15 Aralık 2009 00:00

İşgal kararı çoktan verilmiş, gerekçeler bahane

ABD ve İngiltere’nin 2003’te Irak’ı işgal etmek için öne sürdüğü kitle imha silahları gerekçesinin sadece bir bahane olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Paylaş

ABD ve İngiltere’nin 2003’te Irak’ı işgal etmek için öne sürdüğü kitle imha silahları gerekçesinin sadece bir bahane olduğu bir kez daha ortaya çıktı. ABD eski Başkanı Georg W. Bush ile birlikte işgalin en büyük savunucusu olan İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, BBC Televizyonu’na yaptığı açıklamada, kitle imha silahlarının olmaması durumunda Irak’ı işgal etmeye kararlı olduklarını açık bir şekilde ifade etti.
SAVAŞ İTİRAFI
Blair söz konusu söyleşide, “Saddam Hüseyin’in kitle imha silahına sahip olmadığını önceden biliyor olsaydım yine de savaş kararı alırdım” demişti.
Bu açıklama, aynı zamanda işgalci ülkelerin Irak’ı işgal etmeye çoktan karar verdiğini, kitle imha silahlarının ise sadece bahane olduğunu ortaya koyuyor. İşgalden sonra Irak’a ait kimyasal silahların bulunmaması da bu gerçeği ortaya koymuştu.
Ancak buna rağmen 2003 yılından beri haksız yere devam eden işgal, yüz binlerce insanın hayatına mal oldu; yüz binlercesinin de evini, yurdunu terk etmesine yol açtı.
YALANCILAR NE OLACAK?
Yalanlar üzerinden işgal edilen Irak’ta savaş can almaya devam ederken, işgalci liderler ise politikalarını savunmayı sürdürüyorlar. Savaş karşıtlığının yüksek olduğu İngiltere’de Blair, parlamento bünyesinde kurulan bir komisyona işgal öncesinde neler olup bittiği konusunda ifade verecek. Ancak, son açıklamasıyla birlikte bu ifadede nelerin olup olmayacağı ve bunların ne kadarının kamuoyu ile paylaşılacağı ise şimdiden bilinmiyor.
GÜVENLİK BAHANESİ
İngiliz basınında dün yer alan haberlere göre Blair, Parlamento Araştırma Komisyonu’nda basına kapalı bir şekilde ifade verecek. Buna gerekçe olarak da Blair’in söyledikleri “Ulusal güvenlik sırrı” ve “ABD ile ilişkileri koruma” olarak gösterildi. Savaş karşıtları ise Blair’in kamuoyuna açık bir şekilde neden ve nasıl savaş kararı verdiklerini anlatmasını istiyor.
Blair’in bilinçli olarak çoktan planlanmış savaşa girdikleri ve kitle imha silahlarının sadece gerekçe olduğu yönündeki sözlerine, İşçi Partisi içinden de tepki geldi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

iKLiM EYLEMCiLERiNE ‘SOĞUKTA BEKLEME CEZASI’

SONRAKİ HABER

THY’de anons polemiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...