12 Aralık 2009 00:00

Türk; ‘Kararımızın arkasındayız’

ANAYASA Mahkemesi’nin kararını açıklayan Başkan Haşim Kılıç’ın konuşmasını DTP Genel Merkezi’nde Eş Başkan Ahmet Türk, milletvekilleri ve parti yöneticileri televizyondan birlikte izlediler.

Paylaş

ANAYASA Mahkemesi’nin kararını açıklayan Başkan Haşim Kılıç’ın konuşmasını DTP Genel Merkezi’nde Eş Başkan Ahmet Türk, milletvekilleri ve parti yöneticileri televizyondan birlikte izlediler. Kılıç’ın açıklamasının ardından toplantı odasına çıkan DTP yöneticileri 20 dakikayı aşkın bir süre değerlendirme yaptılar. Değerlendirmenin ardından Eş Başkan Ahmet Türk partiden ayrılırken kısa bir değerlendirme yaparak, “kararımızın arkasındayız” dedi.
BİR GÜN MUTLAKA
Adeta gazeteci ordusu arasında güçlükle konuşan Türk, “Kararı hepimiz izledik, gördük, Türkiye sancılı bir süreci yaşıyor. Ebetteki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir” uyarısı yaptı.
Türk, “Bu bir gerçektir. Buna rağmen Türkiye bir gün barışını yakalayacak. Bizim özlemimiz bu sancılı sürecin uzamaması” derken, “herkesin yeniden düşünmesini” istedi.
“Türkiye ortak akıl, diyalogla sorunu çözebilir” “Türkiye’de halkları kucaklayacak bir anlayışı egemen kılmasını” isteyen Türk, “Parti kapatmakla bu sorunun çözülemeyeceğinin” de altını çizdi.
İSTİFALAR MECLİSE SUNULACAK
Düşüncelerini basın toplantısıyla daha ayrıntılı açıklayacaklarını belirten Türk, “Kararlarımızın arkasındayız” mesajını verdi. Türk, “Demokrasi, barış ve zafere ulaşılacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin demokrasi ve barış üstün gelecek” dedi. Mücadelelerinin süreceğini de kaydeden ve “Benim ve Aysel Tuğluk’un, 37 kişinin yasaklanması siyasi mücadelenin biteceği anlamına gelmez” diyen Türk’ün sözleri alkışlarla karşılandı.
Sorular üzerine Türk, diğer milletvekillerinin istifalarını kısa sürede Meclis’e ulaştıracaklarını belirterek, milletvekilliğinden istifa kararlarının arkasında durduklarını vurguladı. Konuşmasının ardından Türk, Aysel Tuğluk ve diğer milletvekilleriyle partiden ayrıldılar.
PROVAKASYON
Parti önünde adeta gazeteci ordusunu gören bir-iki kadın ellerinde Türk bayrağı ile parti önüne gelerek, provakasyon yaratmak istediler. Bir süre gazetecilere gösteri yapan ve bayrak açan kadınlar, polisin müdahalesiyle DTP önünden uzaklaştırıldılar.
AYNA GERİ DÖNDÜ
Diyarbakır’da bugün yapılacak Demokratik Toplum Kurultayı’na katılmak üzere parti merkezinden ayrılan ve Diyarbakır’a gideceği ifade edilen Eş Başkan Emine Ayna, “Kapatma” kararının açıklanmasından sonra partiye geri dönerek, değerlendirme toplantısına katıldı. Parti merkezinden en geç ayrılan da yine Emine Ayna oldu. Gazetecilere kararı değerlendiren Ayna ‘Ufuk Uras’ın grubunuza katılacak mı?’ sorusu üzerine “öyle bir yaklaşımımız yok” yanıtı verdi. Sine-i millet hatırlatılması üzerine ise “o anlayışımız devam edecek” dedi.
DESTEK ZİYARETLERİ
Kapatma kararıyla birlikte DTP Genel Merkezi, Ankaralı emek ve demokrasi güçlerinin destek ziyaretleriyle doldu. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ve GYK üyesi Fevzi Ayber, SDP ve diğer parti yöneticileri, KESK ve bağlı sendikaların yöneticileri ile meslek örgütleri temsilcileri de parti merkezine gelerek, “mücadelenin birlikte süreceği” mesajlarını verdiler.
MİLLETVEKİLLERİ ‘MÜCADELEDE KARARLIYIZ’
DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici; demokrasi mücadelesinin bedelleri olduğunu, bu bedeli dün ödediklerini, bugün de yarın da ödemekten geri durmayacaklarını ifade etti. Batman Milletvekili Bengi Yıldız, özellikle simge isimlerin seçildiğine dikkat çekerek, “Başbakan ‘açılımın devlet politikası’ olduğunu söylüyordu. Karar gösteriyor ki, devlet politikası Kürtlere ve partimize yönelik yaklaşımda var” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

KARARIN ARDINDAN SENARYOLAR HAVADA UÇUŞTU
Kapatma kararının açıklanmasıyla birlikte, DTP Genel Merkezi’nde görev yapan gazeteciler arasında da senaryolar uçuşmaya başladı. Hakkında siyaset yasağı istenen 8 milletvekili arasından sade ikisine yasak getirilmesi, “Grup düştü. Bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın Barış ve Demokrasi Partisi’ne geçmesiyle yeniden grup kurulacağı” yorumlarını getirdi. “Devletin ince bir politika güttüğü, özellikle iki milletvekiline yasak getirerek, kendi içlerinde tartışma yaratmayı amaçladığı”nın da konuşulduğu kulislerde, ayrıca “güvercin” olarak nitelendirilen Türk ve Tuğluk’a yasak getirilmesinin de bilinçli bir politika olduğu konuşuldu. Ancak bütün bunlar DTP dışında, gazetecilerin yorumlarıydı. DTP’lilerin bundan sonra yola nasıl devam edecekleri, gerçekten istifa edip etmeyecekleri, yeni partiye katılıp katılmayacakları Eş Başkan Ahmet Türk’ün bugün yapacağı basın toplantısıyla belli olacak.

DTP NE YAPACAK?
Kapatma davasıyla gündeme gelen en önemli sorulardan birisi de DTP’nin bu süreçte ne yapacağı. Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkındaki kapatma davasının esastan görüşmeye başlamasının ardından parti içinde değerlendirme yapan DTP, yol haritasını netleştirdi. DTP, mahkemenin kapatmayla birlikte “tek milletvekiline dahi” siyasi yasak koymaya karar vermesi durumunda, toplu olarak milletvekilliğinden istifa edecek. Milletvekilliğinin düşmesi için gereken genel kurul oylamalarını beklemeden parlamento çalışmalarına katılmayacak. Parlamento zemininde siyaseti terk etmeye hazırlanan DTP, sanılanın aksine yeni parti kurmayacak ya da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısı altında siyaset yapmayacak. DTP, Diyarbakır merkezli Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde örgütlenecek.
Eş başkanlık sistemi ile yönetilen DTK’da, “Eş Sözcü” görevini halen eski DEP’li Hatip Dicle yürütüyor. DTP milletvekilleri de DTK’nın şu anda da doğal delegesi. DTK’ya önümüzdeki süreçte kadın eş sözcü de seçilmesi bekleniyor. Genel seçimlere kadar DTK ile gidecek. Genel seçimlerin öncesinde ise aktif siyaset konusu DTK gündemine getirilip izlenecek yol belirlenecek. Buna en yakın seçenek, Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında bağımsız olarak seçimlere girmek.
ÖNCEKİ HABER

HAYAT YAZILARI

SONRAKİ HABER

DEMOKRASi AYIBI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...