12 Aralık 2009 00:00

AKP BU HALE GETİRDİ

UZUNCA bir süre önce ‘açılım’ tartışmasıyla başlayan sürecin yeniden çatışmalı bir ortama doğru sürüklendiği şu günlerde tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Paylaş

UZUNCA bir süre önce ‘açılım’ tartışmasıyla başlayan sürecin yeniden çatışmalı bir ortama doğru sürüklendiği şu günlerde tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Özellikle son haftalarda yaşananlar sürece ilişkin kaygıları artırırken, İMES işçileri yaşananlarda en büyük sorumluluğun hükümette olduğu, CHP ve MHP’nin de yaşanan olumsuzluklarda büyük payı olduğu düşüncesindeler.
‘ÖLDÜREN AÇILIM’
Tekin Sırma isimli İMES işçisi, son açılım süreciyle AKP Hükümeti’nin samimi olmadığının bir kez daha görüldüğünü söyledi. Kürtlerle resmen dalga geçildiğini belirten Sırma, CHP ve MHP’nin kafatasçılık yapmakta ısrar ettiklerini söyledi. Ilımlı bir havadan yeniden çatışmalı bir ortama sürüklenilmesini bu partilere bağlayan Sırma, yaşananların en büyük sorumlusunun ise ana muhalefet partisi olduğunu ifade etti. Sırma ayrıca, herkesin konuştuğu bu meselenin ancak gerçek bir demokrasiyle çözüleceğine değinerek, herkesi bir an önce üstüne düşeni yapmaya çağırdı. Sırma, ölümlerin devam ettiğine de vurgu yaparak, yaşanan süreci ‘ölüm açılımı’ olarak tarif etti.
‘HÜKÜMET SAMİMİYETSİZ’
‘Hani kardeştik; hani sorunlar çözülecekti?’ diyerek tepkisini dile getiren bir diğer İMES işçisi Rıfat Öz, ikiyüzlü tutumlardan vazgeçilmesi gerektiğini, aksi takdirde sürecin daha kötü noktalara gidebileceğini belirtti. Bir yandan açılım derken diğer yandan DTP üyelerinin gözaltına alınmasının ve baskının artırılmasının samimiyetsizlik olduğunu dile getiren Öz, bunun da kaçınılmaz olarak çatışmayı beraberinde getirdiğini vurguladı.
‘AKP İRADELİ DAVRANMIYOR’
Kastamonulu Mustafa Şengül ise İMES’te kaynakçı. Şengül, Küçükçekmece’de otobüse molotofkokteyli atılması sonucu yaşamını yitiren Serap Eser’i ve ölen askerleri hatırlatarak, “Onların suçu neydi” diye sordu. Her iki tarafa da sitem eden Şengül, AKP’nin sorunu çözmek için iradeli davranmadığını, korkak davrandığını belirterek “Olan suçsuz insanlara oluyor” dedi. Son dönemde yaşananlardan dolayı çok öfkeli olduğunu, ülkede gerçek bir demokrasi olmadığını belirten Şengül, “Ülkeyi bölünmeye götürmeyecek bir yöntemle sorun çözülebilir” dedi.
SAĞDUYU ÇAĞRISI
Bir diğer işçi Özcan Köç, askerlerin öldürülmesini kınadığını belirterek, AKP’ye oy verdiğini ve bugün ülkeyi bu hale getiren AKP’ye oy verdiği için pişman olduğunu belirtti. Birçok Kürt arkadaşı olduğunu ve onlarla hiçbir problem yaşamadığını söyleyen Köç, ‘açılım’ haberleri ile birlikte başta Kriz olmak üzere işçilerin yaşadığı birçok sorunun gündemden düşürüldüğünü ve bunun bilinçli yapıldığını belirtti. Köç, Kürt sorununun çözümü için ise karşılıklı sağduyu ve anlayış gerektiğini söyledi.
‘GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYOR’
Metin Aşrın isimli İMES işçisi de Özcan Köç gibi ‘açılım’ tartışmalarının gündemi değiştirmek için ortaya atıldığı görüşünde. “Başka sorun kalmadı mı bunlar konuşuluyor” diyen Aşrın, yoksulluğun ve sefaletin sürdüğünü ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Öcalan bakanlıktan bir heyetle görüştü

SONRAKİ HABER

Neredeyse Ceylan’a terörist diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...