11 Aralık 2009 00:00

Türk-İş toplantıdan çekildi

YAKLAŞIK 10 milyon asgari ücretlinin 2010 yılında alacağı ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı gergin geçti.

Paylaş

YAKLAŞIK 10 milyon asgari ücretlinin 2010 yılında alacağı ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı gergin geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in katılmadığı toplantıda açıklama yapmalarına izin verilmeyen Türk-İş heyeti toplantıyı terk etti. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, bakanlık adım atmazsa bundan sonraki toplantılara da katılmayabileceklerini söyledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açılış toplantısı, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya başkanlık etmesi beklenen Bakan Ömer Dinçer, toplantıya katılmadı. Dinçer, toplantıya katılmama gerekçesini ise açıklamadı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürü Ali Kemal Sayım başkanlık etti. Toplantıya işçi kesimini temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, işveren tarafını temsilen ise TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nazif Konuk katıldı.
BAKAN AÇIKLAMA YAPSIN
Asgari ücret görüşmeleriyle ilgili taleplerini dile getirmek için konfederasyon temsilcileri açılışta konuşmak üzere hazırlık yapmışlardı. Ancak toplantıya başkanlık yapan Sayım, açıklama yapılamayacağını ve toplantının gizli olduğunu söyleyerek, basın mensuplarının toplantıdan çıkmasını istedi. Bunun üzerine Türk-İş heyeti salonu terk etti. Salondan çıktıktan sonra açıklama yapan Yurdakul, aileleri ile birlikte 50 milyon kişiyi ilgilendiren bir konuda herkesin taraflardan açıklama beklediğini söyledi. Yurdakul, komisyon toplantıları bu anlayışla devam ederse, Türk-İş’in toplantılara katılıp katılmamayı değerlendireceğini dile getirdi. “Hep vizyondan bahsedenler, yeni bir vizyon getirdiler. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk gününde taraflar açıklama yapamadı. Bakanın katılmamış olması ve açıklama yapılmaması, komisyonun ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor” diyen Yurdakul, asgari ücretin teknik bir konu olduğunu ve bu nedenle üzerinde pazarlık yapılamayacağını ifade etti.
Bakanın toplantıya niye katılmadığını açıklamasını isteyen Yurdakul, “Asgari ücretle nasıl geçinileceğini bakan açıklarsa sevinirim. Geçen yılki görüşmelerdeki gibi şeyler olacaksa biz bu oyunda olmayız. Geçen yıl olduğu gibi çalışmalarımıza itibar etmeyenlerin konu mankeni olma niyetinde değiliz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

TİSK: TÜRK-İŞ’LE BARIŞ SAĞLANMALI
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nazif Konuk ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, gerekli verilerin toplanması için Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK’e yazıların gönderileceğini dile getirdi. Genel verilerin 16 Aralık’ta yapılacak ikinci toplantıya sunulacağını ifade eden Konuk, tarafların veriler üstünden değerlendirme yapmasının ardından üçüncü toplantıda kararın açıklanabileceğini söyledi. Gazetecilerin Türk-İş’in tepkisini sorması üzerine, “Biz olsaydık toplantıyı terk etmezdik” diyen Konuk, Türk-İş’le yeniden barışın sağlanması gerektiğini dile getirdi.
KOMİSYON BİLİMSEL OLMALI
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, asgari ücretin kişi bazında değil, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim rakamı olarak açıklanması gerektiğini kaydetti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi açıklama yapan Uslu, asgari ücretin, asgari yaşam ücreti değil ülkede bozulan gelir dağılımının göstergesi olduğunu belirterek, komisyonunun bilimsel kriterlerle oluşması gerekliliğini söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri AKP’ye yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...