13 Aralık 2009 00:00

ABAKÜS

HP’nin Türkiye’de 20. yılını doldurması nedeniyle düzenlenen ‘20 Yılda 20 Ödül’ töreninde yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye’deki durumunu değerlendiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube’a da mesaj vermeyi ihmal etmedi.

Paylaş

HP’nin Türkiye’de 20. yılını doldurması nedeniyle düzenlenen ‘20 Yılda 20 Ödül’ töreninde yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye’deki durumunu değerlendiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube’a da mesaj vermeyi ihmal etmedi. İnternet hizmetinin 37 milyondan fazla kişiye ulaştırıldığını belirten Yıldırım, sektördeki faliyetlerin daha detaylı takip edilebileceği bir altyapının çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.Konuşmasında Youtube’a uygulanan erişim engelleme kararına da değinen Yıldırım, Youtube’a burada hizmet sağlıyorlarsa bir temsilciliğin, bir muhatabın olması gerektiğini söylediklerini belirterek, “Bundan bile imtina ederseniz bu ülkenin sizin için yapacağı bir şey yok” dedi. Bir diğer deyişle eğer Youtube Türkiye’de temsilcilik açıp vergi ödemez, ‘yasal sorumluluklarını’ yerine getirmezse Türkiye’deki Youtube kullanıcıları bu siteye erişim falan filanın kararıyla engellenmiştir yazısını görmeye devam edecek. Acaba durum gerçekten böyle mi?
Çeşitli sitelerin ziyaret edilme istatistiklerini, ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımını ve daha bir çok benzer veriyi inceleyen alexa.com’un sıralamasına göre -sansür’e rağmen- Youtube Türkiye’den en fazla ziyaret edilen web siteleri arasında Google Türkiye, Facebook, Google ve Windows Live’in ardından 5. sırada. Yani sansürü, engellemeyi, temsilciliği çok da umursayan yok. Sadece bu veri bile Yıldırım’ın konuşmasını, özellikle de “bu ülkenin sizin için yapacağı bir şey yok” kısmını anlamsız ve komik bir hale getiriyor. Bir de buna Başbakan’ın Youtube hakkında yaptığı “Ben giriyorum siz de girin” açıklamasını ekleyin...
Bu konuşmada benim için ilgi çekici olan esas mesele bu değil de hemen öncesinde sarfedilen ‘burada hizmet verme’ ve ‘temsilcilik’ gerekliliği arasındaki ilişki. Yıldırım’ın söylediklerinden yola çıkacak olursak İnternet’teki siteler eğer Türkiye’de de yayın yapıyorlarsa (Başka türlüsü münkün sanki) Türkiye’de temsilcilik açmaları gerekir. Yine alexa.com’un verilerine göre Türkiye’den en çok erişilen 100 site arasında yer alan bazı yabancı siteler şöyle:
8- blogger.com
10- rapidshare.com
11- yahoo.com
17- wikipedia.org
19- imageshack.us
33- twitter.com
35- dailymotion.com
36- wordpress.com
41- imdb.com
59- opendns.com
61- flickr.com
70- ktunnel.com
72- myspace.com
82- deviantart.com
Bu sitelerin hepsi de kullanıcılara çeşitli hizmetler sunan siteler. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen siteleri arasında ilk 100’de yer almaları nedeniyle oldukça yaygın bir şekilde kullanıldıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bu siteler ve listeye ekleyebileceğimiz daha pek çok site hakkında Yıldırım’a bazı sorularım var:
- Yukarıda adı geçen yurt dışı kaynaklı 14 siteden kaç tanesinin Türkiye’de irtibat bürosu vardır?
- Bakanlığınız yukarıda adı geçen sitelerden kaç tanesinden Türkiye’de büro açmasını talep etmiştir?
- Eğer adı geçen sitelerden irtibat bürosu açmaları istenmedi ise neden Youtube’un irtibat bürosu açması bu kadar önemsenmektedir?
- İnternet ve iletişim teknolojileri gözönünde bulundurulduğunda bütün hizmetini İnternet üzerinden veren bir sitenin her hangi bir ülkeye servis vermesi ya da vermemesi gibi bir kavramı tartışmak ne ölçüde akla yatkındır?
Cevapları üç aşağı beş yukarı belli olan bu sorular daha da uzatılabilir. Her ne kadar bu sorulara resmi bir cevap gelmesini beklemesem de, ne diyelim bir umut belki bir cevap gelir de tartışmaya devam ederiz.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

SÖZ OLA TORBA DOLA

SONRAKİ HABER

Antep’ten demiryolu emekçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...