eylemlerle protesto edildi. Birçok ilde eylem yapan demiryolu emekçileri, TCDD yönetimi ve AKP’yi protesto etti.
25 Kasım grevinin ardından 16 demiryolcunun görevden geçici olarak uzaklaştırılması, Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü önünde protesto edildi.
Türk Ulaşım-Sen ve BTS’nin çağrısıyla TCDD Genel Müdürlüğü önünde yapılmak istenen basın açıklaması, polis engeliyle karşılaştı. Barikat kuran polis, çalışanları genel müdürlük binasına yaklaştırmadı. Sendikacıların yolu kapatacakları uyarısı ve tepkiler üzerine, polis, genel müdürlük önüne çekilmek zorunda kaldı.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ve MYK Üyesi Adnan Gölpunar ile iki konfederasyona bağlı sendikaların üye ve yöneticilerinin de katıldığı eylemde sık sık “Yaşasın 25 Kasım grevimiz”, “Keser dönecek sap dönecek, AKP-müdür memura hesap verecek” sloganları atıldı.
Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, kamuda ücretlerin hep gerilediğini, ciddi ücret kayıpları yaşadıklarını, devletin verdiği sözü tutmadığını söyledi.
KAPILAR KİLİTLEDİ
TCDD genel müdürü ve yöneticilerin, eylemi engellemek için kapıları kilitleyerek katılımı engellemeye çalıştığını söyöleyen Güzel, “Kapıları kilitleyerek bu ülkeyi ne kadar yöneteceksiniz?” dedi. Alınan korku tedbirlerinin başarılı olmadığını belirten Güzel, 25 Kasım grevinin iktidarda rahatsızlık yarattığını söyledi. Arkadaşlarının göreve döndürülmesi uyarısı yapan Güzel, “Eğer görevlerine dönmezlerse olacakları sayın genel müdür siz bile tahmin edemezsiniz” diye konuştu. BTS Genel Başkanı Yunus Akıl da bütün tehdit ve baskılara rağmen 25 Kasım’da hayatı durdurduklarını belirterek, “Elbette siyasi iktidar bunu içine sindiremeyecektir” dedi. Demiryollarının ‘emir yolları’ olmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Akıl, 25 Kasım’da nasıl hayatı durdurdularsa arkadaşlarının işe başlatılmaması halinde de aynı tepkileri göstermekten geri durmayacaklarını ifade etti. Eylem, 16 kişinin isimleri tek tek okunarak “burada” diye seslenilmesinin ardından sona erdi.
BTS İzmir Şubesi ve Türk Ulaşım-Sen üyeleri, “Sadece 16 arkadaşımız değil! Biz de grev yaptık. Bizi de açığa alın” diyerek, hükümeti ve TCDD yönetimini kınadılar.
Kararı protesto demiryolu emekçileri, TCDD 3. Bölge Genel Müdürlüğü’ne topluca istifa dilekçesi verdiler.
Alsancak Garı içinde yapılan eylemde söz alan Türk Ulaşım-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Muhammet Kara, toplu görüşme masalarında sendikaların elinden geldiği kadar yapıcı davrandığını belirterek, hükümetin ısrarla emekçilerin taleplerini görmezden gelmesi sonucu bu eylemin hayata geçtiğini söyledi. Kara, açığa alınan demiryolu emekçilerinin mağduriyetlerinin derhal giderilmesini istedi.
Ardından ortak açıklamayı okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, demiryolu emekçilerine yapılan haksızlığın giderilmesi ve mağduriyetlerine son verilmesi için TCDD yönetimi ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadığını belirterek, TCDD’nin kendi hukukunu bile tanımamakta ısrar ettiğini söyledi.
Açıklamanın ardından TCDD 3. Bölge Genel Müdürlüğü’ne istifa dilekçeleri verildi.
MERSİN’DE YÜRÜYÜŞ
Mersin’de ortak eylem yapan BTS ve Türk Ulaşım-Sen üyeleri, kararı protesto ettiler. Emek ve Demokrasi Platformu ile İşten Atmak Yasaklansın Platformu bileşenlerinin de destek verdiği demiryolu emekçileri, Hastane Caddesi’nden Mersin Tren İstasyonu’na yürüdüler. Burada açıklama yapan BTS Mersin Temsilcisi Önder Alıcı, “Demiryolculara verilen cezanın tüm kamu emekçilerine gözdağı vermeyi amaçladığına dikkat çekti. Hukuksuz görevden uzaklaştırma kararının kaldırılmasını ve soruşturmaların durdurulmasını istediklerini belirten Alıcı, “Arkadaşlarımıza yönelik hukuksuz uygulama ve soruşturmalara son verilmemesi halinde, 25 Kasım’daki 1 günlük uyarı grevimizde olduğu gibi demokratik tepkimizi ortaya koyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. (HABER MERKEZİ)
VERİLEN CEZA HUKUKSUZ
Adana’da ortak eylem yapan KESK’e bağlı BTS ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen üyeleri de kararı protesto ettiler. TCDD 6. Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen demiryolcular, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganları attılar. Eyleme birçok kurum temsilcisi de destek verdi. Eylemde konuşan BTS Adana Şube Başkanı Mehmet Gök, Başbakan’ın tüm tehditlerine rağmen 2 milyon kamu emekçisinin hakları için greve çıktığını hatırlattı. Grev öncesi yolcuların mağdur edilmemesi için basına ve kamuoyuna açıklamalar yaptıklarını belirten Gök, ancak TCDD Genel Müdürlüğü’nün, grev günü dahi bilet satarak halkı mağdur ettiğini vurguladı. 16 ulaşım emekçisinin hukuksuz bir şekilde işten el çektirildiğinin altını çizen Gök, uygulamanın suç olduğunu, bu suça ortak olan tüm yöneticiler hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi.

Evrensel'i Takip Et