12 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçileri bakanı protesto etti

FİDAN dikimi ve Spil Dağı Milli Parkı İmar Planı tanıtımı için Manisa’ya gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TEKEL işçileri tarafından protesto edildi.

Paylaş

FİDAN dikimi ve Spil Dağı Milli Parkı İmar Planı tanıtımı için Manisa’ya gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TEKEL işçileri tarafından protesto edildi.
Protestocu işçileri yatıştırmak amacı ile bir açıklama yapan Bakan Eroğlu, “TEKEL işçileriyle ilgili problemi, Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç Meclis’e taşıdı. Başbakanımız Tayyip Erdoğan da konunun incelenmesi için iki bakanımıza talimat verdi. Size vereceğim bilgi bundan ibarettir. Kaldı ki siz mağdur edilmeyeceksiniz. Bildiğim kadarıyla TEKEL depoları yıllardan beri boş durumda. Sizler yıllardır maaşlarınızı alıyor musunuz? Alıyorsunuz” dedi.
Bakan Eroğlu’nun bu sözlerine rağmen grup, eyleme devam etti. Ardından devreye giren polisler grubu sakinleştirmeye çalışırken kısa süreli bir arbede yaşandı. Mağdur olduklarını söyleyen TEKEL işçileri, polisin müdahalesine rağmen seslerini yükseltmeye devam etti. Daha sonra kürsüye çıkan Bakan Eroğlu, “Başbakanımızın iki bakana talimat verdiğini söylüyorum, siz hâlâ buradaki güzel bir programı bozuyorsunuz” sözleriyle sitemde bulundu. Bunun üzerine Manisa İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, devreye girerek eylemci işçileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı.
İŞÇİLER TEPKİLİ
Ocak 2010 tarihinde işyerlerinin kapatılması ile 4-c statüsüne geçirilmek istenen Torbalı Yazıbaşı TEKEL Tütün Deposu işçileri hem sendikalarına hem de hükümete tepkililer.
Başbakan’ın gidin sendikacılara derdinizi anlatın sözüne tepki gösteren işçiler, hem Başbakan’ın hem de sendikacıların aralarında konuşulan şeyleri kamuoyuna açıklamalarını istediler.
Uzun süreden beri TEKEL’de çalıştıklarını belirten işçiler, Başbakan’ın, “TEKEL yan gelip yatma yeri değildir” sözüne ve bu söz karşısında sessiz kalan Tek Gıda İş sendikası yöneticilerine tepkililer. Bundan üç ay gibi kısa bir süre öncesine kadar depoda 50 bin balya tütün bulunduğunu belirterek yan gelip yatmadıklarını ifade eden işçiler, TEKEL’e yıllardan beri emek verdiklerini belirtiyorlar.
TEKEL deposunda çalışan özürlü ve hükümlüler ise, “Devlet özürlüsüne ve hükümlüsüne böyle mi sahip çıkacak” diye soruyor. 4-c’li olarak çalıştırıldıklarında ücretlerinin düşeceğini ve çalışma koşullarının kötüleşeceğini söyleyen işçiler, Çocuklarımızı nasıl okutacağız nasıl onlara gelecek sağlayacağız” diyerek, ülkemizde tütünü bitirenin hükümetler olduğunu dile getiriyorlar.
Bir zamanlar Yazıbaşı ve çevresindeki tüm tarlalara tütün ekildiğini hatırlatan işçiler, “Şimdi bir tek kök tütün bile yok. İşçiler bunun sorumlusu değildir.TEKEL kapatılıyor, Torbalı’da Philip Morris, JTI veya Japon Tabacco gibi firmalar tütün işliyorlar. Bitirilen Türkiye’nin tütünüdür” diyorlar.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşçi çekişme değil artış istiyor

SONRAKİ HABER

Vurgun değişikliği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa