14 Aralık 2009 00:00

Ford’da esnek çalışma hız kesmeden sürüyor

Ford Otosan Kocaeli Fabrikası’nda işçileri mağdur eden esnek çalışma uygulamaları son hızla devam ediyor.

Paylaş

Ford Otosan Kocaeli Fabrikası’nda işçileri mağdur eden esnek çalışma uygulamaları son hızla devam ediyor. Fabrikada, bir süre ara verilen ücretsiz izin uygulamalarının yılbaşından itibaren devam edeceği duyuruldu. Fabrikada ayrıca, mayıs ayına kadar her ay 10 gün ücretsiz izin verileceği, günlük 10 saat çalışılacağı, ayrıca her hafta bir gün ücretsiz izin verileceği de tartışılıyor.
Ford Otosan Kocaeli Fabrikası, geçtiğimiz dönemlerde krizin etkilerini azaltmak gerekçesiyle, artık geleneksel hale gelmiş olan hediye çeklerini vermemiş, konser ve piknik gibi etkinlikleri iptal etmişti. İşçilerin sosyal haklarından yapılan bu kesintilerle övünen fabrika, yeni bir tasarruf uygulamasını hayata geçirdi. 8 saat olan günlük çalışma süresi 10 saate çıkarılıp cumartesi günleri işçilere izin verildi. Bu uygulama ile birlikte servis masraflarından, elektrik giderlerinden ve yemekten tasarruf edildiği duyuruldu. Tasarruf uygulaması sonucu çalışma süreleri artan Ford işçileri, ağır çalışma koşullarından şikayetçi.
ÜCRETSİZ İZİNLER ARTIYOR!
Fabrikada yeniden ücretsiz izinlerin artacağını belirten bir Ford işçisi, “Mayıs ayına kadar her ay 10 gün ücretsiz izin var. Maaşlar düşecek. Zaten zar zor geçiniyoruz. Borç içindeyiz. Bunu kaldırmak çok zor. Ama hâlâ belirsizlik var. Kimse net bir şey söylemiyor” dedi.
Tasarruf uygulaması sonucu fabrikanın iki vardiyaya geçtiğini söyleyen bir Ford işçisi, “Fabrika şu an 8-6 ve 10-8 vardiyalarında çalışıyor. 31 Aralık’tan 10 Ocak’a kadar fabrika üretimi durduracak. Hem bu sebepten kaynaklı hem de yıl sonu siparişlerinden dolayı üretim hızlandı. 10 saat çalışmanın üzerine 3 saat de mesai yapıyoruz. Yorgunluktan dikkatimiz dağılıyor. İş kazaları arttı” diye konuştu. “Üretime verilen 10 günlük aranın ardından cuma günlerinin de tatil olacağı açıklandı” diyen başka bir Ford işçisi ise şöyle devam etti: “Cuma günleri de üretim olmayacak denildi. Bugünün parasının verilip verilmeyeceği belli değil ama tecrübe sonucu biliyoruz; Ford çalışmadığımız güne para vermez, geçim derdimiz daha da artacak, ne yapacağız bilemiyorum.”
TÜRK METAL’E GÖRE YAPACAK BİR ŞEY YOK
Ücretsiz izinlerle ilgili fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası’na giden işçiler, “Bir şey yapılamaz” cevabı ile karşılaştıklarını belirtiler. Ücretsiz izinler ve günlük 10 saat çalışmayla ilgili sendikacılarla görüştüklerini belirten bir işçi, “Esnek çalışma var. Yapılacak bir şey yok, diyorlar. Oysa her gün 10 saatlik çalışmayı kimse kaldıramaz. Sendikanın ses çıkarması gerek ama bir şey yaptıkları yok. Ücretsiz izinlere de esnek çalışma nedeniyle normal diyorlar. Her şey normalse sendika ne yapar diye düşünmeden edemiyoruz” dediler.
HYUNDAI ÖRNEK OLDU!
İşçiler, sendika ve işveren arasında karşılıklı çıkar birliği olduğunu belirterek şöyle dediler: “Koç Holding’in 100 bin çalışanı var. Koç’un fabrikalarında Türk Metal örgütlü. Türk Metal Koç’u zengin ediyor, Koç da Türk Metal’i zengin ediyor. Önümüzdeki dönem sözleşmeler için olumsuz bir hava var. Krizi bahane ediyorlar. Hyundai işçileri eylem yaptılar, iyi bir zam aldılar. Bunu biliyoruz. Bu sefer bizi 30-40 TL’lik zam kurtarmaz.” (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar - Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

TOBB başkanı içeride öğrenciler dışarıda

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa