12 Aralık 2009 00:00

‘Türkiye sosyal patlamaların eşiğinde’

GELİR Dağılımı’nın İyileştirilmesi Sorunu ve Politikalar raporuna göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ikinci ülke...

Paylaş

GELİR Dağılımı’nın İyileştirilmesi Sorunu ve Politikalar raporuna göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ikinci ülke, yoksulluk oranının ise en yüksek olduğu üçüncü ülke oldu. Raporda, Türkiye’nin sosyal patlamalar eşiğinde bulunduğuna dikkat çekildi.
Türkiye Kamu-Sen’in hazırladığı raporda, en yüksek gelirli grup ile en düşük gelirli grup arasındaki fark, gelirin paylaşımındaki adalete göre 0 ile 1 arasında değişen değerler alan Gini katsayısı kullanıldı. Buna göre eğer bir ülkede gelir tam olarak adil bir şekilde paylaşılıyorsa Gini katsayısı “0”, bir ülkedeki gelirin tamamını yalnızca bir veya birkaç kişi alıyorsa Gini katsayısı “1” rakamı ile gösteriliyor. Bu rakamın büyüklüğü o ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği de ortaya koyuyor. Gini katsayısı Danimarka’da 0,22, İsveç’de 0,24, Çek Cumhuriyeti Finlandiya’da 0,26, Macaristan’da 0,29, İspanya’da 0,30, Türkiye’de 0,38, Meksika’da 0,46 olarak tespit edilen raporda, OECD üyesi ülkeler içinde gelir dağılımı en adaletsiz olan ülkelerin başında Türkiye ve Meksika geliyor. (İSTANBUL)



ÖNCEKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

SONRAKİ HABER

‘Sanayi sektörü ikinci plana itildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...