12 Aralık 2009 00:00

Bir ülke kurmuşlardı, işte fotoğrafları

ALMANYA’DA, Köln kentinde Sovyetler Birliği dönemindeki gelişmeleri anlatan bir fotoğraf sergisi açıldı.

Paylaş

ALMANYA’DA, Köln kentinde Sovyetler Birliği dönemindeki gelişmeleri anlatan bir fotoğraf sergisi açıldı. Ludwig Müzesi’ndeki sergide 1918- 1941 yılları arasında çekilmiş fotoğraflar yer alıyor. Sergi 31 Ocak’a kadar devam edecek.
Çek Cumhuriyeti vatandaşı Daniela Mrazkova’nın özel koleksiyonunda yer alan fotoğraflardan oluşan serginin girişi ellerindeki hediyeleri Stalin’e sunan genç kadınların yer aldığı bir fotoğrafla yapılıyor.
Daniela Mrazkowa, sergi broşüründe bu koleksiyonu oluştururken önemli engellemelerle karşılaştığını anlatıyor. Serginin ülke dışına çıkarılması sırasında da zorluklar yaşamış.
Sergide 1918’den itibaren sosyalizmi inşa etmeye çalışan Sovyet emekçilerine ait karakteristik kareler var. Moskova’dan gelen haberleri hep birlikte okuyan Özbek köylüleri, okuma yazma öğrenmeye çalışan kadınlar, tarlada ve atölyelerde çalışanlar, Krupskaya’nın anlattıklarına kulak kabartanlar, yol ve fabrika inşaatında çalışanlar, molada dinlenenler, nikahlanırken imza atamadıkları için parmak basanlar birer birer geçiyor izleyicinin gözünün önünden. Günlük hayatın küçük anlarının toplamından bütün bir inşa tarihi gözler önüne serilmiş.
Bir yanda Gorki ile Mayakovski’nin edebiyat toplantıları bir yanda evlerine ilk kez elektrik bağlanan bir ailenin sevinci, diğer yandan neşe içinde dans eden genç kadınlar, güreş tutan erkekler... Bu fotoğraflarda sanki her an her dakika kayıt altına alınmış. Birlikte bir ülke kurmaya çalışan, birlikte üreten birlikte eğlenen kocaman ve kalabalık bir ülkenin bir sergiye düşmüş imgesi yakın tarihimizdeki çok önemli bir olaya, sosyalizmin nasıl kurulduğuna ayna tutmuş oluyor. Sergide Arkadij Schajchet, Georgij Sel’ma, Boris Ignatowitsch, Maks Al’pert, Georgij Petrusow’un fotoğrafları var. 1924 yılında ‘inşa’yı fotoğraflarla anlatmak için yola çıkan Aleksandr Rodtschenko’nun da 200’ün üzerinde fotoğrafını görme olanağı sunuluyor.
LENİN TURNEDE
Serginin yanında Lenin Turnede adlı ilginç bir sergi daha var. İki Almanya arasındaki duvarın yıkılması sonrası Dresden Belediyesi şehirdeki Lenin ve iki isimsiz komünistin heykellerini kaldırma karar aldı. Lenin heykeline Baden-Württenberg eyaletinde yaşayan bir heykeltıraş talip oldu. Pazarlık yapıldı ve heykel satıldı. Bu gelişmeden tesadüfi haberdar olan Fotoğraf Sanatçısı Rudolf Herz, heykelin yeni sahibine Lenin’i turneye çıkarma teklifinde bulundu. Sadece Lenin’in değil diğer iki komünistin heykellerini bir kamyonetin arkasına yerleştirdi ve Almanya’da şehirden şehre giderek, her şehirde mitingler, toplantılar düzenleyerek tepkileri kamerasıyla belgeselleştirdi. İşte bu fotoğraflar da Sovyet Fotoğrafları sergisinin yanında.(Köln/EVRENSEL)
Semra Çelik
ÖNCEKİ HABER

Naile Akıncı’ya onur ödülü

SONRAKİ HABER

Taksim’den BARIŞ sesleri yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...