15 Aralık 2009 00:00

Bir sömürü cehennemi

AKP Milletvekili Tahir Öztürk’e ait olan ve yönetim kurulu başkanlığını Suat Öztürk’ün yaptığı Mesta Mermer Fabrikası, hiçbir kuralın tanınmadığı bir sömürü cehenneminden farksız.

Paylaş

AKP Milletvekili Tahir Öztürk’e ait olan ve yönetim kurulu başkanlığını Suat Öztürk’ün yaptığı Mesta Mermer Fabrikası, hiçbir kuralın tanınmadığı bir sömürü cehenneminden farksız. Kriz bahanesiyel işçiler işten atılırken, çalışan işçilerin çalışma saatleri bazen 5 saat kadar çıkıyor. Düşük olan ücretler zamanında ödenmiyor.
Zor koşullarda düşük ücretle çalıştırıldıklarını belirten işçiler, fabrikada şu anda çalışmakta olan arkadaşlarına koşulların düzeltilmesi için mücadele çağrısında bulundular.
HAKKINI ARAYAN ATILIYOR
Elazığ Organize Sanayi’deki Mesta Mermer Fabrikası, 2005’te 12 milyon dolarlık yatırımla kuruldu. Büyük mermer bloklarının tabakalar halinde kesilmesi, her ebatta fayans hatları, antik ve eskitme denilen mermer işlenmesi gibi tüm işlemler yapılıyor. Fabrika, dünyanın çeşitli merkezlerine mermer ithal ediyor. Yılda 1.5 milyon metrekare işlenmiş mermer üretimi yapabilme kapasitesine sahip olan fabrika, bölgede kapasitesi ve teknolojisiyle bir ilk olarak tarif ediliyor. Kurulduğu yıl 250 işçiyle işe başlayan fabrikada, 2007 yılından itibaren işten atmalar başladı. Kriz gerekçe gösterilerek önce 40 işçi işten atıldı. Fabrikada çalışan işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi, maaşların düzenli ödenmesi ve ücretlere zam yapılması talepleriyle iş bırakma eylemi yapıldı. Eyleme katılan işçilerin son verilmesiye işten atılan işçi sayısı 80’i buldu.
PATRON KURAL TANIMIYOR
Fabrikanın servis aracından başlayarak hiçbir uygulamanın usulüne uygun olmadığını belirten işçiler, iki servis aracından birinin üstü kapalı ve yük taşımakta kullanılan araçlardan olduğunu söyleyerek, bazen 60 işçinin sıkışarak bu araçla fabrikaya taşındığını belirttiler. İşçilerden Yücel Karaaslan, patronun işçiye verdiği değerin buradan da anlaşıldığını belirterek, mesai ücretlerinin maaş bordrolarına işlenmediğini ve bu yolla fabrika yönetiminin vergi kaçırdığını sözlerine ekledi. Karaaslan, bazen sınırsız mesai uygulandığını, aylık 50-60 saat mesai yaptıkları fabrikadan saat 17.00’de çıkmanın imkansız hale geldiğini, zamanla sabah sekizden başlayarak gece 23.00’e kadar çalıştırıldıklarını, itiraz edenlerin ise işten çıkarıldığını dile getirdi.
ÜCRETSİZ MESAİ
Suat Doğan ise fabrika yöneticilerinin kendilerini dinlemediğini, hor gördüğünü belirterek, “Evimin kirası 350 lira, çocuğum özürlü, elektrik su faturası geldiği zaman açıkta kalıyordum” dedi. Mustafa Demirtaş, “Yirmiye yakın kadın çalışıyordu, onlara hakaretler, zorla mesaiye bırakmalar oluyordu. 1 yıla yakın ücretsiz mesai yaptırdılar. İşten çıkarılmakla tehdit edildikleri için seslerini çıkaramıyorlardı” sözleriyle kadınların çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekti. Demirtaş, Başbakan’ın Elazığ’da 2003 yılındaki mitingindeki konuşmasını hatırlatarak, “Asgari ücretle 4 kişilik bir aile, sabah, öğle, akşam simit yese bu parayla geçinemez, demişti. Şu an 4 kişilik bir aile 360 liraya geçiniyoruz, sade simit çayla” sözleriyle Başbakan’ı eleştirdi. Soner Yumuk, on ay çalıştıktan sonra kriz gerekçesiyle işten çıkartılmış. Bir günlük mesaisinin saat başı bir buçuk liraya geldiğini anlatan Yumuk, çalışma şartlarının çok ağır olduğunu söyledi. Mehmet Emin Ethem de düşük ücretle çalıştırıldıklarını ve maaşlarının düzenli ödenmediğini ifade etti.
KRİZ PATRONU TEĞET GEÇTİ!
İşçiler, fabrikadan kriz gerekçe gösterilerek işçi atıldığını, üretimde ise düşüş yaşanmadığını, işten çıkarmaların ardından çalışma saatlerinin 15 saate kadar yükseltildiğini belirttiler. Abdullah Şimşek adlı işçi, “İşveren için büyük bir fırsat oldu kriz, İşsizlik Fonu’ndaki parayı gündeme getirdiler. Olan küçük esnafa ve çalışanlara oldu. Büyük işverenin ise devlet arkasında zaten” dedi. Yıllık izinlerin işverenin keyfine göre uygulandığını belirten işçiler, cenazeleri olsa dahi izin alamadıklarını ve Pazar günleri de çalıştıklarını söyledi. Mermer tozuna ve gürültüye karşı önlem alınmadığını söyleyen işçiler, bundan dolayı pek çok işçinin çeşitli hastalıklara yakalandıklarını belirtiler. Fabrikaya yapılan denetimlerin fabrika müdürü ile görüşülerek yapıldığını söylediler.
(Elazığ/EVRENSEL)
Melek Zeytin
ÖNCEKİ HABER

DTP’nin kapatılmasına tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Gerilim tırmandırılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...