15 Aralık 2009 00:00

THY’de anons polemiği

Dünyaca ünlü Barcelona takımının THY uçağıyla seyahati dünyada gündem oldu. Bunun nedeni ise takımın İspanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne direkt olarak gidememesi oldu.

Paylaş

Dünyaca ünlü Barcelona takımının THY uçağıyla seyahati dünyada gündem oldu. Bunun nedeni ise takımın İspanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne direkt olarak gidememesi oldu. Ancak bu seyahatte daha ilginç bir olay yaşandı.
İspanyol basının iddialarına göre THY uçağında “Yaşasın özgür Katalonya” anonsu yaptırıldı. THY ise bu iddiayı “kalkışından önce anons yaptığına ilişkin bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasıyla yanıtladı.
9 MİLYONLUK ANLAŞMA
THY, 3 yıllığına toplam 9 milyon avro ödeyerek ünlü yıldızların kulübü Barcelona’nın sponsoru oldu. Bu anlaşma, Barcenola takımının maçlara THY ile gitmesini de kapsıyordu. Sözleşme sonrası Barcelona takımı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi şehrinde düzenlenecek olan Dünya Kulüpler Şampiyonası’na katılmak üzere dün sabah THY uçağının bulunduğu Barcelona Havalimanı’nın yolunu tuttu.
YOLCULUK KRİZLE BAŞLADI
Ancak İspanya Sivil Havacılık Kurumu, başvurmasına rağmen THY’ye Abu Dabi’ye direkt uçuş için izin vermedi. Uzun süren tartışmaların ardından yaklaşık 30 dakikalık beklemenin ardından THY’nin Anadolu adlı Boeing 777 tipi uçağı saat 12.59’da havalanabildi.
İSTANBUL AKTARMASI
THY uçağı, direkt uçuş izni verilmediği için İstanbul’a inerek aktarma yapmak zorunda kaldı. Saat 15.53 sıralarında Atatürk Havalimanı’na gelen uçak parka çekilerek, yakıt ikmali yapıldı. Barcelonalı futbolcular ve teknik ekip kabinden çıkmadı. Yaklaşık 1 saat süren bekleyişin ardından THY uçağı Abu Dabi’ye gitmek üzere tekrar havalandı.
ANONS İDDİASI
Tepkiyle ve krizle süren yolculukta ilginç bir olay yaşandı. Türkiye Kürt sorununu, DTP’nin kapatılmasını ve bununla bağlantılı olarak İspanya Bask ve Batasuna örneğini tartışırken, AA’nın İsponyol basınına dayandırarak yaptığı habere göre Barcelona’dan kalkışından önce THY yetkilisi sürpriz bir anons yaptırdı. Bu anonsta Katalanca olarak “Yaşasın özgür Katalonya” denildi. Barcelona, İspanya’nın özerk 17 bölgesinden biri olan Katalonya’nın takımı.
THY’DEN AÇIKLAMA
THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: “Uçağımızın kalkışından önce anons yaptığına ilişkin bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. THY, taşıyıcı hava yolu şirketi olarak Barcelona takımının seyahatini sağlamaktadır” (HABER MERKEZİ)

KATALONYA’DA DURUM NE?
1978 yılından bu yana İspanya içinde özerklik statüsüne sahip olan Katalonya’nın kendisine ait polis gücü bulunuyor. Eğitim, sağlık gibi alanlarda merkezi hükümetten ayrı hareket edebiliyor, ancak bunun kapsamı oldukça sınırlı. İspanya devleti, Katalonların ayrı bir ulus olduğunu kabul etmeye yanaşmıyor. 2005 ve 2006 yıllarında yapılan pazarlıklarda bu ulus statüsünün kabul edilmesi istendi. Bu kapsamda 135 sandalyeli Katalonya Meclisi’nde yapılan oylamada, vekillerin yüzde 88.9’u “ayrı bir ulus” olduğu yönünde karar verirken, muhafazakar Halk Partisi üyesi vekiller buna karşı oy kullandı. İspanya, Katalanların ayrı bir ulus olmadığında ısrar ederek, bağımsız devlet kurmalarını engellemeye çalışıyor. Benzer bir politikanın daha sert halini ise Bask ülkesinde hayata geçiriyor. Avrupa Birliği de, İspanya’daki ulusal sorunun çözümsüzlüğü konusunda merkezi hükümete tam destek veriyor.


Katalonya bağımsızlığa ‘evet’ dedi
TÜRKİYE’de şu günlerde DTP’nin kapatılması dolayısıyla İspanya’daki ulusal soruna göndermelerde bulunulurken, en büyük özerk bölge olan Katalonya bağımsızlığa evet dedi. Pazar günü Katalonya’daki 170’e yakın kent ve beldede yapılan sembolik referanduma katılanların yüzde 94’i, İspanya’dan ayrılarak bağımsız bir devlet kurulması yönünde görüş belirtti. Referandumun, merkezi hükümet üzerinden bir etki yaratmayacağı, bu yüzden de sembolik kalacağından ötürü katılım oranı yüzde 40’ta kaldı.
BAĞIMSIZLIK TALEBİ
Referandumun etkisi daha çok önümüzdeki yıl yapılacak bölge seçimlerinde kendisini gösterecek. Katalonya’nın bağımsızlığını isteyen güçler ile istemeyenler arasında bölgenin geleceği konusunda önemli bir ayrım noktası olan bağımsızlık talebinin, seçim kampanyasına damgasını vurması bekleniyor.
Bu durumda, Katalonya’nın bağımsızlığını isteyen güçlerin daha fazla oy toplaması bekleniyor. Özellikle buna soğuk bakan belediye başkanlarının oy kaybetmesi şimdiden bekleniyor.
REFERANDUM BARCELONA’DA YAPILMADI
Referandumu düzenleyen örgütler tarafından verilen bilgiye göre referanduma 7 milyon Katalandan sadece 700 bini katıldı. Katalonya’nın başkenti Barcelona’da ise referandum düzenlenmedi. Barcelona, 2006 yılından bu yana Katalan kültürü ve dilinin korunması için özel bir statüye sahip. Referandumu gerçekleştiren kurumlar, amacın Katalonya’nın haklarına daha fazla saygı duyulması olduğunu belirttiler. (DIŞ HABERLER)

BASK-ETA TARTIŞMASI
DTP’ye “DTP adeta beni niye kapatmıyorsunuz diyor” diye yüklenen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dava görülürken yeni çok tartışılan bir öneri yapmıştı. İspanya’nın kapattığı BASK bölgesinde faliyet yürüten Batasuna Partisi ile ilgili AİHM kararını hatırlatan Çiçek, “DTP bu kararı iyi okumalı” tehdidinde bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'da kapatma kararını açıklarken “Batasuna'yı da inceledik ve bizim için örnek oldu” demişti.
ÖNCEKİ HABER

İşgal kararı çoktan verilmiş, gerekçeler bahane

SONRAKİ HABER

Atilay Ayçin yeniden seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...