16 Aralık 2009 00:00

Bu kurşunlar hepimize

Siyasi parti ve kitle örgütleri, İstanbul’da ortak bir basın açıklaması yaparak, önceki gün Dolapdere’de eylem yapan DTP’lilere bazı kişilerin silahla ateş etmesini protesto etti.

Paylaş

Siyasi parti ve kitle örgütleri, İstanbul’da ortak bir basın açıklaması yaparak, önceki gün Dolapdere’de eylem yapan DTP’lilere bazı kişilerin silahla ateş etmesini protesto etti. Galatasaray Meydanı’nda ellerinde “Bu kurşun size” yazılı dövizlerle toplanan onlarca kişi, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı. DTP İstanbul il yöneticilerinin de katıldığı açıklamada, 26 örgüt adına hazırlanan ortak metni Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek okudu.
DTP’nin kapatılmasının ardından devlet terörünün de tırmanışa geçtiğini vurgulayan Gerçek, “Son birkaç günde yaşanan olaylar, bu olaylarda kolluk güçlerinin ve sivil faşist çetelerin yaptığı saldırılar, Başbakan Erdoğan’ın ‘Sil baştan döneriz’ sözlerini hatırlatmaktadır” dedi.
SALDIRILAR DEMOKRASİYE
Demokrasi ve barış isteyenler “terör yandaşları”, “olay çıkartmak isteyenler” şeklinde lanse edilirken Kütlere bıçak, satır, sopa ve kurşunlarla saldıranların ise “duyarlı vatandaş” olarak gösterilmeye çalışılmasına tepki gösteren Gerçek, “Bu saldırılar aynı zamanda demokrasiye dönük saldırılardır ve halkları birbirine düşman etmeyi amaçlamaktadır. Akan kanın, provokasyonların baş sorumlusu devlet ve AKP Hükümeti’dir” dedi. Gerçek, “Hükümet aklını başına toplamalı ve girilen bu karanlık yolun kendi sonunu da getireceğini görmelidir” şeklinde konuştu.
26 KURUM BİR ARAYA GELDİ
Basın açıklamasını yapan örgütlerin isimleri ise şöyle: EMEP, BDP Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, ESP Girişimi, EHP, Sürekli Devrim Hareketi (Marksist Bakış), 78’liler Girişimi, Partizan, DİSK Cam Keramik-İş, DSİP, ÖSH, İHD, DGD, Anti-kapitalist, SDP, SODAP, ABF, ÖDAH, Göç-Der, TUAD, MKM, TÖP, UİDDER, Sosyalist Parti, Gökkuşağı, DİHA.
(İstanbul/EVRENSEL)

İHD’LİLER CESET TORBASI GİYDİ
Siyasi partilerin ardından bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği üye ve yöneticileri ise DTP’nin kapatılması ve son gelişmeleri protesto etmek için siyah ceset torbası giyerek yere yattılar. İHD’liler, bir süre yerde yatarak Kürt sorununda çözümsüzlük nedeniyle bugünden sonra meydana gelecek olan ölümlere bu şekilde tepki gösterdiler.

Yol haritası için toplandılar

ANAYASA Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından Meclis’ten çekilme ve vekillikten istifa kararı alan DTP’nin eski Meclis Grubu ile MYK’sı, yeni dönem yol haritasını belirlemek için dün toplandı.
Toplantıda bundan sonra yola nasıl devam edileceğinin değerlendirildiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre istifaların ne zaman Meclis’e sunulacağının da belirlendiği toplantıda, alınan sine-i millet kararının nasıl uygulanacağı konusu da ele alındı.
Toplantının ardından DTP’lilerin kısa zamanda Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçmeleri bekleniyor.
Ayrıca toplantıda, hem yasaklı hale getirilerek milletvekilliği düşürülen hem de istifa edecek olan milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin ve mahkemelerin aldığı ‘zorla götürülme’ kararları karşısında nasıl bir tutum alınacağının da değerlendirildiği öğrenildi. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde toplantı devam ediyordu. (DİYARBAKIR)


Bu silahları veren kim?

İSTANBUL’un, Dolapdere semtinde DTP’nin kapatılma protestosuna katılanlara silah çeken T.G. ‘Bana para verdiler git sık dediler, sıktım’ dedi. Bir mahalleli ise olaylardan bir gün önce ateş eden 3 kişiye birinin silah ve para verdiğini gördüğünü söyledi.
Ülkenin bir çok yerinde yapılan gösterilere ülkücü grupların saldırıları artarken, en son İstanbul’da göstericilere ateş edilmesine kadar varan olayın ardından ortaya atılan iddialar, belli merkezlerden provokasyonlar yaratılmaya çalışıldığı fikrini güçlendiriyor. Son dönemde bir çok kentte başını ülkücülerin çektiği grupların gerçekleştirdiği saldırılarda, yetkililerin ve bazı basın organlarının olayları, ‘vatandaş tepkisi’ gibi gösterme çabası ve saldırganlar hakkında hiçbir işlem yapılmaması saldırıları arttırıyor.
‘JİPTEN İNEN ADAM SİLAH VE PARA VERDİ’
DTP’nin kapatılmasının ardından İstanbul il binasına ziyarette bulunanlara, dönüşte bir grubun satır, sopa ve silahlarla saldırmasının yankıları sürerken mahallelilerin ve olaylar sırasında DTP’lilere ateş açanlardan T.G.’nin ve bir mahallelinin söyledikleri yaşananların bir çok medya organının iddia ettiği gibi ‘mahalleli tepkisi’ olmadığını ortaya çıkardı.
Vatan gazetesinin haberine göre olaylara tanıklık eden bir sokak sakini, “Çatışmalardan bir gün önce akşam saatlerinde buraya siyah renkli bir jip geldi. İçinden inen biri, DTP’li gruba silah çekenlere para ile silah verip gitti” dedi.
‘PARA VERİP SIK DEDİLER’
Tüm mahallede konuşulan bu iddianın yankısı sürerken silah çeken ve gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan şüphelilerden T.G.’nin gözaltına alınmadan kısa bir süre önce gazetecilere verdiği röportajda, “Bana verdikleri parayı sen de ver 500 TL. İstediğin adamı rehin alayım” dediği ortaya çıktı. Kendisini ‘sokakta gezen bir çöpçü’ olarak tanıtan T.G., “Ben ekmeğime bakarım. Gerginlik varmış, yokmuş bana ne. Para verdiler, dediler git, sık... Ben de gidip kuru sıkı attım” dedi.
KAHVE ÜLKÜ OCAĞI GİBİ
Bursa’dan bir ay önce mahalleye taşındığı belirlenen T.G., çoğunlukla ülkücülerin gidip geldiği “Kemalpaşalılar Kahvesi”nin müdavimlerinden biri. T.G.yi tanıyanlar onu ‘aşırı milliyetçi görüşlere sahip biri’ olarak tarif ediyor. Kemalpaşalılar Kahvesi’nin sahibi ise DTP’lilere silah çeken üç kişiden biri olan Selçuk Ü. Kıraathaneye MHP’liler gidiyor. Duvarlarında; MHP takvimi, bolca bayrak, Osmanlı tuğrası, “Ya teslimiyetçilik ya milliyetçilik” yazılı afişlerin yer aldığı kahve bir Ülkü Ocağı’nı andırıyor.
‘ÖRGÜTLÜ BİR SALDIRI’
Kapatılan DTP’nin Eski İl Başkanı Mustafa Avcı, olay günü yaşananlara ilişkin yaptığı değerlendirme de bir çok gazete ve televizyonda iddia edildiği gibi olayın Kürtler ve Romanlar arasında var olan gerginlik nedeniyle çıktığı haberlerinin asılsız olduğunu belirtti. Burada Kürtler ve Romanlar arasında bir sorun olmadığını dile getiren Avcı, ‘örgütlü’ bir grubun olayları kışkırttığını dile getirdi. Avcı, olay günü DTP ziyaretinin ardından yürüyen partililere saldırının olduğu sokaktan geçerken örgütlü bir grubun saldırdığını ve DTP’lilere ateş ederek bir partiliyi yaraladıklarını söyledi.
VURANLAR SERBEST
DTP’lilere silahla ateş ettikleri için gözaltına alınan Selçuk Ü., T.G, ve S.Z., tutuksuz yargılanmak üzere bırakılırken, olayda kullanılan tabancaların ‘kuru sıkı’ olduğu öne sürüldü. Üçüncü tabancanın ise bulunamadığı öne sürülüyor. Kuru sıkı tabancayla uzaktan açılan ateşle yaralanmanın pek mümkün olmadığı göz önünde bulundurulursa, Şevket A.’nın yaralanmasına neden olan silahın gerçek ve ‘bulunamayan’ silah olduğu ihtimali güçleniyor.
DTP’li gruba ateş eden 3 şüphelinin elindeki tabancaların aynı marka ve özellikte olması dikkat çekerken, bu durum silahların aynı yerden temin edildiği ihtimalini de güçlendiriyor.
VURULAN TUTUKLANDI
Olayda bacağından yaralanan ve yaralı halde gözaltına alınan DTP’li Şevket A. ve kendisini hastaneye getiren N.D. ise ‘Yasa dışı gösteriye katıldıkları’ gerekçesiyle tutuklandı. 2006’da da aynı bölgede bir grup DTP’lilere satırlarla saldırmış, bir kişi pompalı silahla göstericilere ateş açmıştı. Başbakan Erdoğan bu olay üzerine “Vatandaşın mağazasının camlarını indirirseniz, hayatına kastederseniz vatandaş kalkıp da kendini savunma yoluna gidecektir” demişti. Başbakan Erdoğan en son yaşanan olaya ilişkinse ‘Bu olayları abartmaya gerek yok’ açıklamasında bulundu.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mahkemenin zorla getirme inadı!

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...