14 Aralık 2009 00:00

KOZA ‘altın madeni’ buldu!

KOZA Altın Şirketi, Bergama’daki Ovacık Altın Madeni’ni aldığı 2005 yılından bu yana onlarca kişi ve kuruma karşı açtığı tazminat davalarıyla dikkat çekiyor.

Paylaş

KOZA Altın Şirketi, Bergama’daki Ovacık Altın Madeni’ni aldığı 2005 yılından bu yana onlarca kişi ve kuruma karşı açtığı tazminat davalarıyla dikkat çekiyor. Altın madenine karşı yapılan birçok eleştirel haber ve açıklamaya ‘şirketin şahsiyetinin maddi-manevi zarara uğradığı’ gerekçesiyle dava açan KOZA, son olarak Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e tazminat davası açtı.
‘YERLİ ŞİRKETİZ’
20 yıla yakın bir süredir ülke gündemini işgal eden, özellikle köylülerin topraklarını, yaşam alanlarını korumak için verdiği mücadeleyle tanınan Ovacık Altın Madeni, 2005’te, o zamana kadar kağıt ve davetiye işiyle uğraşan KOZA firmasının kontrolüne geçti. KOZA, Amerikan Normandy şirketinden, madenin sadece yüzde 39’luk bir hissesini satın almasına rağmen kedisini “ilk yerli altın şirketi” olarak duyurmuş, madene karşı çıkan köylüleri de “Biz yerli şirketiz” sözleriyle ikna etmeye çalışmıştı. Madenin KOZA Altın’ın kontrolüne geçmesinin hemen ardından maden çalışanları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamak için Bergama’nın Ovacık köyüne gitmek isteyen yurttaşlara engel olmuş, yoldan geçen araçları taş ve yumurta yağmuruna tutmuştu. Bu saldırıyla ilgili haber yapan birçok gazete ve gazeteciye de altıncı şirket tarafından dava açılmıştı. Şirketin bu tutumu, haklarında dava açılan gazeteciler tarafından ‘basını susturmaya dönük bir baskı politikası’ olarak yorumlanmıştı.
SON DAVA 70 BİN TL
Onlarca kişi ve kurum hakkında daha dava açan şirket, son olarak altın madenindeki sel baskınıyla ilgili haber yapan gazetemiz, muhabirimiz ve haberde görüşlerine yer verilen Av. Arif Ali Cangı, Hasan Gökvardar ve Erol Engel’e toplam 70 bin liralık tazminat davası açmıştı. Altıncı şirket ayrıca, TMMOB tarafından yapılan “Bergama-Ovacık Altın Madeni İşletmesinin Ayrıcalığına Son Verilmelidir” başlıklı basın açıklaması üzerine tazminat davası açmış, dava reddedilmişti.
PARASI OLAN DAVA AÇSIN!
Buna karşın altıncı şirketler hakkında açılan davalar ise bu sektörün temsilcileri tarafından “Milyon dolarlık yatırımlar engelleniyor” sözleriyle eleştiriliyor. Geçtiğimiz aylarda Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, her yurttaşın madenler hakkında dava açabilmesini eleştirerek, dava açmaların zorlaştırılması, dava açma harçlarının artırılarak adeta ‘parası olanın dava açabildiği’ bir sistemin getirilmesi gerektiğini ileri sürmüştü. Altın madeniyle ilgili eleştirel haber ve açıklamalara onlarca dava açan KOZA Altın Şirketi’nin bu politikası, Akdur’un açıklamalarına uyuyor aslında. KOZA’nın parası var, bu nedenle dava açabilir! Hatta şirket bu davaları -tabii kazanması durumunda- yeni bir ‘altın madeni’ne çevirebilir!
GÖZÜNÜ KOZAK’A DİKTİ
KOZA şirketi, Bergama’daki altınlı cevherin bitmesi üzerine yakınlardaki Kozak Yaylası ve Havran’dan getirdikleri cevheri Bergama’da siyanür liçi yöntemi ile işlemeyi planlamıştı. Bunun için şirketin Kozak Yaylası’nda, 4 ayrı yerde altın madeni açmak için istediği izinler, bakanlıklarca verilince, konuyla ilgili kamuoyu oluşturmak ve olası çevresel riskler konusunda yetkilileri uyarmak için 25 Eylül 2009’da Bergama Belediyesi meclis salonunda toplantı düzenlenmişti. Toplantıya Kozak Yaylası’na yakın olan Edremit Körfezi’nden Bakırçay bölgesine kadar birçok belediye başkanı, Kozak köylüleri ve Bergamalılar katılmıştı. Toplantıda yapılan konuşmalarda, “Kozak Yaylası’nın bölgenin ekolojisi ve ekonomisi için çok değerli olduğu, korunması gerektiği” vurgulayarak, altın madenciliğine karşı çıkılmıştı. KOZA Altın Şirketi, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında, yaptığı konuşmayla ‘şirketin kişiliğine zarar verdiğini’ ileri sürerek, 20 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Şişli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 13 Nisan 2010’da saat 10.00’da görülecek. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Evrim teorisi doğru öğretilmeli

SONRAKİ HABER

‘Mücadelemizde yaşıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...