12 Aralık 2009 00:00

Patron işçileri sefalete sürükledi

ÜCRET ve tazminat alacakları verilmeden işten atılan Um Tersanesi işçilerinin ekonomik sıkıntıları arttı.

Paylaş

ÜCRET ve tazminat alacakları verilmeden işten atılan Um Tersanesi işçilerinin ekonomik sıkıntıları arttı.
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan Um Denizcilik’e ait tersanede çalışan 97 işçi 9 Mart’ta işten atılmıştı. İşçilere alacaklarının 5 Nisan’da ödeneceği sözü verilmiş ama tutulmamıştı. İşten atılan işçilerden Şefik Kurt alacaklarının ödenmesini bekleyen işçilerden. Pazarlarda sebze satarak geçimini sağlamaya çalışan Kurt, geçim sıkıntısından şikayetçi. “Bizi çıkartmadan 1 hafta önce yeni işçi almışlardı” diyen Kurt, işten atılmadan 1.5 ay önce üye oldukları Dok Gemi-İş yöneticilerini kendilerine sahip çıkmamakla eleştirdi. Haftada üç gün pazara çıktığını ve her gün için ancak 30 lira kazanabildiğini anlatan Kurt “Bunun da üç lirası belediyeye, iki lirası güvenliğe gidiyor. 15 lirasını da malı aldığım yere veriyorum. Geriye bir şey kalmıyor zaten” diye konuştu.
Parasızlık nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Kurt şöyle devam etti: “Bunların yüzünden milletin yuvası dağıldı. Kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz, eve ihtarname geldi, dolabımız boş, evde yağ bile kalmadı. Dağlardan, derelerin içinden ot topluyoruz pazarda satmak için. 300 lira kira ödüyoruz, üç çocuğumuz liseye gidiyor bazen ekmek parası bile bulamıyoruz, fırından bayat ekmek almaya çalışıyoruz.”
DEVLET EL KOYSUN
Şefik Kurt’un eşi Asiye Kurt da ev ve merdiven temizliğine gidiyor. Temizlikten de para kazanamadığından şikayet eden Asiye Kurt “Temizlik işi de ayda bir iki kere çıkıyor, yazın daha iyiydi, şimdi herkes halısını bile firmalarda yıkatıyor, elin hizmetçiliğini yapıyoruz anlayacağın” diye konuştu.
Evin küçük oğlu Sezer Kurt’ta babası işten atıldıktan sonra pazara çıkmaya başladığını söyleyerek şöyle devam etti: “Pazarda ayakkabıcının yanında çıraklık yapıyorum, patronlar işçisinin parasını vermiyor tatile gidiyor, denize gidiyor, işçiyi hiç düşünmüyorlar.”
Şefik Kurt hükümetin işçiye sahip çıkmamasından şikayet ederek “Aylardır bekliyoruz, belediye, hükümet bilmiyor mu, sesini çıkartmıyor kimse işçiyi düşünmüyor, hükümet el koysun tersanenin malına, devletin de alacağı var” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Barış Kara
ÖNCEKİ HABER

TOLEYİS’ten Türk-İş’e sert uyarı

SONRAKİ HABER

KAZA DEĞİL CİNAYET

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa