14 Aralık 2009 00:00

Dersim katliamı lanetlendi

“Dersim 38 katliamdır. Arşivler açılsın. Sorumlular hesap versin” sloganıyla düzenlenen miting için şiddetli yağmur ve fırtınaya rağmen....

Paylaş

“Dersim 38 katliamdır. Arşivler açılsın. Sorumlular hesap versin” sloganıyla düzenlenen miting için şiddetli yağmur ve fırtınaya rağmen binlerce kişi, Kadıköy Meydanı’nda bir araya geldi. Tunceli Dernekler Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısı ile çok sayıda kişi, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği ‘Dersim 38’ mitinginde, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri ile sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınanların listelerinin açıklanması, Dersim isminin iade edilmesini, Munzur Barajlar Projesinin iptal edilmesi talep edildi.
Alevi Kültür Dernekleri, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Demokratik Haklar Federasyonu, Divriği Kültür Derneği, Koçgirililer Derneği, Türkiye Barış Meclisi Girişimi, KESK, TMMOB, EMEP, DTP, ÖDP, TKP’nin de destek verdiği miting için yoğun yağmur ve yer yer şiddetini arttıran rüzgara rağmen binlerce kişi Tepe Natilius önünde bir araya geldi. Mitinge DTP Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli İlçe Belediye başkanları, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, KESK Genel Başkanı Sami Evren, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ile sanatçılar Aynur Doğan ve Ferhat Tunç ta katıldı.
KATİLLERE ÖFKE
“Dersim ismi iade edilsin” ana pankartının arkasında yürüyen katılımcılar, “Biz evladı Kerbelayız, Koçgiri’den, Gazi’ye katliamların karşısındayız”, “İnkara imhaya asimilasyona karşı isyan meşrudur”, “70 yıldır kapanmayan yara seyitlerimizin mezarı nerede”, “Dersim 38’i unutmadık unutturmayacağız”, şeklindeki taleplerini içeren pankartlar ile Zazaca ve Türkçe dövizler ve lolipoplar taşıdılar. Dersimliler, 10 Kasım’da yaptığı konuşma ile Dersim Katliamını bugün içinde bir çözüm yöntemi olarak sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’i, Hitlere benzeten fotoğrafları taşıyarak protesto ettiler. Kafalarına ise kırmızı “Dersim 38” yazılı bandanalar takan Dersimliler, “Dersim evimiz Seyit Rıza pirimiz”, “Munzur özgür akacak”, “Dersim onurdur onuruna sahip çık” sloganlarıyla polisin yoğun abluka altına aldığı Kadıköy İskele Meydanı’ndaki yerlerini aldılar.
‘BU İNSANLIK SUÇUYLA YÜZLEŞİN’
Mitingde Tunceli Dernekleri Federasyonu adına konuşan Genel Başkan Özkan Tacer, Dersim 38’de katledilen, sürgün edilen ve evlatlık verilen Dersimlilerin torunları olarak seslenerek, “Bu büyük insanlık suçuyla yüzleşelim. Yüzleşelim ki geçmişin bu karanlık sayfasını kapatabilelim. Bilelim ki 38’de neler oldu? Suçlu kim? Bilelim ki adalet duygusu hakim olsun. Türkiye bir daha suçlar yaşanmasın” dedi. Genelkurmay’a, hükümete ve Dersim Katliamı’nda görev alan askerlerin ve kamu görevlilerinin torunlarına seslenen Tacer, o dönemde yaşananların ve belgelerinin ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. DTP kapatılmasında AKP’nin Kürt sorunundaki ve demokratikleşmedeki samimiyetsizliğinin ortaya çıkardığını da söyleyen Tacer, “DTP kapatılmasını kınıyoruz ve yanında olduğumuzu duyuruyoruz” diye konuştu.
DTP Milletvekili Şeraffettin Halis de, “72 yıl geçse de biz Dersim’i unutmayacağız. Unutmak ihanettir. Hükümette bu insanlık suçuyla yüzleşmek zorundadır” dedi. Halis, Öymen’in elini sıkanlarında katliama ortak olduğunu ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tansiyon yükseliyor

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...