12 Aralık 2009 00:00

‘Sanayi sektörü ikinci plana itildi’

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 17’ncisi düzenlenen Sanayi Kongresi’nde, ülkenin bir sanayi...

Paylaş

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 17’ncisi düzenlenen Sanayi Kongresi’nde, ülkenin bir sanayi politikası olmadığı ifade edilirken, kalkınma, refah ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanmasının her zamankinden daha acil olduğunun altı çizildi.
Kongre, MMO Başkanı Emin Koramaz’ın konuşmasıyla başladı. Bugün sanayi sektörünün, hizmet ve tarımdan sonra geldiğini, sanayi istihdamının ancak yüzde 20’leri bulduğunu da vurgulayan Koramaz, “ülke politikalarında sanayiinin ikinci plana itilerek, hizmet ve finans sektörlerinin desteklenmesi sonucu, sanayi yatırımlarının toplam yatırım içindeki payında ciddi düşüşler yaşandığını” anlattı. Bu oranın 1980’de yüzde 28.5 düzeyinden, yüzde 14’lere indiğine de vurgu yapan Koramaz, “aynı dönemde sanayi yatırım yoğunluğunda da yüzde 32 seviyesinden yüzde 10’lar seviyesine düşüş olduğunun” altını çizdi.
ALT SEKTÖRLER...
Bugün de küresel krizden en olumsuz etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirten Koramaz, krizle birlikte çok sayıda işyerinin kapandığını, sadece 1 yıl içinde 1.5 milyon kişinin işsiz kaldığını, sanayide işten çıkarılanların 750 bin kişiyi bulduğunu aktardı. Sanayide son 1 yıllık üretim daralmasının yüzde 20’yi bulduğunu belirten Koramaz, ‘Bazı alt sektörlerde küçülme oranı yüzde 40-45 seviyesindedir. İthal girdi oranı yüksek olan alt sektörlerde sorun daha da büyüktür. Fason üretime dayalı, ithalatla büyüyen ihracat modeli can çekişmektedir’ dedi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da krizin etkilerini algılamakta gecikildiğini ve boyutu, bankalarla finansman kurumlarının düzeyine indirgenerek ele alındığını söyledi. Kalkınma, refah ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanmasının her zamankinden daha acil olduğunun altını çizen Soğancı, “Planlama politikası ve bu politika sonucunda sanayi sektörünün öncelikleri ortaya konulmalıdır. Destekler ve teşvikler hem sektörel hem de bölgesel düzeyde ele alınmalı, öncelikli sanayi alt sektörleri tartışmaya açılmalıdır” dedi.
Soğancı, sanayiinin yeniden istihdam yaratabilmesi, ara malları üretimine acilen geçilmesi, KOBİ’lerin gerçekten Ar-Ge ve inovasyonla özgün ürüne yönelebilmesi, ithal girdilerin minimize edilerek daha yüksek katma değerli bir sektörel yapı değişimine gidilmesi gerektiğini belirtti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye sosyal patlamaların eşiğinde’

SONRAKİ HABER

İşçi çekişme değil artış istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...