16 Aralık 2009 00:00

Bulanık’ta provokasyon

Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto etmek isteyenlere ateş açıldı. Kepenk kapatmayan bir esnafın ateş açması üzerine iki kişi öldü

Paylaş

Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto etmek isteyenlere ateş açıldı. Kepenk kapatmayan bir esnafın ateş açması üzerine iki kişi öldü.
Aslan Paşa Caddesi’ne gitmek isteyen binlerce kişiye, polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalesine taşlarla karşılık verdi. Polis ve kitle arasında çıkan çatışma çıktı. Polisin müdahalesi başlayan olaylara askerde müdahale etti. Yapılan müdahalede gerçek mermilerin kullanıldı.
POLİS KORUMASI
Bütün esnafın kepenk kapattığı ilçede polis koruması altında işyerini açan Turan Bilen isimli esnaf, olaylarda kaleşnikof marka silahla kitleye ateş açtı. Açılan ateş sonucu Yoncalı Köyü Muhtarı Kemal Ağca ile ismi öğrenilmeyen bir kişi yaşamını yitirdi., 10’a yakın da yaralı olduğunu bildirildi.
Olaylar nedeniyle ilçede giriş çıkışlar askerler tarafından yasaklandı. İlçede bütün resmi kurum ve bankaların camları kırılırken, elektrikler de kesildi. Kitlenin yürüyüşüne polisin müdahale etmesi sonucu çıkan olay sırasında, polis de esnaf Turan Bilen’in yanından ayrıldı. Bu sırada kitleden esnaf Bilen’in işyerine taş atıldı. Esnaf Bilen buna karşılık kaleşnikof marka silahla kitleye ateş açtı. Bilen’in silahlı saldırısında yaralananlar oldu. Bunun üzerine polis yeniden Turan Bilen’in işyerine gelerek Bilen’i olay yerinden uzaklaştırdı. Daha sonra Bilen’in işyeri kitle tarafından ateşe verildi. Turan Bilen’in daha önce ilçede JİTEM’le birlikte hareket ettiği ve kullandığı silahın da ruhsatlı olduğu öne sürüldü.
SAĞDUYU ÇAĞRISI
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan kapatılan DTP Muş İl Başkanı Nimet Sezgin, DTP’nin kapatılmasını protesto için açıklama yapmak istendiğini söyledi. Bütün esnafın kepenk kapattığını anlatan Sezgin, Turan Bilen ait dükkanı kapatmadığı belirtti. Söz konusu kişinin ilçeye sonradan geldiğini anlatan Sezgin, ilçede daha önce Bilen tarafından benzer provakosyanlar yapmak istediğini söyledi. Bilen’in karanlık biri olduğunu belirten Sezgin, yaşananların bir provakasyon olduğunu belirtti. Sağduyu çağrısı yapan Sezgin, olayın arkasındaki karanlık noktaların aydınlatılması istedi. Yaşanan gerilim ortamdan CHP ve MHP’nin açıklamaları ve AKP Hükümetinin açılımı lafta bırakmasından dolayı yaşandığı belirten Sezgin, barış ve kardeşlik mesajlarını vererek, sağduyu çağrısı yineledi.
OLAY AYDINLATILSIN
Kapıtılan DTP’li Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya, Ankara’ya gitmek üzere yola çıktığını belirterek, olayları Muş’ta öğrenmesi üzerine ilçeye geldiğini söyledi. İlçede gerilim olduğunu belirten Akkaya, yaşanan olayda Turan Bilen’in ateş açması sorunu iki kişinin ölmesine neden olduğunu dile getirdi. Akkaya, polisin olayı izlemekle yetindiğini belirten Akkaya, olayın arkasındaki karanlık noktaların aydıntılması gerektiğini söyledi. Olayın provakasyon olduğuna dikkat çeken Akkaya, barış ve kardeşlik mesajlarını vererek, sağduyu çağrısı yaptı. Ülkenin bütünlüğünden yana olduklarını dile getiren Akkaya, Kürtlerin hassasiyetlerini dikkatte alınarak, Kürtlerin haklarını anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedi. Bulanık ilçesindeki olayların ardından kapatılan DTP’nin Muş milletvekilleri Nuri Yaman ve Sırrı Sakık, ilçeye gitti. Konuya ilişkin bilgi veren Sırrı Sakık, olayların büyümesinden kaygı duyduklarını belirtti. (MUŞ)

GEREKEN HEP YAPILIYOR!
Dün Muş’ta yaşanan olay bir kez daha tırmandırılan gerilimin doğuracağı tehlikeli sonuçları gözler önüne serdi. Her fırsatta barış taleplerini dile getiren ve kapatılmasına rağmen DTP’ye yüklenmeyi sürdüren Başbakan Erdoğan’ın son olarak önceki gün yapılan bütçe görüşmelerinde hedefi yine DTP’ydi. Her defasında gerilimi arttıran açıklamalar yapan Başbakan DTP’yi gerilimi sürdürmekle suçladı. Oysa 2006 yılında “Kadın da çocuk da olsa gereken yapılacak” diyen Başbakan birçok açıklamasında tehlikeli olaylara davetiye çıkardı.
KADINDA ÇOCUK DA OLSA: Başbakan Tayyip Erdoğan, Güneydoğu’da yaşanan olayların ardından 31 Mart 2006’da partisinin il başkanları toplantısında büyük infial ve tartışma yaratacak o sözleri sarf etti: “Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa kim olursa olsun eğer terörün maşası haline gelmişse, gerekli müdahale ne ise bunu yapacak. Annelere babalara sesleniyorum. Yarın ağlamanız boş yere olacak.” Başbakan’ın yaptığı bu açıklamayı izleyen günlerde çoğu çocuk 11 kişi polis müdahalesiyle yaşamını yitirdi.
KİMLE DAYANIŞMA: Başbakan 2006’da yaptığı konuşmada “Güvenlik güçleri her türlü dayanışma içinde tedbiri almakta. Rehavet yok. Yürütme olarak, zaman kaybetmeden gerekeni yerine getireceğiz. Esnafın camını kırmak da mesele değil. O esnafın yanında, Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti var” dedi. Ardından 2008 yılında Beyoğlu’nda yaşanan olaylardan sonra eylem yapanlara pompalı tüfekle ateş eden saldırganlara da destek vermeyi unutmadı Başbakan. Erdoğan “Eğer siz vatandaşın malına canını kast ederseniz oda ateş açar” dedi. Dün ise Muş’ta bir esnaf eylemler sırasında silahına davrandı sonuç: 2 ÖLÜ
BÜYÜTMEYİN: 2006’daki konuşmasında “Görsel, yazılı medyadan da istirham ediyorum. Aynı görüntüler televizyonlarda döndürülüyor, siz kimin propagandasını yapıyorsunuz?” diyerek olayların halktan saklanmasını isteyen Erdoğan önceki günde Meclis’te yaptığı konuşmada yaşanan saldırılar karşısında yine basını ‘uyardı’ ve “olayları büyütmeyin” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İzmir oyunları boşa çıkaracak

SONRAKİ HABER

Atık toplayıcıları eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa