12 Aralık 2009 00:00

Vurgun değişikliği!

İlçeleri birleştiren yasanın ardından Esenyurt’a bağlanan Kıraç beldesi adeta Esenyurt Belediyesi’nin rant alanına dönüştürüldü.

Paylaş

İlçeleri birleştiren yasanın ardından Esenyurt’a bağlanan Kıraç beldesi adeta Esenyurt Belediyesi’nin rant alanına dönüştürüldü. Esenyurt Belediyesi yetkisi olmadığı halde, Kıraç belediyesi döneminde büyük şehir belediyesi tarafından yapılan 1/5000 ölçekli planı revize etti. Kamusal alan gözüken parsellerde inşaat başlattı. Değişiklik encümen kararıyla gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu usulsüzlüğü göz yumdu.
Beylikdüzü mevkiinde 170 dönümlük arazi içerisinde kamuya ayrılan alanlarda değişikliğe gidildi. Tapu Kadastro Müdürlüğü de bu ‘suça’ iştirak etti. İlgili tapu dairesi, kadastro müdürlüğü, Esenyurt ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından bu usulsüz değişiklik daha önce mahkeme tarafından engellenmişti.
Planda, kanunen mümkün olmadığı halde yollar ve alt yapıda tümden değişikliğe gidildi. Parsellerin, aralarındaki yollar kaldırarak, tek bir parsel haline dönüştürülmesinin altında, birleştirilen alanın büyük bir değer kazanmasının yattığı söyleniyor.
KENDİNİ İHMAL ETMEDİ
Yeni parselden kendine pay ayıran Esenyurt Belediyesi’nin, yaptığı değişiklikle rant yarattığı yorumları yapılıyor. Daha önce aynı girişimde Kıraç Belediyesi bulunmuş, 2004 yılında Kırçaç Belediyesi Meclis Üyeleri Seyit Aslan ve Hasan Algül tarafından idari mahkemede açılan dava sonucunda alınan karar iptal edilmişti. Kıraç Belediyesi’nin Esenyurt Belediyesi’ne bağlanması sonucunda yeni dönemde belediye tarafından değişiklik yeniden gündeme alındı. Önceden verilmiş mahkeme kararı bilinmesine rağmen, encümen kararıyla değişikliğe gidildi.
Beylikdüzü mevkiinde bulunan 815, 817, 823 ve 1530 parsellerdeki imar değişikliği ve plan revizyonu tamamen yasaya ve hukuka aykırı yapıldığı için bazı belediye meclis üyeleri plana itiraz etti.
Planın iptal nedeni, arasında şunlar bulunuyordu: Parseller içindeki 20 Metrelik yolların kaldırılması ve arsalara katılması. Otoparkın küçültülmesi ve yönetmenliğine aykırı davranılması. Yeşil alanların iptal edilmesi ve mevcut arsalara katılması, E-5 cephe arsaların ön kısmındaki yeşil alanların başka yerlere dağıtılması. Kentin dokusunu bozacak şekilde emsal artışına gidilmesi. Sosyal donatı alanlarının göz ardı edilmesi ve çevrede yaşayanların yaşamının dikkate alınmaması...
Esenyurt Belediyesi’nin yetkisi dahilinde olmayan ve encümen kararıyla değiştirilen ve revizyona uğratılan 1/5000 ölçekli planlara büyük şehir belediyesinin göz yumması ayrı bir soru işareti olarak durmakta... Yine tapu daireleri ve kadastro müdürlüğünün yapılan bu değişikliklerin yasal olmadığını bilmelerine rağmen, kadastro değişikliği yapması, tapudan yeni tapu verilmesi de ayrıca tartışma konusu.
(İstanbul/EVRENSEL)



ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri bakanı protesto etti

SONRAKİ HABER

Konfederasyonlar kiralık işçi düzenlemesini istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...