11 Aralık 2009 00:00

AKP düzenleme yapmamanın bedelini ağır mı ödeyecek?

ANAYASA Mahkemesi ve kitle örgütlerinin partilerin kapatılmasını engellemesi için çağrıda bulunduğu AKP bu konudaki duyarsızlığının bedelini mi ödeyecek.

Paylaş

ANAYASA Mahkemesi ve kitle örgütlerinin partilerin kapatılmasını engellemesi için çağrıda bulunduğu AKP bu konudaki duyarsızlığının bedelini mi ödeyecek. Parti kapatmaların yasaklanması için düzenleme yapmayan AKP şimdi ikinci kapatma davasıyla yüz yüze.
GEREKÇE: DİNLEMELER
Dinleme iddiaları AKP’yi ikinci bir kapatma davası ile karşı karşıya bırakabilir mi? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı AKP Hükümeti’nin yapılan telefon dinlemeleri ile ilişkisini araştırmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki inceleme raporunu istedi. Usulsüz bir işlem veya müdahale olduğu anlaşılırsa soruşturma açılacak.
AKP’ye ikinci kapatma davası gelebilir.
YARGITAY PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Yargıtay dinleme iddialarının peşini bırakmamakta kararlı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda yapılan incelemenin sonuçlarını bir de o inceliyor. Yargıtay santrali de dinlendi mi bunu anlamak için. Ama sadece bu değil. Şimdi bir başka açıdan da konu yine Yargıtay’ın gündeminde.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Dinlemeler ile AKP arasında bir ilişki var mı? sorusuna yanıt aranacak. Varsa AKP’ye ikinci kez kapatma davası açılması gündeme gelebilir. Başsavcılık, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma evrakının bir örneğini istedi. Talep, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapıldı. Soruşturma evrakı ile birlikte Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda yapılan iki inceleme raporu da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidecek.
İKİNCİ DAVA GELEBİLİR
Siyasi Partiler Soruşturma Bürosu tarafından yapılacak inceleme sonucunda, eğer AKP Hükümetinin yapılan telefon dinlemelerinde usulsüz bir işlemine ya da müdahalesine rastlanırsa, soruşturma başlatılacak. Bu soruşturma sonucunda da AKP hakkında “Hukuk devleti ilkesine karşı eylemlerin odağı olmaktan” ikinci kez kapatma davası açılabilir.
YALÇINKAYA ‘KAPATILIR’ DEMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya yaptığı açıklamada telefon dinlemeleri nedeniyle AKP’nin kapatılabileceğini söylemişti. Yalçınkaya şöyle demişti: “Telefon dinleme hukuk devleti ilkelerine aykırı biçimde yapılıyorsa, Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa’nın 68/4 maddesiyle ilgilidir. Telefon dinleme, kayda alma, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesinin hangi hallerde yapılabileceği yasada detaylı biçimde belirlenmiştir. Bu işlemin bu yasaya uygun yapılması gerekir.”
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İstifa görüşmeyi ‘gölgede’ bıraktı!

SONRAKİ HABER

Çiçek de ders almalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa