14 Aralık 2009 00:00

DTP’LiLER, ‘SiNE-i MiLLET’TE ISRARLI

DTP hakkındaki kapatma kararının ardından, DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, “parlamentodan çekilme” kararının arkasında olduklarını duyurdu.

Paylaş

DTP hakkındaki kapatma kararının ardından, DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, “parlamentodan çekilme” kararının arkasında olduklarını duyurdu.
Kapatma davasının Anayasa Mahkemesi’nde esastan görüşüleceğinin açıklanmasının ardından, Meclis Grubu ve MYK üyelerinin toplandığı hatırlatılan açıklamada, o toplantının ardından Eş Başkan Ahmet Türk tarafından kamuoyuna yapılan, “Partimizin kapatılması ve tek bir arkadaşımızın bile vekilliğinin düşürülmesi durumunda Meclis grubunun tümü istifa edecek ve sine-i millete dönülecektir” açıklamada ısrarlı olunduğu vurgulandı. Aynı toplantıda milletvekillerinin istifa dilekçelerinin eş başkanlara sunularak, “sine-i millet kararlılığının gösterildiği” vurgulanan açıklamada, “Alınan bu kararla ilgili herhangi bir değişiklik ve yeni değerlendirme de söz konusu değildir” denildi.
DIŞIMIZDA TARTIŞMALAR
Yeni bir grup oluşturmaları için Ufuk Uras’ın desteğe hazır olduğu açıklamalarına atıfta bulunulan açıklamada, “Kimi dostlarımızın dayanışma örneği göstererek yaptıkları öneri ve değerlendirmeler sonrasında Meclis’te grup kuracağımıza dair spekülatif haberler yapılmaktadır. Bu ve benzeri tartışmalar partimizin gündeminde değildir. Tamamen dışımızda gerçekleşmektedir” denildi.
Açıklamada, “Grubumuz fiilen Meclis’ten çekilmiştir ve pazartesi günü (14 Aralık) Sn. Ahmet Türk ve Sn. Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm milletvekillerimiz Diyarbakır’a giderek alınan sine-i millet kararını fiili olarak yerine getireceklerdir” ifadesinin altı çizildi.
Aynı gün, yani bugün partilerinin karar mercii olan Parti Meclisi’nin Demokratik Toplum Kongresi Danışma Kurulu Meclisi ve milletvekillerinin katılımı ile toplantı yapacağı da duyurulan açıklamada, “Meclis grubumuzun aldığı istifa kararının nasıl ve ne zaman uygulanacağına dair bir sonuca ulaşılacaktır” görüşüne yer verildi.(Ankara/EVRENSEL)

KAPATMA AiHM’E TAŞINIYOR
DTP, kapatma kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararına dayanak olarak aldığı Batasuna ile DTP davası arasında benzerlik bulunmadığını savunacak olan DTP, başvuruda, “Biz Batasuna değiliz” diyecek.
Tüzel kişilik olarak yapılacak başvuru dışında, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi yasak getirdiği Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu 37 kişi, AİHM’e bireysel başvuruda bulunacak.
BURASI BASK BİZ BATASUNA DEĞİLİZ
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, başvuru dilekçesinde, “Batasuna kararının bizimle ilgisi yok. İspanya’da Bask, resmi dili olan özerk bir eyalet. Bu eyalet ülkeden ayrılmayı, ayrılıkçılığı savunuyordu. ETA ile organik bağı vardı. DTP’nin PKK da dahil hiçbir örgütle organik bağı yok” görüşlerinin yer alacağını söyledi.
GEREKÇELİ KARAR BEKLENİYOR
Kaplan şöyle konuştu: “Birçok üyemiz sadece Öcalan’a ‘Sayın’ dedikleri için ceza aldı. Hiç kimse DTP’nin şiddet içeren bir eyleme katıldığını ispat edemez.”
Kaplan, başvuru için gerekçeli kararı beklediklerini ifade ederek, “Toplam 38 dava olacak. 6 ay içinde başvuru hakkımız bulunuyor. Biz de siyasi partilerle ilgili Batasuna gibi davaları yeniden inceleyeceğiz” dedi.

KARAR NASIL ALINDI?
Anayasa Mahkemesi’nin DTP davasını görüşürken, parti ile PKK arasında ‘organik bağ’ değil, ‘bağlantı’ bulunduğu kararına vardığı ve böylece 219 kişi yerine 37 kişiye siyaset yasağı getirdiği ortaya çıktı. Öcalan’ın ‘siyasi iradeleri’ sayılmasına yönelik eylemleri de odak delili sayan mahkeme, DTP ile PKK arasında organik bağ olup olmadığını tartıştı. Organik bağ olduğunun kabulü halinde, DTP’nin “PKK’nın bir organı” gibi görülüp, hakkında siyaset yasağı istenen 8’i milletvekili 219 ismin tamamına yasak konulması söz konusu olabilecekti.
NEDEN 37?
Ancak mahkeme, bu tanımı ağır bularak DTP-PKK ilişkisini “bağlantı” olarak tanımladı. Böylece, hakkında siyaset yasağı konulan isim sayısı 37’de kaldı. “Suçluyu övme” olarak nitelenen “Sayın Öcalan” ifadesinin, siyaset yasağı konulması için tek başına yeterli sayılamayacağı görüşüne varan mahkeme, bu ifadeyle birlikte “onlar-bizler”, “Türkiye-Kürdistan” şeklinde ‘ayrımcı’ ifadeler kullanılıp kullanılmadığına baktı.
‘ETKİ YETKİ’...
Hakkında yasak kararı istenen sekiz milletvekilinden sadece Türk ve Tuğluk’a yasak konulmasına, eylemlerinin yoğunluğu ve partideki “etkili-yetkili” pozisyonları gerekçe gösterildi. Yasaya göre “genel başkanlar, partinin kapatılmasından doğrudan sorumlu kabul edildiği” için DTP’nin kurulduğu dönemde Türk ile eş başkanlık yapan Tuğluk ve Türk’e yasak geldi.

İLK KRİZ 29 ARALIK’TA
Siyaset yasağı getirilen DTP’lilere ‘mahkeme ve cezaevi yolu’ da göründü. İlk kriz de ‘‘zorla duruşmaya getirilmeleri kararı’’ verilen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için 29 Aralık günü yaşanacak. Milletvekillikleri düşürülen Türk ve Tuğluk’un dokunulmazlıkları da kalkacak. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında bir yıl 6 ay hapis cezası verdiği Tuğluk, bu kararın Yargıtay tarafından onaması halinde cezaevine girecek. Ayrıca Tuğluk hakkında pek çok dava da bulunuyor.
TÜRK HAKKINDA 23 DOSYA
Tuğluk gibi milletvekilliği sone eren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e de ‘mahkeme yolu’ göründü. Türk hakkında TBMM’de bulunan 23 ayrı dosya işleme girecek ve bu davalardan yargılanmaya başlanacak. Türk için de ‘‘suç ve suçluyu övmek’’ iddiaları bulunuyor ve hakkında hapis cezası isteniyor.

ÖNERİSİNE UYMADI
Kapatma davası gündemde değilken DTP’ye “DTP adeta beni niye kapatmıyorsunuz diyor” diye yüklenen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, aynı görevi yürüttüğü AKP’nin kapatma davası döneminde ‘daha demokratik ve uzlaşmacı’ üslupla tartışma önerilerinde bulunuyordu. Çiçek, “Bir anayasal sıkıntının olduğu ortadadır. Sayın mahkeme başkanının açıklamaları (parti kapatmalar zorlaştırılsın, talebi kastedilerek) da ortada. Bu manada demokratikleşmeyi sağlayabilmek için bazı somut adımların atılması gerekiyor” diyerek, Deniz Baykal’a uzlaşma çağrısı yapmıştı.
ÇİÇEK’TEN TEHDİT
DTP’nin kapatma davası sürerken İspanya’nın kapattığı Batasuna Partisi ile ilgili AİHM kararını hatırlatan Çiçek, “DTP bu kararı iyi okumalı” tehdidinde bulundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da kapatma kararını açıklarken “Batasuna’yı da inceledik ve bizim için örnek oldu” değerlendirmesinde bulundu.

GÖREVDEN ALINACAKLAR MI?
DTP hakkındaki kapatma kararı sonrası, 5 yıl siyasi yasak getirilen isimler arasında, 4 belediye başkanı da bulunuyor. İçişleri Bakanlığı’nın bu karar sonrası, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ve Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak’ı görevden alması bekleniyor.

KARAR TEBLİĞ EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi, 11 Aralık’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davasında aldığı kararın bir örneğini Meclis’e ve DTP Genel Merkezi’ne tebliğ etti. Böylece DTP’nin tüzel kişiliği sona erdi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri ise kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından düşecek.
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Şimdi neden susuyorlar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...