13 Aralık 2009 00:00

TiMSAH GÖZYAŞLARI

DTP’nin kapatılması, görünüşte AKP, CHP, MHP’yi üzmüş! Kapatma kararını değerlendiren bakan ve milletvekilleri, önce karara üzüldüklerini ileri sürdüler, sonra da ‘ama...’ ile başlayan cümlelerle kararı gerekçelendirdiler.

Paylaş

‘AMA...’ DEMOKRATLAR
İki yıldır süren DTP kapatma davası, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçecek kararla sonuçlandı. Kapatma kararının ardından siyasi partilerden gelen açıklamalar birbirini izledi. “DTP adeta ‘beni niye kapatmıyorsunuz’ diyor” sözleriyle davanın görülmesine davetiye çıkaran AKP başta olmak üzere partiler, DTP’nin kapatılmasından “üzüntü” duyduklarını açıkladılar! Bu açıklamaları, açılımın ‘mimarı’ ilan edilen Cumhurbaşkanı’nın demeçleri izledi. Yapılan bütün açıklamalarda “parti kapatmaya karşıyız” denildikten sonra “ama...” ile cümleler bağlandı ve DTP’nin kapatılmasına gerekçeler sıralandı.
KAPATMAYI SAVUNDU
Açılım sürecinin ‘mimarı’ ilan edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatma kararına “Herkes saygı duysun” deyip sahip çıktı. Bununla da yetinmeyen Gül, “Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gerekli özeni ve dikkati göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, onlar bu özeni göstermeyince Anayasa Mahkemesi ne yapsın?” değerlendirmesinde bulundu.
DTP’YE SUÇLAMA
Kararı savunan açıklamasında DTP’ye yüklenen Gül, “Şu hepimizin şahit olduğu bir şey ki terör örgütünü, var oluş sebebi olarak ilan eden parti yöneticileri olduğu sürece, mahkeme ne yapacak?” dedi. Gül, “Türkiye kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir. Ümit ederim herkes bundan gerekli dersi çıkarır” diye konuştu.
CHP: ÜZÜLDÜK AMA...
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ‘teröre destek verenleri ülkede istemediklerinin’ altını çizerek, “DTP’nin kapatılmasından ne keyif, ne zevk alırız, sadece üzüntü duyarız” dedi. Demokrasilerde siyasi partilerin öneminden bahseden Kılıçdaroğlu, DTP’nin kapatılmasını şöyle savundu: “Siyasal partilerin kapatılmasını istemeyiz. Ama siyasi partilerin de o ülkenin anayasasına ve hukukuna göre çalışması da temel bir kuraldır. Kendi ülkemizde terörü istemiyoruz. Teröre destek verenleri de istemiyoruz. Keşke her parti anayasaya uygun ve onun koyduğu kurallar içerisinde faaliyetlerde bulunabilse.”
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, ise DTP’lilerin istifa etmesi halinde, bunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
AKP: KARIŞIYIZ AMA...
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, DTP’nin kapatılmasına ilişkin “Biz parti olarak prensipte parti kapatılmasına çok doğru bakmıyoruz” dedi. Ancak bunun sadece prensipte olduğunu Akdağ şu sözlerle ifade etti: “Ama sonuçta Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karardır. Hukuki bir süreç.”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, “Kapatma kararı hukuki değil siyasi bir karar. Bu kararın Türkiye’nin siyasi ihtiyaçlarına şu an uygun düşmediğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de, “Sürecin sorumlusu üzerine düşen görevleri, gerek Anayasa değişikliği olarak, gerekse yasal değişiklik olarak yerine getirmeyen TBMM’dir. TBMM üzerine düşenleri kısa sürede yapmalı” diye konuştu.
MHP: ...AMA MAHKEME KARARI
Kararın 2 yıllık incelemeden sonra verildiğini belirten MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Mahkeme kararlarını saygıyla karşılamak lazım. Herkes sorumlulukla hareket etmeli, toplumu gererek hareket etmenin kimseye faydası yok” dedi.
“Sayın Türk’ün tabii partisinin kapatılmasından dolayı koyduğu tepkinin haklı yönleri olabilir” diyen Şandır, ardından ekledi: “...Ama sonuçta bu bir mahkeme kararıdır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletiyse ve bu bir mevcut hukuksa, bu hukuka göre bölünmez bütünlüğe karşı siyasi eylemlerle bağlantı kuran partilerin kapatılması amir hükümdür.”
(İstanbul/EVRENSEL)

KAYGI VERİCİ
En sert tepkilerden biri de AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre’dan geldi. Flautre kararı “Demokratik açılımın sabote edilmesi” olarak nitelendirdi. Milletvekillerinin düşürülmesinin üzücü olduğunu söyleyen Flautre, “Bu karar Avrupa Mahkemesi’ne getirilmelidir.’’ AB dönem başkanı İsveç, DTP’nin kapatılması kararından “kaygı duyduklarını” açıkladı.
AP Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen-Ruijten de, üzüntü ve aşırı endişe duyduğunu ifade etti. AB Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio ise kararın bütün boyutlarıyla inceleneceğini, bu nedenle açıklama yapmayacaklarını söyledi.
ABD: İÇ İŞ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatmasının Türkiye’nin iç işi olduğunu, kararın detaylarıyla ilgili yorum yapamayacaklarını belirtti. Kelly, “Fakat, Türkiye’nin demokratik sisteminin, tüm vatandaşları için siyasi özgürlükleri geliştirmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu özgürlükleri sınırlandıran ya da kısıtlayan tedbirler, aşırı ihtiyatla yürütülmeli” görüşünü ifade etti.
DIŞ BASIN
Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararı, dünya medyasında geniş yankı buldu. Bazı gazete ve televizyonlar kararın, ‘Hükümetin demokratik açılım çabalarına’ bir darbe olduğunu savunurken, bazıları da kararın ‘Etnik gerginlik ve çatışmaları tırmandıracağını’ belirtti.
Dünya medyasında yer alan yorumlar şöyle:
BBC: DTP’nin kapatılması, hükümetin sorunu bitirme umutlarına indirilen yeni bir darbe oldu. Kararın duyulması Kürt bölgelerinde huzursuzluğa yol açtı.
FINANCIAL TIMES: Son kapatma olayı ise Kürtlerin siyasete olan inancını tamamen kaybetmesi riskini beraberinde getiriyor.
DEFENSE NEWS: Kararın, şiddeti yeniden tırmandırmasından ve açılıma zarar vermesinden korkuluyor.
THE GUARDIAN: Dört yıllık DTP’nin kapatılması, Kürt yanlısı liderleri siyaset arenasına çekme girişimlerini sekteye uğrattı. Kararın Türkiye’nin yüzde 20’sini oluşturan Kürtler’le gerginliği artırması bekleniyor.
BLOOMBERG: Karar, kısa vadede güneydoğu ile büyük şehirlerde şiddet ve gerginliğin yeniden tırmanmasına yol açacak.HOLLANDA RADYOSU: Karar, Türklerle Kürtler arasında yeni gerginliklere yol açabilir.
LE FIGARO: Kararının, sokaklardaki protesto eylemlerini yeniden tetiklemesi ve etnik gerginliğin artması bekleniyor.
ERGENEKON’DAN ALKIŞ!
Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararına ilişkin basın açıklaması Ergenekon davasının görüldüğü Silivri’deki mahkeme salonunda da ‘ilgiyle’ takip edildi. Karar açıkladığı sırada birinci Ergenekon davası devam ediyordu. Karar kafeteryadaki televizyondan kararı dinliyordu. Karar açıklanınca duruşmayı izlemeye gelenlerden bazıları alkışlamaya başladı.

VEKİLLİKLERİ DÜŞEBİLİRAhmet Türk DTP’li Milletvekillerinin Meclis çalışmalarına fiilen katılmayacaklarını açıkladı. Meclis İçtüzüğü, çalışmalara özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin üyeliğinin düşeceğini öngörüyor. İçtüzüğün 136, 137 ve 138’inci maddelerine göre vekillik düşer, ancak bu durumda son söz Meclis Genel Kurulu’nda olacak.
TEPKiLER
AYDIN - YAZARLAR:
PROF. DR. BASKIN ORAN (YAZAR): Bu karar demokratik açılıma çok zarar verir. Meclis’e inemeyen dağa çıkar.
REŞAT PETEK (EMEKLİ BAŞSAVCI): Bir yargı reformunun gerekliliği bir kez daha göz önüne serildi. Şahsi görüşüm, eğer siyasi partileri engellerseniz bu sefer yasal olmayan, siyaset dışı örgütlenmelerin önünü açarsınız.
ÜMİT FIRAT (YAZAR): Bu karardan sonra, demokratik açılım sürecini bir olmazsa olmaz olarak önüne koyan hükümet siyasi parti kapatma konusunu gündemine almalı. Bu siyasi partiler rejimiyle, bu mevzuatla hiçbir zaman partilerin siyaset yapma özgürlüğü olmaz.
ORHAN MİROĞLU (GAZETECİ-YAZAR): Ben bunu bir hukuki karar olarak yorumlamıyorum. Bu karar, muhakkak ki demokratik açılım sürecini olumlu etkilemeyecek. Mevcut açılımla ilgili krize bir halka daha eklenmiş oldu.
MEHMET METİNER (GAZETECİ-YAZAR): Sürpriz bir karar değil. Ama keşke artık Türkiye’de siyasal partiler kapatılmasa. Türk demokrasisi bir olgunluk noktasına ulaştığını gösterseydi.
KİTLE ÖRGÜTLERİ:
TTB: Türk Tabipler Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, DTP’nin temelli kapatılmasına tepki gösterildi. Açıklamada, barış ve Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinin süreceği bildirildi. Açıklamada, özetle şöyle denildi: “Kürtlerin sesi olan bir parti kapatıldı. Biz Türk ve Kürt haklarına güveniyoruz. Bugün barış talebinin çok daha iradi olarak savunulması gerektiğini tekrarlıyoruz. Barış ve Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesi sürecektir.”
KESK: KESK Başkanı Sami Evren, DTP’nin kapatılması kararını eleştirerek, “Barış ve kardeşliğe hizmet etmediği, aksine sorunları daha da derinleştirdiği ortadayken seçimle TBMM’de grup kurmuş bir partinin kapatılması demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecektir. AKP’nin tek başına parti kapatmalarına yaklaşımı bile demokrasiden ne anladığını ele vermektedir. ‘Parti kapatmalarına karşıyız’ dedikten hemen sonra ‘ama’ ile başlayan açıklamalar çok açık bir samimiyetsizliği göstermektedir.” dedi.
DİSK: Genel Başkanı Süleyman Çelebi“Partilerin değil, ‘benim için demokrasi, benim için hukuk’ dönemi kapatılmalıdır. Parti kapatmak, partilerin taban ve sahip olduğu görüşlerin de kapatılması anlamına gelmediği gibi demokrasiyi rayına da sokmuyor. Demokratik siyasi mücadele araçlarının kapatılması, şiddet içeren başka yöntemlerin önünü açma riskini taşıdığı gibi toplumsal sorunların çözümünü zorlaştırıyor ve içinden çıkılmaz hale getiriyor.”
İHD: İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatarak tamamen ideolojik bir karar aldığını belirterek, “Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli” dedi.
EMEP: Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, devletin barışı değil, savaşı tercih ettiğini söyledi. “Bu kararın arkasındaki egemen siyasi irade AKP hükümetinin, CHP-MHP muhalefetinin anlayış birliğidir. Bu gerici ittifak TBMM’de demokrasi güçlerinin temsilcisi durumundaki DTP’nin varlığına tahammül edememiştir” ifadelerine yer verdi. Türkiye’nin yeni bir kaosa sürüklendiğine dikkat çeken Tüzel, “Türkiye emekçileri demokrasi, eşitlik ve bir arada yaşama iradesini kendi güçleri ile geleceğe taşıyacak, barışı ve kardeşliği sahiplenecektir” dedi.
TKP: Türkiye Komünist Partisi, DTP’nin kapatılmasıyla Kürtler’in siyaset yapma kanallarının daraltıldığına dikkat çekilerek “Erdoğan ve arkadaşları istedikleri kadar inkar etsinler, ABD tarafından uygulamaya sokulan bir planın parçasıdır.” dendi.
DTP’YE DESTEK YAĞDI
KAPATILMA kararının ardından DTP’ye dün de ziyaretçi akını oldu. Partililerin yanı sıra Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri adeta DTP’ye akın etti. Çevik kuvvet polisleri ise hem binanın olduğu sokakta, hem çevreye yığınak yaptı.
DTP Genel Merkezi dün sabahtan itibaren partililerin ve Ankara’lı emek ve demokrasi güçlerinin ziyaret alanı haline geldi. Binaya ve bina önüne sığmayan destekçiler, yolu da kapatarak, sloganlar attı.
DTP önünde konuşan Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Yüksel Mutlu, kapatılma kararının “problemli ve anti demokratik” olduğunu söyledi. Mutlu şimdi daha güçlü “barış” deme zamanı olduğunu ifade etti.
DTP’Yİ ziyarete gelen Emek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Haydar Kaya, Selma Gürkan ile aralarında KESK Ankara Şubeler Platformu, İHD Ankara Şubesi, 78’liler Girişimi, PSAKD Ankara Şubesi, Tunceliler Derneği, AKADER, ÇHD Ankara Şubesi, Halkevleri, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti, ESP’nin de bulunduğu Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri adına da destek açıklaması yapıldı. Ortak açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, bu kararla devletin Kürt sorununa bakışının bir kez daha netleştiğini söyledi. Otlu, kapatma kararının “Kürtlere siyaset yapma yasağı” olduğunu söyledi. Otlu, sözlerini, “Hepimiz DTP’liyiz” diyerek bitirdi.
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem de DTP’ye gelerek, parti yöneticilerine “destek” mesajı verdi. DTP’ye gelirken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdem, destek olmaya geldiğini belirterek, “Dostlar bu günlerde belli olur. Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygun bulmuyorum. Konjonktöre uygun bir karar alınabilirdi” diye karara tepki gösterdi.
ÖNCEKİ HABER

Kürtler dayatmaları kabul etmeyecek

SONRAKİ HABER

Kayseri’de gençler konferanslarını tamamlıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...