13 Aralık 2009 00:00

Veda ederken de ‘barış’ dedi

DTP’nin kapatılmasının ardından, kararı ‘hukuki değil, siyasi’ diye nitelendiren DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, veda ederken de ‘barış’ taleplerini bir kez daha tekrarladı.

Paylaş

PARTİLERİNİN kapatılmasının, kendisinin de yasaklılar kervanına katılmasının ardından DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, alkışlar eşliğinde veda etti. Kapatma kararının ardından parti merkezine gelen Eş Başkanlar Ahmet Türk ve Emine Ayna, milletvekilleri ve parti yöneticileri ile yapılan değerlendirme toplantısının ardından kararlarını açıkladılar.
“Karar siyasi” diyen Türk, veda ederken bile sadece ‘barış’ dedi. “Yazıktır bu ülke insanına, Kürt’e, Türk’e yazıktır. Gelin bu mantıktan kurtulun. Türkiye’de barış ve kardeşlik için bir şans yaratalım. Yapmayın” diye seslenen Türk, parlamento çalışmalarına katılmayacaklarını da açıkladı.
BARIŞ VE KARDEŞLİK İNANÇLARINA DARBE
Meclis’te 2 buçuk yıldır hep barışı savunduklarını belirten Türk, “Akan kanın durması için mutlaka tertemiz suyu kullanmamız, çatışmalı sürecin ortadan kalkması için çaba göstermemiz lazım. DTP bu acıyı hep yüreğinde hissetti, bunun kalkması için çabaladı. Bugüne kadar ‘Silah hak arama yöntemi olmaktan çıkmalı, şiddet gündemden çıkmalı’ dedik. Bir tek konuşmamızda, ‘Bu iş şiddetle çözülür’ cümlesini bulamazsınız” diye konuştu. Anayasa Mahkemesi’nin kararının, kardeşliğe ve barışa olan inançlarına darbe vurduğunu söyledi.
‘YA ERGENEKONU SAVUNANLAR...’
“Demokratik siyasete devam edeceğiz, siyaset boşluk kabul etmez” mesajı veren Türk, verilen kararın ‘çifte standartlı’ olduğuna da dikkat çekti. “Ergenekon terör örgütünün ‘avukatıyım’ diyenler, takip edenler, savunanlar hakkında Yargıtay Başsavcısı dava açmıyor. Barışı isteyenler hakkında dava açıyor. ‘Türk halkının öfkesini görecekler’ diyenler, halkları karşı karşıya getirenler hakkında MHP ile ilgili dava açmıyor” diyen Türk, sadece barışı savunanlara dava açıldığını söyledi.
BİRLİK ÇAĞRISI
Ülkede mutlaka bir gün barışın sağlanacağını, barışın geleceğini ifade eden Türk, “Halkların refleksi bu tekçi politikayı kaldıracaktır. Demokrasi isteyenler, bedel ödemeye hazır olanlar, etnik kimliği ne olursa olsun bu yanlış, asimilasyoncu, yanlış zihniyete birlikte ‘dur’ diyecekler” diye konuştu. Tüm emek ve demokrasi güçlerine, ‘güçlerini birleştirme’ çağrısı yapan Türk, “Türkiye’nin geleceğiyle ilgili ortak bir mücadele zemini yaratma sorumluluğu ile karşı karşıya” olduklarını söyledi. ‘AKP DEMOKRASİSİ...’
Düne kadar “Halkın iradesiyle geldik”, “yok sayamazsınız” diyen AKP’lilerin, kendi kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi’ni en ağır şekilde eleştirdiğini hatırlatan Türk, “AKP, DTP’nin kapatılma ile karşı karşıya olduğu süreçte sessiz, suskun kaldı. Kapatılmasından rant sağlayacağına inandı. Kendileri için demokrat bir parti” diye konuştu.
‘FİİLEN ÇEKİLDİK’
Parlamentodan çekildiklerini belirten ve daha önce açıkladıkları kararların arkasında olduklarının altını çizen Türk, “Grubumuz fiili olarak bugünden sonra parlamentodan çekildi” dedi.
Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras’ın katılımı ile yeni bir grup kurma ve başka seçeneklerin hatırlatılması üzerine Türk, “Dostlarımız var. Mücadele veren dostlar var. Daha geniş değerlendireceğiz” yanıtı verdi.(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kararda Leyla Zana skandalı

SONRAKİ HABER

Batmanlılar belediye başkanına sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...