15 Aralık 2009 00:00

DTP’nin kapatılmasına tepkiler sürüyor

DTP’nin kapatılmasına ilişkin tepkiler büyüyerek devam ediyor. Bölge illerinde yapılan eylemlerde kapatma kararına bir kez daha tepki gösterildi.

Paylaş

DTP’nin kapatılmasına ilişkin tepkiler büyüyerek devam ediyor. Bölge illerinde yapılan eylemlerde kapatma kararına bir kez daha tepki gösterildi. Yapılan eylemlerde DTP’nin kapatılmasının hukuki değil, siyasi bir karar olduğu bir kez daha hatırlatıldı.
Erzurum’da Mahallebaşı semtinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Van’ın Erciş ilçesinde basın toplantısı yapıldı. DTP Erciş İlçe Başkanı Veli Avcı ise DTP hakkında verilen kapatma kararının Kürt özgürlük hareketine bir darbe amacı taşıdığını ifade etti. İlçede son günlerde yaşanan olaylara da değinen Avcı, polislerin ilçe halkı üzerinde baskı yaratarak korku salmak istediğini belirtti. Çaldıran ilçesinde DTP Çaldıran ilçe binası önünde bir araya gelen yüze yakın kişi, DTP’nin kapatılmasını protesto etti.
İRADE YOK SAYILDI
Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde DTP’nin kapatılmasına tepki göstermek için 150 kişilik grup, Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptı. Mardin Demokrasi Platformu, DTP’nin kapatılmasına ilişkin kapatılan partinin il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kitle örgütü temsilcisi de katıldı. Platform adına açıklama yapan İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’nin kapatılma kararı vermesi ile beraber 2 milyon 200 bin insanın oyunu alan ve 100 belediyede temsiliyeti olan Kürt halkının siyaset yapma hakkının elinden alındığını ve kendilerini ifade etme özgürlüğünün kısıtlandığını söyledi. Yapılan açıklamanın ardından kitle, kapatılan DTP il binasını ziyaret etti.
Demokrasi için Birlik Hareketi Hatay Girişimi Üyesi Av. Şükran Dağ Cabir, yazılı açıklama yaparak DTP’nin kapatılmasını kınadı. İHD Hatay Şube Başkanı Semra Berrak tarafından yapılan yazılı açıklamada da Anayasa Mahkemesi’nin, özgürlükçü olamayan yasakçı zihniyetini muhafaza ettiği söylenerek, 12 Eylül Anayasası’nın ruhuna ve özüne uygun bir karar alındığı belirtildi.
DTP’nin kapatılması Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler tarafından da protesto edildi.
ANTEP’TE DTP’YE ZİYARET
Kapatılan DTP’ye destek devam ediyor. Gaziantep’te sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, DTP’ye destek ziyareti gerçekleştirdi. Kurum temsilcilerinden oluşan heyet, DTP il binasını ziyaret etti. Ziyaret sırasında DTP il binası önünde bir basın açıklaması yapıldı. Ziyarete katılan kurumlar adına basına açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez yaptı. Konuşmasında Türkiye’de emek, barış ve demokrasi güçlerinin her zaman baskılara maruz kaldığını ve DTP’nin kapatılmasının bunun son örneği olduğunu belirten Ersönmez, baskıların emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesini engelleyemeyeceğini ifade etti. Ziyaretten dolayı teşekkür eden DTP İl Başkanı Burhanettin Bolu da, “Ümit ediyoruz ki bu ülkede demokrasi bir gün kurulacak” dedi. (HABER MERKEZİ)

Hakkari’de bekleyiş sürüyor

HAKKARİ merkez ile Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde 15 gündür devam eden olaylarda hayat adeta durdu. Esnafın günlerdir kepenk açmadığı, ekmek ve su ihtiyacının güçlükle karşılanabildiği il ve ilçelerde,
manzaralar savaşı andırıyor. 100’ü aşkın gözaltının yaşandığı müdahalelerden, evlerinde oturan vatandaşlar ve evleri de nasibini aldı. Sabah saatlerinde başlayan ve geç saatlere kadar süren olaylara, tazyikli su ve gaz bombalarıyla yapılan müdahalelerde yüzlerce evin camı kırıldı. 2’si çocuk 10 kişi evlerinin camından içeri atılan gaz bombalarından dolayı yaralandı. Esnafın da iş yapmaması nedeniyle, vatandaşlar kırılan camlarını da onarmadan evlerinde oturuyor. Günlerdir yaşanan olaylar sırasında polisin kullandığı gaz bombalarından dolayı onlarca kişi yaralandı. Yaralananların büyük bölümü gözaltına alınma korkusu nedeniyle hastanelere gitmeyerek, evlerinde tedavi olmaya çalışıyor. Sokaklarda gösterici ve polislerin çatışmaları sürerken, sivil toplum örgüt temsilcileri muhatap alınmadığı için olayların yatışması için devreye giremiyor. Kentin mülki amirleri ise olayların başladığı günden bu yana sokaklarda görünmezken, Hakkari Valisi’nin günlerdir devam eden olaylarla ilgili yaptığı tek açıklama ise gözaltı sayıları oldu. Kitle örgütü temsilcileri de, olayların durulması için günlerdir Vali’ye ulaşamıyor. Yüksekova’da 20 kadar polisin aralarına aldıkları Musa Ayhan’ı linç etmesi üzerine Yüksekova’da görev yapan avukatlar polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. (HAKKARİ)
ÖNCEKİ HABER

Patnoslular doktorları için eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Bir sömürü cehennemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...