12 Aralık 2009 00:00

Savaşa harcadığın parayı dünyayı kurtarmak için kullan

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da devam eden iklim zirvesine katılan yoksul ülkeler, ABD’den savaşa harcadığı kadar, iklim değişikliğiyle mücadele için de para harcamasını istediler.

Paylaş

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da devam eden iklim zirvesine katılan yoksul ülkeler, ABD’den savaşa harcadığı kadar, iklim değişikliğiyle mücadele için de para harcamasını istediler. Gelişmekte olan ülkeler, küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkabilmeleri için 200 milyar dolar ayrılmasını istiyorlar. Bu miktar, zirvede görüşülenin iki katı kadar.
G77 ülkeleri ile Çin’in Başmüzakerecisi Lumumba di-Aping, ABD’den küresel mali acil durumlar için ayrılan paranın yeniden dağıtımını istediler. IMF’nin nakit sıkıntısı çeken ülkelere yardım için ayırdığı milyarlarca doları bulunuyor. Gelişmekte olan ülkeler, bu paradan kendilerine kredi açılmasını, böylece yenilenebilen enerji, yeni ormanların
açılması gibi alanlarda yatırım yapabileceklerini belirtiyorlar. Gelişmekte olan ülke delegeleri, Kyoto protokolünü imzalamamasından dolayı ABD Başkanı’na eleştirilerini de tekrarladılar.
Çin’in Başmüzakerecisi Di-Aping toplantıda ABD’li delegelere, “Amerikan Kongresine sormalıyız; savunma bütçelerine milyarlarca dolar ayırıyorsunuz. Dünyayı kurtarmak için 200 milyar dolarcık ayıramaz mısınız?” diye seslendi. Di-Aping, “Barack Obama ve ABD’den Koyoto’yu kabul etmelerini istiyoruz. Çünkü dünya, ABD’nin katılımı olmaksızın dünyayı kurtaracak eşit ve adil bir anlaşmaya varamaz” dedi.
YARDIM PAZARLIĞI
Kopenhag’taki iklim zirvesine paralel olarak Brüksel’de devam eden Avrupa Birliği zirvesinde de küresel ısınmayla mücadele için yoksul ülkelere ne kadar yardım yapılacağı tartışıldı.
Zirvenin ilk gününde liderler, üç yıl içinde dokuz milyar dolarlık bir yardımda uzlaşmayı umduklarını söylemişti. Ancak zengin ülkelerin, yoksul Doğu Avrupa ülkelerini yapacakları katkı konusunda ikna etmeye çalıştıkları belirtiliyor. Bu öneriyle, yoksul ülkelerin, iklim değişiminin olumsuz etkileriyle mücadele etmelerine yardımcı olunması hedefleniyor. Yardım fonunun 2020’de 100 milyar avroya yükseltilmesi öneriliyor.
İNGİLTERE-FRANSA ORTAK AÇIKLAMASI
İngiltere ve Fransa liderleri, iklim değişikliğiyle mücadelelerine yardımcı olma amacıyla gelişmekte olan ülkelere üç yılda en az bir buçuk milyar dolar yardım yapacaklarını açıkladı.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avrupa Birliği liderlerinin gelişmekte olan ülkelere üç yılda 9 milyar dolardan fazla yardım sözü vereceklerinden emin olduğunu söyledi.
Nicolas Sarkozy de, Brüksel’deki basın toplantısında ilk kez, ülkesinin de fona İngiltere kadar katkıda bulunacağını açıkladı. Sarkozy, Fransa ve İngiltere’nin, Kopenhag’da önümüzdeki hafta anlaşmaya varılması amacıyla bir Avrupa-Afrika ekseni oluşturulması için işbirliği yapmaya karar verdiklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Binlerce Norveçli, Obama’yı protesto etti

2009 Nobel Barış Ödülünü almak üzere gittiği Norveç’in başkenti Oslo’da halkı selamlayan ABD Başkanı Barack Obama, binlerce kişi tarafından protesto edildi.
Obama, Oslo Belediyesi’nde düzenlenen resmi törende yaptığı konuşmadan sonra, törene katılanlar tarafından ayaktan alkışlandı. Ancak akşam saatlerinde Norveç sokakları protestolara sahne oldu. 34 kurumun destek verdiği Obama’yı protesto eylemine katılan binlerce Norveçli, Obama’nın kaldığı Grand Otel’e yürüdü.
Eylemde yapılan konuşmalarda 2009 Nobel Barış Ödülü’nün Obama’ya verilişi ve Obama’nın da ödülü kabul etmesi eleştirildi. Meydanda toplananların bir kısmı da ellerindeki mumlarla Obama’ya iklim konferansı öncesi mesaj verdi. (Oslo/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İngiliz istihbaratından Irak itirafı

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...