14 Aralık 2009 00:00

Madenler gözden uzak kayıt dışılık yüksek

TÜRKİYE Maden-İş Sendikası tarafından hazırlanan rapor, madenciliğin durumunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Paylaş

TÜRKİYE Maden-İş Sendikası tarafından hazırlanan rapor, madenciliğin durumunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Gözlerden uzak madenlerde iş kazası riski fazla, kayıt dışılık yüksek. Raporda, kamunun ağırlığının azalmasıyla birlikte, kayıt dışılığın arttığı ve bununla bağlantılı olarak iş kazalarının çoğaldığına dikkat çekildi. Rapora göre maden işçilerinin ücret, iş sağlığı ve güvenliği koşulları, özel sektör işletmelerinden çok daha kötü durumda bulunuyor.
Madenciliğin, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin çok önemli ve gerekli olduğu bir sektör olduğu vurgulanan raporda, madencilik sektöründe 100 bin civarında kayıtlı işçi, en az 35 bin kayıt dışı işçi olduğu iddia ediliyor.
ÖZEL MADENLERDE DÜŞÜK ÜCRET
Ücretlerde de benzer bir dengesizlik söz konusu. Kamuda çalışan bir işçinin günlük ortalama 85.33, özelde çalışan bir işçinin ise 26 lira ücret aldığına dikkat çekilen raporda, “Özel sektör işletmelerinde maden işçileri her gün 26 lira karşılığında tehlikelerle dolu madenlere iniyor” denildi. Raporda kömür dışı madenlerde kamuda çalışan bir işçinin günlük ortalama 59 lira olan ortalama günlük ücretinin özelde 29 liraya, taş, kil ve kum ocaklarında kamuda çalışan bir işçinin ortalama 44.69 lira olan ücretinin de özelde 22 liraya gerilediği belirtildi.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Raporda, tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
*Emeğin parçalı yapısı önlenmeli.
*Kayıt dışının kayıt altına alınmasının mücadelesi verilmeli.
*İş güvencesi tüm işyerlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmalı.
*Sendikal örgütlenme yaygınlaştırılarak işyerlerinde sürekli denetim sağlanmalı.
*İş sağlığı ve güvenliği hükümleri bütün çalışanları kapsamalı.
*İş güvenliği sorumlusunun işverene bağımlılığına son verilmeli.
*Müfettiş sayısı artırılmalı.
*Denetimler sonunda verilen cezalar caydırıcı olmalı. (HABER MERKEZİ)

ILO SÖZLEŞMESİ ONAY BEKLİYOR
Rapora göre Uluslararası Çalışma Örgütü, madencilikteki iş sağlığı ve güvenliği standartları konusunda, 1993 yılında Uluslararası Maden İşçileri Federasyonu’nun önerisiyle sözleşme hazırlama çalışmalarına başladı. Madenlerdeki yaygın kaza ve yaralanmaların dikkate alındığı sözleşme hazırlık çalışmalarını, sendikalar, işverenler ve hükümetlerden oluşan bir uzmanlar platformu yürüttü. Sözleşmeyi Arnavutluk, Ermenistan, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, ABD, Zambiya, Zimbabve gibi ülkeler imzaladı. Türkiye ise henüz bu sözleşmeye imzalamadı.
ÖNCEKİ HABER

MADEN SAHİBİ İŞÇİ DÜŞMANI MI?

SONRAKİ HABER

Ölümlere gülüp geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...