11 Aralık 2009 00:00

Çiçek de ders almalı

Anayasa Mahkemesi DTP hakkında açılan kapatma davasını salı günü esastan görüşmeye başladı.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi DTP hakkında açılan kapatma davasını salı günü esastan görüşmeye başladı. Kararın cuma gününden önce çıkmayacağı açıklandı, ancak kapatılma süreciyle ilgili tartışmalar sürüyor.
DTP’ye yüklenirken “DTP adeta beni niye kapatmıyorsunuz diyor” diye konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, şimdi de dava görülürken yeni bir değerlendirme yaptı. İspanya’nın kapattığı Batasuna Partisi ile ilgili AİHM kararını hatırlatan Çiçek, “DTP bu kararı iyi okumalı” tehdidinde bulundu. Bu tehdit de yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Acaba Batasuna ve DTP ile süreç birbirine benziyor mu?
YARGIYA MÜDAHALE
Bask dilinde “birlik” demek olan Batasuna, ETA ile bağı olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. AİHM de bu kararı uygun bulmuştu. Çiçek bu kararı DTP’nin kapatılması görüşüne dayanak yaptı. DTP Genel Merkezi’nde yaptığı yazılı bir açıklama ile Çiçek’i yargıya müdahale etmek ile suçladı. DTP “Bu sözler, adeta ‘DTP’yi kapatın’ telkinidir. Yoksa yargı aşamasında bu tür sözler sarf etmenin başka bir izahı olamaz” dedi. Açıklamada, “Eğer gerçekten Türkiye, İspanya Anayasası gibi özgürlükçü, çoğulcu bir anayasaya sahip olsaydı, bugün Kürt sorunu diye bir sorun olur muydu?” denildi.
TABANINI KORUYOR
Konuyla ilgili olarak Basklı Gazeteci Urtzi Urruti-Koetxea, NTV’nin sorularını cevapladı. İki dava arasında benzerlik olduğunu söyleyen gazeteci, Batasuna’nın ETA ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatıldığını anlattı. Urruti-Koetxea , “Ancak parti kapatılsa bile seçmen tabanını koruyor” dedi.
YA İSPANYA
ANAYASASI?
AİHM kararlarını gerekçe gösteren Çiçek, İspanya anayasasını ve oradaki durumu ise görmezden geliyor. 1978 Anayasası üniter bir devlet yapısı öngörür ama ‘insan haklarını gözeterek tüm İspanyolların ve İspanya halklarının kültür ve geleneklerinin, dillerinin ve kurumlarının korunması’ çağrısında bulunuyor. İşte anayasadaki o maddeler:
uMadde 2: İspanyol ulusu ve yurdu bölünmez bir bütündür ama bu ulus ve yurdu oluşturan halkların ve bölgelerin hakları da güvenceye alınır.
uMadde 3: Devletin resmi dili İspanyolcadır (Kastilyan) ama özerk bölgelerde yerel diller de resmi dildir ve farklı diller zenginlik olarak görülüp saygı gösterilir, korunur.
uMadde 4: İspanya bayrağı tektir ama özerk bölgeler İspanya bayrağının yanına kendi bayraklarını da çekebilir.

DTP DAVASI SÜRÜYOR

Anayasa Mahkemesi Heyeti, DTP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın üçüncü gününü de geride bıraktı. Davaya ilişkin müzakerelere salı günü başlayan Anayasa Mahkemesi Heyeti, karar verene kadar aralıksız her gün bir araya gelecek ve çalışmalarını geç saatlere kadar sürdürecek. Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan veya DTP’den bilgi ve belge isteyebilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptığı açıklamada, cuma gününden önce bir kararın çıkmasının mümkün gözükmediğini söylemişti. Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.

17 ÖZERK BÖLGEDEN BİRİ
Bu çerçeve çizildikten sonra, savunma ve dış politika dışında, eğitimden maliyeye hemen her alanda bölgelere ve halklara özerklik tanınmıştır. Bask bölgesinde, 2 milyon 100 binden fazla kişi yaşıyor. İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Bask, bu statüyü 1978’de kazandı. Buna göre bütün etnik gruplar İspanyol ortak yurdunun parçası olarak değerlendirildi, gruplara özerklik verildiği belirtildi.
GENİŞ ÖZERKLİK
Basklar bölgeyi yönetme hakkına da sahip olmak istedi. 1979 yılındaki Guernica özerklik kanunuyla da Bask bölgesinin ‘özerkliği’ bir adam daha ileri taşındı. Basklar, 25 üyeli yerel meclislerini kurdular ve bayraklarını astılar; kendi seçimlerini yapma hakkına sahip oldular ve meclis oylaması yoluyla bölge başbakanlarını seçtiler.
Bölgede İspanyolca ve Baskça resmi dil konumunda. İçişlerinde bağımsız olan Basklar, dışişlerinde ve savunma politikalarında merkezi hükümete bağlı. Basklar idari, mali ve eğitim konularında kendi kendini yönetme hakkına sahip. Bask bölgesinin kendi polis teşkilatı ile radyo ve televizyonu da var.
ÖNCEKİ HABER

AKP düzenleme yapmamanın bedelini ağır mı ödeyecek?

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa