14 Aralık 2009 00:00

‘Mücadelemizde yaşıyor’

Erdal Eren, idamının 29’uncu yılında, birlikte ölüme gittikleri Sinan Suner ve Ercan Koca’yla birlikte, mezarları başında anıldı.

Paylaş

Erdal Eren, idamının 29’uncu yılında, birlikte ölüme gittikleri Sinan Suner ve Ercan Koca’yla birlikte, mezarları başında anıldı.
ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in polis kurşunuyla öldürülmesini protesto etmek için yapılan eylemde, ‘bir eri öldürdüğü’ iddiasıyla 13 Aralık 1980 tarihinde idam edilen Erdal Eren; Eren’in idamını protesto ederken gözaltına alınıp, askerler tarafından dövülerek öldürülen Ercan Koca, mezarları başında anıldı.
Dün Emek Gençliği, Emek Partisi ve Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından yapılan anmaya katılan her yaştan işçi ve emekçi, Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı’da buluşup Erdal Eren’in mezarına yürüdü.
‘HEPİMİZİN EN ÖNÜNDE YÜRÜYOR’
Erdal’ın mezarı başında onun için yazılmış şarkılar, şiirler hep bir ağızdan okundu. Anmada, Emek Gençliği adına konuşan Ali Anıl Menteşe, “Erdal Türkiye’li her milliyetten gencin iş, eğitim ve barış mücadelesinde yaşıyor. Liseli genç kardeşleriyle birlikte parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim mücadelesi veriyor. Kahve köşelerine terk edilmiş, işsiz gençlerin arasında ‘gündüzleri işsiz gezilmeyen, gecelerinde aç yatılmayan’; bir memleketin hayalini yaşatıyor. Hepimizin en önünde yürüyor” dedi.
Menteşe, Erdal’ın militanlığı, sorumluluk bilinci ve mücadelesine bağlılığı ve kararlılığıyla gençler için bir örnek olduğunu söyledi. Erdal’ı 17 yaşında yargılayıp ölüme gönderen anlayışın bugün de varlığını koruduğunu vurgulayan Menteşe, “14 yaşında Ceylanlar havan mermisiyle parçalanıyor. Diyarbakır’da üniversite öğrencisi Aydın’lar kurşunlanıyor. Yüzlerce çocuk, polise taş attığı gerekçesiyle yıllarca hapis cezasına mahkum ediliyor ve bir anlamda yaşamları karartılıyor. Erdal’ın da, karşısında mücadele ettiği bu anti-demokratik uygulamaların son bulması için yürütülecek güçlü bir mücadele de biz gençlerin önünde duruyor” diye seslendi.
‘ANDIN ANDIMIZ, SEVDAN SEVDAMIZ’
EMEP Ankara İl Başkanı Selma Gürkan da, “Bugünün Erdalları, Ercanları, Sinanları işsizliğe, yoksulluğa karşı, iş, eğitim barış mücadelesinde işçi sınıfının iktidar mücadelesinde iradesini birleştirmek üzere söz veriyor. Andınız andımız, sevdanız sevdamız, ta ki sosyalizm kuruluncaya dek” diye konuştu.
Devrimci 78’liler Federasyonu adına konuşan Cumhur Yavuz, Erdal’a “Adın, onur, masumiyet, halkın haklı davasına sonsuz bir güven ve ödünsüz bir hayata ad oldu” diye seslendi.
Erdal’la aynı dönem Mamak Cezaevi’nde bulunan Meral Bekar da, Erdal Eren için cezaevinde yazılmış bir şiiri okudu.
Anmaya, Erdal Eren’in de kurucuları arasında bulunduğu Ankara Ortaöğrenimliler Derneği (ANOD) Başkanı Süleyman Aktaş, Büro Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar, Haber-Sen MYK üyesi Mehmet Ali Elçek, Ankara 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk ve KESK’e bağlı çeşitli sendikaların şube yöneticileri de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

BİRÇOK İLDE ANILDI

Adana Emek Gençliği, 13 Aralık 1980 yılında darbeciler tarafından 17 yaşında asılan Erdal Eren’i andı. İnönü parkında toplanan Emek Gençliği üyeleri adına konuşan Serkan Zor, işçi ve emekçilerin hayatına mal olan özelleştirme ve taşeronlaştırmanın 12 Eylül darbesinin ürünü olduğuna dikkat çekti. Zor, “Bursa’da madende ölen 19 işçi, Tuzla’da tersanede ölen onlarca işçi, 12 Eylül’ün yarattığı sömürü düzenin sonucu ölmüşlerdir. Emek Gençliği olarak Bugün Erdal Eren’i anıyoruz. Erdal’ı anarken 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını, 12 Eylül anayasasının çöpe atılmasını ve onların baskıya, sömürüye, soyguna ve insana düşman düzenin son bulmasını istiyoruz” dedi.
Zor, “Aileler çocuklarına Erdal Eren adını koyuyorlar. Emek gençliği olarak İş Eğitim Barış şiarı ile gençleri mücadeleye çağırıyoruz. Bu düzene mahkum değiliz. İşsizlik, eğitimsizlik kaderimiz değil. Biz gençler biliyoruz ki baskı, sömürü ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasının toplumsal koşullarını oluşturacak sosyalizm, insani kurtuluş ve toplumsal ilerleme için zorunludur” dedi.
‘MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİZ’
Erdal Eren, idamının 29’uncu yılında Kocaeli Emek Gençliği tarafından anıldı. Makine Mühendisleri Odası’nda yapılan anmada Emek Gençliği adına konuşan Vedat Yalvaç, Türkiye’nin ekonomik ve siyasal bir kriz yaşadığını, böyle bir süreçte Erdal Eren’i anmanın daha da önemli olduğunu belirtti. Erdal Eren’in hayatının ve yargılanma sürecinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi ile devam eden anmada Erdal için yazılan şiirler okundu, oluşturulan koro ile birlikte ise Erdal Eren için yazılan şarkılar seslendirildi. Anmanın ardından ise İnsan Hakları Parkı’nda yapılan eylemde Emek Gençliği adına açıklamayı yapan Hayrettin Yıldıztekin, “46 gün süren tarihin en hızlı davasında sözde mahkeme heyeti Erdal Eren için hiçbir tanığı dinlemedi, keşif ve balistik incelemenin yapılmasını kabul etmedi” dedi. Yıldıztekin, Erdal Eren’in mücadelesini büyüteceklerini vurguladı.
‘AYNI ZİHNİYET GENÇLERİ ÖLDÜRÜYOR’
Dersim’de bir araya gelen Emek Gençliği üyeleri, Emek Partisi il örgütü önünden Sanat Sokağı’na yürüdü. Yapılan basın açıklamasında Erdal Eren’in idam edilmeden önce yaptığı konuşmaya dikkat çekilerek şöyle denildi: “İşte Erdal Eren’in biz yoldaşlarına bıraktığı büyük devrimci miras budur. Biz Emek Gençliği olarak bu onurlu mirası bugün ve yarın halkların kurtuluş mücadelesinde rehber edineceğiz. Çünkü dün Erdal’ı asan zihniyetler şimdi ülkenin her yanında gençleri öldürüyor.”
Amasya’da yapılan anma saygı duruşuyla başladı, Erdal Eren’i anlatan konuşma ve şiirlerle devam etti. Anmada konuşan EMEP Amasya İl Başkanı İbrahim Gül, Sinan Suner, Erdal Eren ve Ercan Koca’nın mücadele anlayışlarını ve dirençli duruşlarını anlatarak onları yaşattıklarını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

KOZA ‘altın madeni’ buldu!

SONRAKİ HABER

forum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...