14 Aralık 2009 00:00

TOBB başkanı içeride öğrenciler dışarıda

KOCAELİ Üniversitesi’nde 11 Aralık günü “Ekonomik Kriz ve Türkiye” konulu panele konuşmacı olarak katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu...

Paylaş

KOCAELİ Üniversitesi’nde 11 Aralık günü “Ekonomik Kriz ve Türkiye” konulu panele konuşmacı olarak katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, öğrenciler tarafından protesto edildi. Panel öncesi yine özel güvenlik ve jandarma terörü yaşandı.
İlk olarak panele katılmak için Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi önüne gelen üniversite öğrencileri, Özel Güvenlik Birimlerinin (ÖGB) keyfi tutumu ile karşı karşıya kaldı. Öğrencilerin önce aranarak içeri alınacağını söyleyen ÖGB, daha sonra ise sadece önceden belirlenen öğrencilerin içeriye alınacağını bildirdi. Buna itiraz eden üniversite öğrencilerine açıklama yapamayan ÖGB’yi geçebilen öğrencilerin önüne ise bu sefer jandarma dikildi. Öğrenciler içeri girmekte ısrar edince, öğrencilere biber gazı ile müdahale eden jandarmanın, rektörlükten izin gelmeden öğrencileri içeri almaması ise “Bu üniversite kimin” sorusunu gündeme getirdi.
REKTÖR ONUR DUYMUŞ
Salona birçok koruma ile giren TOBB başkanı ise daha yerine oturmadan öğrenciler tarafından protesto edilmeye başlandı. Bu durum karşısında konuşmaya başlayan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, TOBB başkanını üniversiteye çağırmaktan onur duyduğunu belirtti. Salondaki öğrencilerin güvenlik güçleri tarafından dışarı çıkartılmasını isteyen Komsuoğlu, öğrencilerin söz hakkı almadan dışarı çıkmayacağını söylemesi üzerine öğrencilere söz hakkı verdi.
Üniversite öğrencileri adına konuşan Onur Kotan, üniversitelerinde “kriz” konulu bir panel yapılacaksa bu panelde konuşanların bu krizi çıkaranlar değil işten atılan milyonlarca işçi ve emekçiler olması gerektiğini vurgularken, sözlerine “Binlerce öğrenci eğitim alamazken ve sıkıntılar yaşarken, biz üniversitemizde bizlere krizi ve sermayeyi anlatacak sözcüler istemiyoruz” şeklinde devam etti.
ÖĞRENCİLERE İNANMADI
Kotan, yaşanan Bologna süreci ile yakında TOBB başkanının üniversitelerine rektör olarak atanabileceğini belirtirken, üniversite öğrencileri olarak bu sürece karşı da mücadele edeceklerini belirtti. “Bugün Tuzla’da ölen işçilerin, sendikalaştığı için işten atılan binlerce işçinin sorumlusu Rifat Hisarcıklıoğlu ve onun gibilerdir” diyen Kotan, öğrencilerin ise içeri alınmadığını ve biber gazına maruz kaldığını belirtti. Rektör Sezer Komsuoğlu’nun öğrencilere inanmaması ve “Yalan söylüyorsunuz” demesi ise dikkatlerden kaçmadı. TOBB başkanı, öğrenciler dışarı çıktıktan sonra yaptığı konuşmada, “Ben de öğrencilerle aynı fikirdeyim, hatta beni beş dakika dinleseydiler alkışlarlardı” şeklinde konuştu.
Daha sonra rektörün dedikleri hakkında görüşlerini sorduğumuz üniversite öğrencisi Çağlar Özkan, biber gazından en çok etkilenenlerden biri olduğunu belirtti. Özkan, rektörün konuşmasının ardından kendisinin gidip rektöre gözünü gösterdiğini ve “Kör olabilirdim” dediğini söyledi. Özkan, rektörün ise buna karşılık kendisi ile alay eder gibi “Geçmiş olsun” dediğini vurguladı ve rektörün bu tutumunu kınadığını söyledi. Bir diğer üniversite öğrencisi Koray ise rektörün biber gazının sıkıldığından haberi olmadığını ya da haberi yokmuş gibi davrandığını belirtirken, kendilerine çok yakın mesafeden biber gazı sıkıldığını ve yaşananları doğru bulmadığını sözlerine ekledi. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme tarımı bitirdi

SONRAKİ HABER

Ford’da esnek çalışma hız kesmeden sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...