15 Aralık 2009 00:00

Barzani ve Talabani sessizliğini koruyor

DTP’nin kapatılması tartışmaları devam ederken, Kürtlerin ne diyeceklerini merakla beklediği Kürt cephesinin önemli iki partisi olan PDK ve YNK’den 4 gündür ses çıkmadı.

Paylaş

DTP’nin kapatılması tartışmaları devam ederken, Kürtlerin ne diyeceklerini merakla beklediği Kürt cephesinin önemli iki partisi olan PDK ve YNK’den 4 gündür ses çıkmadı. Bu iki partiye yakınlığıyla bilinen basın organlarının da konuyu bir iki haberle geçiştirmesi dikkat çekti. Güney’deki 12 Kürt partisinin ortak açıklamasından sonra konunun parlamentoda görüşülmesi kararlaştırıldı.
DTP’nin kapatılmasının, Kürt kamuoyu başta olmak üzere Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önemli güç merkezlerinde yarattığı şaşkınlığın etkisi sürerken, Avrupa Konseyi’nin danışma organlarından biri olan Venedik Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma nedeni yaptığı gerekçeleri ikna edici bulmayarak, “Rahatsız edici ya da şok edici açıklamalar, söylemler yapmış olsalar dahi, bunlar parti kapatma gerekçesi olamaz” dedi. Fransa Sosyalist Partisi de milyonlarca kişinin bu kararla dışlandığını ve üzgün olduklarını açıkladı.
HÂLÂ SES ÇIKMADI
Kapatma kararına ilişkin gözlerin çevrildiği Kürdistan Federe Hükümeti’nden ve hükümeti oluşturan PDK ve YNK’den ise 4 gündür herhangi bir açıklama gelmedi. Özellikle de ne diyecekleri merakla beklenen Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani ile Güney Federe Hükümeti Başkanı ve PDK lideri Mesut Barzani’nin sessizliğini koruması, Kürtler arasında tepkiye neden oldu. İki kez Güney’e giderek adı geçen partilerle görüşen DTP’ye ilişkin bu tutumun nedenleri tartışılırken, kapatma ile ilgili haberlerin YNK ve PDK’ye yakın bilinen basın yayın organlarında da çok az yer bulması dikkatlerden kaçmadı.
PARLAMENTODA GÖRÜŞÜLECEK
Cuma gününden beri süren sessizlik, önceki gün 12 partinin açıklamasıyla bozuldu. Ardından da konunun Kürdistan Federe Parlamentosu’nda ele alınması kararı çıktı. 4 gündür süren sessizliğin Güney Kürtlerinin durumuyla ilgili bir pazarlık konusu yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Ancak Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama görüşmesinde PKK’nin tasfiyesinin konuşulduğu ve bu konuda bazı ortak kararlara varıldığı biliniyor. DTP’nin kapatma kararı da bu görüşmenin sonrasına denk gelmiş ve kimi basın yayın organları ile siyasi çevrelerde bu çakışmaya dikkat çekilmişti. ‘Barzani’nin Beyaz Saray’a davetinin bu sürece rastlaması da bir tesadüf mü’ sorusu ise kafaları kurcalıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

Bütçe görüşmeleri başladı

SONRAKİ HABER

Tabelalar söküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...