11 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçileri AKP’ye yürüdü

TEKEL Yaprak Tütün işçileri, İzmir’de aralıksız yağan yağmura rağmen AKP il binasına yürüyerek işyerlerinin kapatılmasına ve 4-c uygulamasına karşı çıktı.

Paylaş

TEKEL Yaprak Tütün işçileri, İzmir’de aralıksız yağan yağmura rağmen AKP il binasına yürüyerek işyerlerinin kapatılmasına ve 4-c uygulamasına karşı çıktı.
Tek Gıda-İş Sendikası önünde toplanan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 500 işçi, şube yöneticilerinin sayının az olması ve havanın yağmurlu olması gibi nedenlerle sendika binası önünde açıklama yapma önerisini kabul etmedi. Yolu trafiğe kapatan işçiler “12 bin TEKEL işçisi bedava ekmek aramıyor. Kadro ve özlük haklarını arıyor! Bekle Başbakan! 15 Aralık’ta Ankara’dayız” yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. “Patrona şapur, şupur, işçiye yarabbi şükür”, “İşçiye din iman, Recep’e han hamam”, “Yatay geçiş istiyoruz” yazılı dövizlerle AKP il binası önünde toplanan işçiler sık sık, AKP, özelleştirme ve ABD karşıtı sloganlar attılar.
PATRONA ŞAPUR ŞUPUR!
TÜMTİS üyesi işçiler yürüyüşe destek verirken, Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların başkanları da eyleme katıldı. AKP önündeki açıklamayı Türk-İş Ege Bölge Başkan Yardımcısı Tuncay Kireçkaya okudu. Başbakan’ın TEKEL işçilerini hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Kireçkaya, “Sigara fabrikalarını yabancı tekellere satıp tütün ekimini yasaklayan ve ülkenin en fazla ihracat geliri getiren tarım ürününü üretmeyip, yaprak tütün işletmelerini işlevsiz hale getiren Sayın Başbakan’ın ta kendisidir” dedi.
Üyelerin 4-c statüsüne kaydırılması konusunda hiçbir anlaşmanın bulunmadığını belirten Kireçkaya, Köy Hizmetleri ve Petlas’ta olduğu gibi ihtiyaç bulunan kurumlara yatay geçiş yapılmadığı taktirde mücadeleye devam edeceklerini bildirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ADANA’DA EYLEM SÜRÜYOR

TEKEL işçileri 31 Ocak’ta kapatılacak yaprak tütün fabrikaları hakkında genel müdürlükten bilgi almak için bilgi edinme haklarını kullandılar. Adana Yaprak Tütün Fabrikası önünde toplanan 300 işçi otogar içindeki PTT şubesine giderek, Genel Müdürlüğe dilekçelilerini gönderdiler. TEKEL işçileri kısa süreli olarak Adana Mersin karayolunu da trafiğe kapattılar. Adana valiliğinin aldığı kararla kabahatler kanununa göre para cezası kesilmek istenen işçiler polislere tepki gösterdiler.
İşçiler eylem sırasında sık sık “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Türk-İş uyuma işçilere sahip çık”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarını attılar. (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş toplantıdan çekildi

SONRAKİ HABER

Demiryolcular ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...