13 Aralık 2009 00:00

Kapatmaya tepki eylemleri her yerde

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP)’nin kapatılmasına Bölge illerinde önceki gün akşam saatlerinde başlayan protesto eylemleri dün de devam etti. Yapılmak istenen yürüyüşlere polis müdahale etti. AKP Hükümetine tepki gösterildi. Birçok il ve ilçede ise esnaf kapatma kararını protesto için kepenklerini açmadı.

Paylaş

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP)’nin kapatılmasına Bölge illerinde önceki gün akşam saatlerinde başlayan protesto eylemleri dün de devam etti. Yapılmak istenen yürüyüşlere polis müdahale etti. AKP Hükümetine tepki gösterildi. Birçok il ve ilçede ise esnaf kapatma kararını protesto için kepenklerini açmadı.
DTP Van il binası önünde toplanan kitle, Maraş Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Müdahale ile birlikte çıkan olaylar üzerine, esnaf kepenk kapattı.
Çıkan olaylarda Van Emniyet Müdür Yardımcısı Önder Okşar, kulağına isabet eden taşla yaralandı.
DTP’nin kapatılmasını protesto amacıyla Hakkari ve ilçeleri Şemdinli ile Yüksekova, esnaf kepenk açmadı. Hakkari merkezde sabah saatlerinde DTP’nin kapatılmasını protesto etmek için yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. Polisin müdahalesi üzerine olaylar başladı. Kent merkezi ile mahallelerde süren olaylarda polisin plastik mermi de kullandığı belirtildi. 11 kişi yararlanırken, 13 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sabah saatlerinde yürüyüşe geçen kitleye polisin yaptığı müdahaleyle olaylar çıktı.
ŞIRNAK’TA KEPENK
KAPATMA
Şırnak’ın çeşitli mahallelerinde ise önceki gece bir araya gelen gruplar, sloganlarla protesto eylemleri gerçekleştirdi. Polisin gaz bombalarıyla müdahale ettiği eylemler, polis ile göstericiler arasında çatışmaya dönüştü. Geç saatlere kadar mahalle aralarında süren çatışmalarda gözaltına alınanların olduğu bildirildi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde esnaf kepenk açmadı. Kepenklerin kapalı olduğu yerler polis tarafından ablukaya alındı. Beytüşşebap ilçesinde esnaf, kepenk açmadı. İlçe merkezinde kepenklerin tümü kapalıyken, DTP ilçe binası önünde bir araya gelen partililer ateşler yaktı. Silopi’de DTP ilçe binası önünde toplanan ve yürüyüşe geçen kitleye, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Cudi, Yenişehir ve Nuh Mahallelerinde yapılan yürüyüşe polis müdahalesi sonrası, ara sokaklara barikat kuran göstericiler taşla karşılık verdi. Silopi’de ise yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.
Iğdır DTP il binası önünde gerçekleşen eyleme DTP’li Iğdır Belediye Başkanı M. Nuri Güneş, DTP’li yöneticiler ve partililer katıldı. DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan’ın aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, “DTP halktır halk burada”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla DTP binasından Karakoyun İş Merkezi’ne kadar yürüdü. Şanlıurfa’nın Suruç, Halfeti ve Birecik ilçelerinde de kapatılmaya ilişkin açıklamalar yapıldı. Şanlıurfa Demokrasi Platformu bileşenleri ise, Eğitim Sen Şube binasında yaptıkları basın açıklaması ile DTP’nin kapatılmasını protesto etti. İHD Mersin Şubesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 61.yıldönümü nedeniyle yaptıkları basın açıklamasında DTP’nin kapatılmasını kınadı.
DERSİM’DE EMEP’TEN AÇIKLAMA
EMEK Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü basın açıklaması yaparak DTP’nin kapatılmasını kınadı. Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya İHD il temsilcisi de katıldı. EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç, “Bu kararın arkasındaki egemen siyasi irade AKP hükümetinin, CHP-MHP muhalefetinin anlayış birliğidir. Bu gerici ittifak TBMM’de demokrasi güçlerinin temsilcisi durumundaki DTP’nin varlığına tahammül edememiştir” dedi. Tunç, kapatma kararını kınayarak, Kürt ve Türk emekçilerinin demokrasi, eşitlik ve bir arada yaşama iradesini ileriye taşıyacağını söyledi. İHD İl Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, DTP kapatma kararının Kürt halkının resmen inkar edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Batmanlılar belediye başkanına sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Kürtler dayatmaları kabul etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...