15 Aralık 2009 00:00

Kürt müziğinde farklı bir albüm; Ji Te Hez Dikim

EVÎN Beyaz Jî Te Hez Dikim (Seni Seviyorum) adlı ilk albümüyle müzikseverlerin karşısına çıktı.

Paylaş

EVÎN Beyaz Jî Te Hez Dikim (Seni Seviyorum) adlı ilk albümüyle müzikseverlerin karşısına çıktı. Pop ağırlıklı olan albümde, aşk ve sevgi teması öne çıkıyor. Umut Plak’tan çıkan albümde, Kürt otantiğinden yola çıkan Evîn, gelenekseli pop, caz, hip hop, flamenko ritimleriyle buluşturmuş.
10 parçanın olduğu albümde .4 şarkının da söz ve müziği Evîn Beyaz’a ait. Albümün teknik işlerini de üstlenen Evîn Beyaz, Şêrîne (Şirin Kız), Çibikim (Ne Yapayım) şarkılarına da klip çekti.
Evîn, ailesi politik nedenlerden dolayı Bitlis’ten İstanbul’a göç ettiğinde 6-7 yaşındaydı. Zorunlu göçle geldiği İstanbul’da 10 yaşından itibaren Mezopotamya Kültür Merkezi Çocuk korusunda yer aldı. İçinde yer aldığı koro iki albüm çıkardı.
AŞK TEMASINI ÖNE ÇIKARTTI
Yaşadığı bir aşkın izlerini dört yılda ancak atabildiğini anlatan Evîn Beyaz’ın, müzik eğitimi Rotinda ile başlamış. Erdal Erzincan Müzik Merkezi’ne yedi aya yakın giden Evîn, konservatuvar eğitimi alması gerektiğini düşünür. İstanbul Üniversitesi Türk Müziği Nazaryatı bölümünde iki yıl okuduktan sonra, Müjdat Gezen’in katkısı ile Müjdat Gezen Sanat Merkezi Şan Bölümünü tamamlamış. Çevresinden aldığı destekle cesaretlenen Evîn, albüm yapmaya karar vermiş. Süren savaşta Kürt halkının aşk ve sevgiye dair duygularının bastırıldığını düşünen Evîn, bu temaları albümde öne çıkartmak istediğini söylüyor. “Ji hez dikim” yani “seni seviyorum” cümlesini ne kadar çok kullanırsa o kadar iyi olacağını söyleyen Evîn, “Bir şarkıda diyorum ki ‘Göğüslerim sana derman olacak.’ Bunu bir kadının söylemesi ayıplanır. Ama bunun doğal olduğunu düşünerek, özellikle yaptım. Öpüşmekten bahsettim, bunların doğal olduğunu anlatmak istedim”. Savaşın ağırlığıyla slogan tarzının müzikte ön planda olduğunu belirten Evîn, Kürt edebiyatında aşk temasının çokça yer aldığını söylüyor. Özellikle Mıhmed Şexo’da aşkın çok vurgulu olduğunu söyleyen Evîn, halklar arasında sevgiyi ve aşkı pekiştirecek çalışmalara sanatçıların ön ayak olması gerektiğini ifade ediyor.
ARAYIŞLARINI SÜRDÜRECEK
Kadın olmasından dolayı yaşadığı zorluklara değinen Evîn Beyaz, görselliğin hep ön plana çıktığını söyleyerek, “Yeteneklerin hep arka planda kalıyor” diyor. Mustafa Seyda ve Yusuf Roman’ın verdikleri bestelerle kendisini güçlendirdiğini söyleyen Evîn Beyaz, onun dışında kimseden yardım almadığını belirtiyor. İlerisi için de Kürtçe müzikal yapmak istediğini söylüyor. Dans etmeyi çok sevdiğini belirten Evîn, elektro müzik yapmanın da hedefleri arasında olduğunu ekliyor. Yaptığı albümü sadece Kürtlerin değil herkesin dinlemesini isteyen Beyaz albümünün genel olarak pop müziğe ilgi gösteren herkesi kucaklayabileceğini düşünüyor. Farklı tarzlarda yapılan Kürtçe müzik çalışmalarını da önemli bulan Evîn, bu çalışmaların desteklenmesi gerektiği görüşünde. Evîn, albümdeki şarkıların çocuklar tarafından beğenilmesinden çok mutlu olan Evin Beyaz, hihinsel engelli çocuklara da öğretmenlik yapıyor.
(İstanbulEVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Andın andımız sevdan sevdamız

SONRAKİ HABER

Kansere karşı tiyatro!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...