15 Aralık 2009 00:00

Dökülen kandan siz sorumlusunuz

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna’yı, Diyarbakır’da on binlerce kişi karşıladı.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna’yı, Diyarbakır’da on binlerce kişi karşıladı. Diyarbakırlılara seslenen Ahmet Türk, hükümeti ve muhalefeti kastederek, “Bu ülkede dökülen her kan damlasından sizler sorumlusunuz” dedi.
Kapatılan DTP’nin eş başkanları Türk ve Ayna ile birlikte Diyarbakır’a gelen DTP’li milletvekilleri, binlerce kişi tarafından Diyarbakır Havaalanı’nda büyük bir coşku ile karşılandı. Buradan DTP heyeti, yüzlerce araçlık konvoyla DTP il binasına doğru yola çıktı. DTP yöneticileri yol boyunca halkın yoğun ilgisiyle karşılanırken, polisin kavşaklara yığınak yapması dikkat çekti.
BİZ SADECE İNSANCA YAŞAM İSTEDİK
DTP Diyarbakır il binası önünde halka seslenen Ahmet Türk, DTP’nin kapatılmasının yaratacağı sonuçlara dikkat çekti. “Parlamentodan atılmamız, partimizin kapatılması bizim için önemli değil. Bizim için önemli olan, halkımızın özgürlük mücadelesidir” diyen Türk, “İnanıyoruz ki bu özgürlük mücadelesi bir gün zafere ulaşacaktır. Biz sadece insanca yaşamayı istedik. Özgür olmak istedik. Bizim rüyamız özgürlük rüyasıdır, Kürt halkının özgürleşme rüyasıdır, bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
KÜRTLERE TAHAMMÜL EDEMEDİLER
Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını “devletin mantığı” olarak niteleyen Türk, “Ancak 11 oyla, oybirliği ile bu kararı veriyorlar, bunu da karar hukuki imiş görüntüsü vermek için yapıyorlar. Oysa hiçbir davadan tek renkli oy çıkmamıştır, bu da neyin ne olduğunu açıkça gösteriyor. Çünkü onlar Kürtlerin varlığına, diline, kimliğine tahammül edemediler” dedi.
“Barışa inandık, inanmaya da devam etmek istiyoruz. Savaşlar barışı sağlamak için yapılır. Barış kutsaldır” diyen Türk, “Barış sözcüğü hiçbir zaman dilimizden düşmeyecek. Ama sadece bizim istememizle de barış olmuyor. Türkler ve Kürtler barış iradesini ortaya koymalıdır. Türkiye’deki hükümete, siyasi partilere buradan sesleniyorum; artık yeniden düşünmek zorundasınız. Bu ülkede barışı sağlamak zorundasınız. Bu ülkede dökülen her kan damlasından sizler sorumlusunuz” şeklinde konuştu. Seyid Rıza’nın idam edilirken söylediği “Ayıptır, zulümdür” sözüne atıfta bulunan Türk, DTP’nin kapatılmasını da “zülüm” olarak yorumladı.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

BARIŞI GETİREMEDİK
DTP il binası önünde halka seslenen Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, 10 gün önce öldürülen Aydın Erdem’i anarak başladığı konuşmasında, “Kürtler barışı sağlamak için bizi Ankara’ya gönderdi. Şimdi büyük bir gurur ve onurla karşınızdayız. Ancak sizlerden özür diliyorum. Saygıdeğer halkım, affedin bizi, size barışı getiremedik” dedi.

POLİS YİNE SALDIRDI
Diyarbakır’daki karşılamanın ardından yürüyüşe geçen kitleye polis sert bir şekilde müdahale etti. Miting sonrası kitle, AKP İl binasına ve Bağlar ilçesine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis, 4 taraftan gaz bombası ve panzer ile müdahale etti. Müdahaleye kitle taşlarla karşılık verdi. Çatışma sırasında en az 14 kişi gözaltına alınırken, yaralıların olduğu öğrenildi. Çatışmalar gün boyu sürdü.
ÖNCEKİ HABER

KAPATMA RESMİ GAZETE’DE

SONRAKİ HABER

İşçiler müdahale etmeden Kürt sorunu çözülemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa