14 Aralık 2009 00:00

Diyarbakırlı işçiler, TEKEL için direnecek

TEKEL işçileri, yarın Ankara’da işyerlerinin kapatılmasına ve 4-c yasasına karşı eylem gerçekleştirecek.

Paylaş

TEKEL işçileri, yarın Ankara’da işyerlerinin kapatılmasına ve 4-c yasasına karşı eylem gerçekleştirecek. 12 bin TEKEL işçisi, bir sonuç alıncaya kadar Ankara’dan ayrılmamaya kararlı.
Diyarbakır Tütün Fabrikası ve Yaprak Tünün İşleme Müdürlüğü’nde çalışan 1069 işçiyi Ankara’ya götürecek 25 otobüs, bu akşam yola çıkacak. İşçilerin Ankara’dan ne zaman dönecekleri ise belli değil. Ankara eylemi öncesi görüştüğümüz TEKEL Diyarbakır işçileri, AKP Hükümeti’ne tepkilerini dile getirdiler. Bölgedeki işsizlik sorununa dikkat çeken işçiler, Diyarbakır’a bir darbenin de TEKEL’in kapanmasıyla vurulacağını belirttiler.
YATMIYORUZ ÇALIŞIYORUZ
Başbakan’ın ‘Yatarak para kazanıyorlar’ sözlerine tepki gösteren TEKEL işçisi Murat Avar, “Son dönemde tütün alımlarını kestiler, sigara bölümünü kapattılar. Fabrikanın çalışmaması için zemin hazırladılar” dedi. 12 yıllık işçi Abdülkerim Dinç, depolarda 300 bin işlenmemiş tütün balyası olduğunu belirterek, “Hiçbir işçi yatarak para kazanmıyor. Yatarak para kazansaydık bizim de gemiciğimiz olurdu” dedi. Bir başka işçi Hüseyin Türk, “Ankara’dan ya ölümüz çıkar ya da hakkımızı alırız” derken, 4-c yasasının onursuzluk yasası olduğunu belirten Gülşen Tekin, bölgede yeni fabrikalara ihtiyaç olduğu halde AKP’nin var olan kurumları kapattığını ifade ederek, TEKEL’in kapanmasının sadece işçilerin sorunu olmadığını, bunun herkesi ilgilendirdiğini belirtti. Bursa’da grizu patlamasında ölen 19 işçinin ‘yatmadığını’ söyleyen Zeki Aksoy, kimseden sadaka dilenmediklerini, haklarını istediklerini ifade etti. Fabrikanın arazisini AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Aslan’ın almak istediğini belirten Hacı Demir, Diyarbakırlıların fabrikalarına sahip çıkmasını istedi.
İŞÇİLERİNE DESTEK
Diyarbakır Kent Konseyi üyeleri de Yaprak Tütün İşletmesini ziyaret etti. İş akitleri feshedilecek olacak işçilere desteklerini bildiren Kent Konseyi üyeleri, TEKEL’in Diyarbakır için önemli bir işletme olduğuna dikkat çektiler. Ziyaret sırasında heyete bilgi veren Tek Gıda-İş Bölge Temsilcisi Cemal Doğrul, 15 Aralık’ta yapacakları eylemden bir sonuç alana kadar Ankara’dan ayrılmayacaklarını belirtti. Kent Konseyi üyesi ve Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin de Diyarbakır’daki işsizliğe dikkat çekerek, TEKEL’in kapatılmasının işsizliği artıracağını belirtti. Karatekin, AKP iktidarının da diğer hükümetler gibi bölgeye yatırım yapmadığını belirtti. Ziyaret sırasında TEKEL işçileri, hükümeti sloganlarla protesto ettiler.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş - Ergin Tekin
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

DTP’NİN KAPATILMASINA TEPKİLER...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa